Marraskuu jatkuu neljättä kuukautta

Kuluvan vuoden tammikuu oli poikkeuksellisen lauha. Sää jatkuu epätavallisen lämpimänä nyt myös helmikuussa. Tänä vuonna tammikuun 15. päivänä Teija Hartman kirjasi aamulämpötilaksi 3,9 astetta kotonaan Pälkäneen keskustassa. Päivän edetessä lämpötila hinautui vieläkin korkeammaksi ja oli illalla 5,2 astetta plussalla.

Edellisen kerran tammikuun puolivälissä plussan puolella oltiin puolentoista asteen verran vuonna 2015. Hartmanin keräämällä seurantajaksolla toinen leuto tammikuu oli vuonna 2008. Silloin 15.1 aamulla oli lämpöä 3,3 astetta ja illalla 1,6 astetta.

Säätiloja seuraava Teija Hartman sanoo yleisenä havaintonaan kesien pidentyneen molemmista päistä noin yhdellä kuukaudella. Talville on käynyt päinvastoin.

–Ennen talvi saattoi alkaa jo lokakuussa, nyt aikaisintaan marraskuussa. Vanhan sanonnan mukaan marraskuun lumi ei pysy maassa, jolloin talvi alkaa oikeasti vasta joulukuussa.

Teijan Hartaman sanoo miehensä muistavan vuoden 1972 talven olleen harvinaisen lämmin.

–Mies oli silloin intissä. Ahvenistolla olivat pojat joutuneet hiihtämään radalla, jolla ei ollut lunta. Sukset olivat puuta.

Taulukon lämpötilat on mitattu tammikuun 15. päivänä.