Aito Säästöpankin kasvu on tasaantunut – pankki odottaa yhdistymistä Huittisten Sp:n kanssa

Maaginen 50 000 asiakkaan raja ei rikkoutunut Aito Säästöpankilla vielä viime vuonnakaan. Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen on kirittänyt rahalaitostaan viime vuosien ajan, jotta asiakastavoite täyttyisi. Pankki sai viime vuonna 3 176 uutta asiakasta, mutta kokonaisasiakasmäärä on jumittunut noin 48 000:een. Pankin liikevoitto otti ison harppauksen eteenpäin viime vuoden 6,6 miljoonaan euroon, kun se vuonna 2018 oli 3,4 miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen kuvailee Aito Säästöpankin viime vuotta kohtuullisen hyväksi.

Ahosen mukaan pankin vuoden 2019 alkupuolella toteuttama organisaatiomuutos on kantanut jo hedelmää. Pankki luopui perinteisistä konttorikohtaisista pankinjohtajista. Konttoriparit saivat esimiehet, jotka toimivat ennen kaikkea sijoitus- ja talousasiantuntijoiden sekä säästöpankkiirien sparraajina.

Aito Säästöpankki täyttää pian kymmenen vuotta. Vuosi 2019 merkitsi kohtuullista kasvua ja kehitystä pirkanmaalaiselle rahalaitokselle. Toimitusjohtaja Pirkko Ahonen sanoo, että kilpailu asuntolaina-asiakkaista on veristä.

– Työntekijämme ovat antaneet uudistuksesta myönteistä palautetta, Ahonen kuvailee.

Aito Säästöpankki täyttää huhtikuussa kymmenen vuotta. Luopioisten Säästöpankin ja Ikaalisten Säästöpankin lyödessä hynttyynsä yhteen syntyi uusi kasvunälkäinen säästöpankki. Se on tottunut lyömään vuosittain komeat kasvuluvut pöytään.

Yhtenä tavoitteena on ollut 50 000 asiakkaan rajan rikkominen. Päämäärä ei toteutunut vielä vuoden 2019 loppuun mennessä. Silloin pankilla oli 47 777 asiakasta, kun vuoden 2018 lopussa asiakkaita oli 47 796.

– Saimme viime vuonna 3 176 uutta asiakasta. Kilpailu asiakkaista on erittäin kovaa. Me emme ole liikkeellä vain hintakärjellä. Kilpailijat ovat vetäneet pidemmän korren nimenomaan alennusmyynnillä, Ahonen pohtii.

– Asiakas- ja markkinaosuuskisa jatkuu edelleen kireänä. Myönteistä on se, että toimimme valtakunnallisessa kasvukeskuksessa ja -maakunnassa. Nyt odotamme, että pirkanmaalaisten työllisyystilanne säilyy hyvänä. Hyvä työllisyys näkyy asuntomarkkinoiden vilkkautena, kuten nyt alkuvuonna on ollut.

 

Vahvalla kasvu-uralla

Aito Säästöpankki pärjäsi viime vuonna hyvin asuntolainakaupassa.

– Luottokantamme kasvoi 4,9 prosenttia. Myöntämistämme luotoista valtaosa on nimenomaan asuntolainoja. Huomionarvoista on, että koko valtakunnassa asuntolainamarkkina kasvoi 2 prosenttia. Meidän lukumme on merkittävästi korkeampi, Pirkko Ahonen vertailee.

Aito Säästöpankin luottokanta oli viime vuoden lopussa 805,6 miljoonaa euroa. Edellisvuoden lopussa se oli 768 miljoonaa euroa.

Ahonen huomauttaa, että asuntolainojen korkotaso säilyy nykyisellä tasolla pitkälle tulevaisuuteen.

– Näköpiirissä ei ole merkkejä, jotka viestisivät korkotason nopeasta nousemisesta.

Ahosen mukaan terveen pankkitoiminnan vinkkelistä olisi suotavaa, että asuntolainojen korko olisi kolmen ja puolen prosentin kieppeillä.

– Yritysluotottajana kuljemme valitsemaamme reittiä. Haluamme löytää kumppanuuteen yrittäjiä, jotka valitsevat meidät myös henkilökohtaiseksi pankikseen.

Aito Säästöpankin asiakasvarat kasvoivat 8,6 prosenttia.

Pankin tase vahvistui hivenen ollen viime vuoden lopussa 707,1 miljoonaa euroa. Tase oli vuoden 2018 lopussa 700,2 miljoonaa euroa.

Liikevoitto liki tuplaantui. Vuoden 2019 voitto asettui 6,6 miljoonaan euroon, kun se vuonna 2018 oli 3,4 miljoonaa euroa.

Vakavaraisuus petraantui.  Se oli  vuoden viimeisenä päivänä 19,7 prosenttia. Vuoden 2018 vastaava luku oli 18,1 prosenttia.

Ahosen mukaan Aito Säästöpankilla on Pirkanmaalla noin 10 prosentin markkinaosuus.

– Täällä on meidän perinteisiä paikkakuntiamme, joilla markkinaosuutemme liikkuu 40–50 prosentin välillä.

 

Huittisten Säästöpankki mukaan Aitoon

Aito Säästöpankissa odotetaan kevättalvella toteutuvaa fuusiota. Aito Säästöpankki ja Huittisten Säästöpankki yhdistyvät Aito Säästöpankki Oy:ksi.

Huittisten Säästöpankin isännistön on vielä siunattava hanke.

Huittisten Säästöpankin yhdistäminen Aito Säästöpankkiin synnyttää Pirkanmaalle ja Satakuntaan nykyistä vahvemman säästöpankin.

Huittisten Säästöpankilla oli viime vuoden lopussa liki 24 000 asiakasta.

Toimitusjohtaja Toivo Alarautalahden mukaan pankki sai viime vuonna liki 1 000 uutta asiakasta.

Pankin asiakasvarat olivat viime vuoden lopussa liki 510 miljoonaa euroa. Vuosi toi niihin kasvua 6,3 prosentin verran. Asuntoluottokanta oli viime vuoden päättyessä lähes 200 miljoonaa euroa. Se kasvoi noin 1,5 prosentin verran, joten Huittisten Säästöpankin asuntolainakauppa ei yltänyt aivan valtakunnalliseen kasvuun.

Huittisten vakavaraisuus on korkealla 23,6 prosentin tasolla.

Alarautalahti sanoo, ettei Huittisten Säästöpankin markkinaosuuden kuvaaminen ole yksiselitteinen juttu.

– Markkinaosuuteen on vaikea antaa yksiselitteistä vastausta, koska markkinaosuutta voidaan mitata monella mittarilla. Myös kuntarajat elävät. Puhummekin enemmän asiakaspeitosta. Syntysijoillamme eli Huittisten alueella asiakaspeitto on selvästi yli 40 prosentin, kun taas uudemmilla alueillamme, kuten Porissa, se on vielä luonnollisesti selvästi pienempi, hän luonnehtii.