Luopioisten lähetyskirppis on kohtaamisia, kierrätystä ja lähetystyötä

Ensikertalaisen voi olla vaikea löytää Luopioisten lähetyskirppistä. Kirpputori piilottelee ujosti seurakuntakeskuksen alakerrassa – sisäänkäynti löytyy talon takaa pihan perältä. Kun tulija uskaltautuu sisään, ensin avautuu pieni siististi järjestetty myymälätila. Jos ketään ei näy, kannattaa jatkaa matkaa kerhohuoneen puolelle: sieltä yleensä kantautuu kahvin tuoksu ja kotoinen puheensorina.

Lähetyskirppistä pyörittää vapaaehtoisten rinki, jossa on mukana viitisentoista jäsentä. Kirpputori on avoinna vain kerran viikossa lauantaisin, mutta tekemistä vapaaehtoisilla riittää. Lahjoitustavaraa tulee enemmän kuin tiloihin mahtuu ja tavaroiden lajittelu työllistää kirppariväkeä. Esimerkiksi viime vuonna kalenteriin kertyi 20 talkoopäivää.

Helmikuisena lauantaina lähetyskirppiksen vastuuvuorossa on Leena Peltonen. Hänellä on pitkä kokemus toiminnasta. Mirjami Mikkola ja Mirja Seppälä ovat tulleet talkoisiin lajittelemaan lahjoitettuja tekstiilejä, joita on kertynyt säkkikaupalla. Tällä kertaa suurin osa tekstiileistä kelpaa myyntiin.

Joskus kirpparille tuodaan rikkinäisiä ja likaisia vaatteita. Kun tyhjennämme vaatekaappejamme ja varastojamme lahjoittaaksemme ne hyväntekeväisyyskirppareille, olisikin hyvä kysyä: ostaisinko itse tämän kuntoisen vaatteen? Jos vastaus on kielteinen, tekstiili joutaa sekajätteeseen tai kierrätystekstiilikeräykseen.

Leena Peltonen kertoo, että lähetyskirppiksellä käy asiakkaita ihan mukavasti.

– Lajittelun ansiosta myytävä tavara on hyvälaatuista ja hintamme ovat edulliset. Viime vuonna asiakkaita kävi yli 900.

Leena Vierikka poikkesi kahville. Lajittelutalkoissa ahertavat Mirjami Mikkola, Leena Peltonen ja Mirja Seppälä.

Parhaiten kiertävät naisten hyväkuntoiset vaatteet sesongin mukaan ja hyväkuntoiset taloustavarat. Koska tilaa on rajallisesti, lähetyskirppis ei vastaanota kirjoja, tauluja tai kenkiä.

Lyhytkin juttutuokio talkoolaisten ja kahvittelemassa poikkeavien kyläläisten kanssa osoittaa, että lähetyskirppiksellä on kysymys enemmästä kuin vain kirpputorin pyörittämisestä. Talkoissa ja kahvipöydässä viihdytään ja, kuten hienosti sanotaan, sosiaalinen pääoma karttuu. Toiminta on muutenkin mielekästä: Tavarat ja materiaalit saadaan kiertoon. Kirppiksen tuotolla tuetaan seurakunnan lähetystyötä. Esimerkiksi viime vuonna seurakunnalle tilitettiin noin 3600 euroa. Se oli hieno saavutus, kun kirppari oli kuitenkin avoinna vain 49 lauantaina kolme tuntia päivässä.

Lähetyskirppiksen ilmapiiriä voi käydä ”haistelemassa” ja kahvia maistelemassa lauantaisin kello 10–13. Lauantaina 15. helmikuuta kirppiksellä on ystävänpäivätapahtuma – tavaraa myydään kassikaupalla. Vapaaehtoisten talkoorinkiinkin kaivataan lisää porukkaa, joten jos kaipaat uutta tekemistä, mukaan vaan.