Unohda puhelimen tyrkyttämä kauneusfiltteri! Näin otat julkaisukelpoisen kuvan ja viimeistelet sen helpolla kuvankäsittelyohjelmalla

Sosiaalinen media vilisee ihmisten jakamia kuvia, mutta miten niistä saa julkaisukelpoisia?
Julkaisukelpoisen kuvan saa otettua ja käsiteltyä vaikka viisi vuotta vanhalla puhelimella. Yläpuolella alkuperäinen, hieman hämärässä otettu kuva. Alapuolista kuvaa on valotettu Snapseed-sovelluksessa ja siihen on laitettu lämminsävyinen filtteri.

1. Valo

– Hyvä valo on valokuvaamisen perusasioita. Käytä mieluiten luonnonvaloa, ja ota etenkin kasvokuvat vaikkapa ikkunan äärellä. Varo kuitenkin kovia varjoja, joita saattaa syntyä auringonpaisteessa kuvatessa.

– Kuvan voi ottaa hyvin myös keinovalossa, mutta silloin kuvasta saattaa tulla liian keltainen tai sininen, mikä taas vaatii kuvankäsittelyä jälkikäteen.

2. Sommittelu

– Kolmasosasääntö: Ajattele kuvaan kaksi pysty- ja kaksi vaakasuoraa linjaa, jotka jakavat kuvan yhdeksään samankokoiseen nelikulmioon. Kuvan tärkein asia pyritään sijoittamaan linjan kohdalle tai  linjojen leikkauskohtaan.

– Kumpi puoli kasvoistasi on parempi? Selfie kannattaa yleensä ottaa hieman yläviistosta, ei suoraan edestä. Näin vältetään myös kaksoisleuka-efekti. Käsi kannattaa pitää mahdollisimman suorana, jotta kuvaan mahtuu muutakin kuin pelkkä pää.

3. Tausta

– Jos haluat kuvata jotakin tiettyä yksityiskohtaa, vaikkapa tätä kuvissa esiintyvää kasvia, varmista, että se ei ole kiinni taustassa. Kun kuvauskohde on lähellä kameraa mutta kaukana taustastaan, se erottuu paremmin.

– Selfietä ottaessa: Jos haluat, että kasvot pääsevät kuvassa oikeuksiinsa, valitse neutraali, vaikkapa yksivärinen seinä. Levoton tausta saattaa viedä huomion oleellisesta.

Ikkunan edessä, luonnonvalossa otettu selfie. Vasemmalla alkuperäinen, oikealla Snapseedilla muokattu versio. Käsiteltyyn kuvaan on lisätty valoa kasvoihin ja silmiin, minkä lisäksi kasvoista on retusoitu pois näppylä. Kuvaan on lisätty myös filtteri. Jutun lopusta näet videon, miten kuva käsiteltiin Snapseedissa.

4. Kuvausasetukset

– Puhelimen kameran omilla automaattiasetuksilla saa yleensä kelpo kuvan etenkin luonnonvalossa. Hämärässä tilassa voi kokeilla, miltä salamalla otettu kuva näyttää.

– Huom. kasvokuvaa ottaessa: Monissa puhelimissa menee automaattisesti päälle asetus, joka ”kaunistaa” kuvaa pehmentämällä sitä. Näin kuvasta poistuvat esimerkiksi luomet, rypyt ja muut persoonalliset piirteet, mikä tekee kuvasta täysin epäaidon. Henkilökohtainen mielipiteeni on, ettei kenenkään tulisi käyttää tätä kauneusfiltteriä. Epäkohtia voi korjailla sitten vaikkapa kuvan jälkikäsittelyssä.

5. Kuvankäsittely

– Useimmissa puhelimissa on itsessään jo aivan kelvolliset kuvankäsittelymahdollisuudet, mutta itse tykkään käyttää ilmaista Snapseed-ohjelmaa, jolla myös tämän jutun kuvat on kevyesti käsitelty.

– Kuvan jälkikäsittelyssä kannattaa kiinnittää huomiota  valotukseen, jonka avulla hieman liian hämärää ja tunkkaista kuvaa voi tehdä valoisammaksi. Valkotasapainolla taas pääsee määrittelemään kuvan värilämpötilaa – näin esimerkiksi kuvasta pääsee poistamaan kellertävyyttä.

– Snapseed-ohjelman avulla pystyy käymään käsiksi myös kuvan yksityiskohtiin, ja kirkastamaan esimerkiksi silmiä. Retusointipainikkeella taas voi poistaa kuvasta jotakin pientä ja huomaamatonta, vaikka luomen. Kuvaan voi myös laittaa haluamansa filtterin, joka säätää kuvalle sopivat arvot puolestasi.

6. Kaikkia sääntöjä saa ja pitää rikkoa.