”Kertaakaan en ole unohtanut” – Lempi Haavisto kirjaa säätiedot muistiin joka aamu ja ilta

Lempi Haavistolla on kirjoissa ja kansissa takavuosien säätietoja.

Sahalahtelainen Lempi Haavisto säilyttää keittiönsä kaapissa, tietyllä hyllyllä omalla paikallaan, sääpäiväkirjaa. Kovakantinen kirja on valmiiksi avattuna kulloinkin meneillään olevan viikon kohdalta. Kynä avatun kirjan päällä pitää sivuja oikeilla paikoillaan.

–Kertaakaan en ole unohtanut, Haavisto sanoo tavastaan merkitä päivän säätiedot muistiin.

Säiden seuraaja katsoo joka päivä mittarista lämpötilalukeman ja tarkistaa sademittarin tilanteen. Se onko aurinkoista, pilvistä vai puolipilvistä, selviää silmäisyllä taivaalle. Talviaikana Lempi Haavisto ottaa ulos lähtiessään käteensä metrimitan ja tarkistaa lumen syvyyden.

–Koitan mitata lumikerroksen mahdollisimman tasaiselta paikalta, jonne ei ole kinostunut lunta, hän selvittää.

–Nyt kun lumi on tullut vetenä, niin harmittaa, että otin sademittarin niin aikaisin pois. Olisi ollut mielenkiintoista tietää, paljonko sitä vettä oikein on tullut.

Ilmojen seuraaja merkitsee säätiedot joka aamu ja ilta sääpäiväkirjaan. Varta vasten säätietojen merkintään mittatilaustyönä painetun kirjan hän ostaa aina hyvissä ajoin vuoden lopulla seuraavaa vuotta varten.

Lempi Haaviston vuonna 2013 edesmennyt puoliso Tauno Haavisto seurasi myös säätiloja. Leskeksi jäätyään Lempi Haavisto jatkoi jo miehensä kautta tutuksi tulleita sään seuraamisrutiineita.

Takavuosien sääpäiväkirjoja selaillut Haavisto huomasi myös vuoden 2008 tammikuun olleen harvinaisen leuto. Tuolloin 10. tammikuuta alkoi lämmin jakso, jolloin lämpötila pysytteli ainakin päivisin plussan puolella. Kahtena iltana mittari on näyttänyt neljää plusastetta. Seuraavan kerran miinusmerkkinen lämpötila on kirjattu 22. tammikuuta.

–Tammikuun toisena päivänä on satanut kymmenen senttiä lunta, Lempi Haavisto huomaa.