Teemu Luoto on ollut kädet savessa jo 60 vuotta – taidepappilan kesänäyttely esittelee taiteilijan tuotantoa vuosien varrelta

Teemu Luoto.

Kuhmalahden Taidepappilan ensi kesän näyttely nostaa esiin pappilan isännän, taiteilija Teemu Luodon., joka viettää tänä vuonna 60-vuotistaiteilijajuhlaansa. Näyttelyyn tulee töitä 1950-luvun Ateneumin opiskeluajoilta, Helsingin Toukolan (1961–71) ”Ateljeen” ajoilta sekä 49 vuoden aikana Kuhmalahden Pappilassa syntynyttä tuotantoa. Vanhaa tuotantoa on löytynyt taiteilijan omista kätköistä

– Olen myös saamassa veistoksia lainaksi sekä julkisista kokoelmista että yksityisiltä, Luoto lisää.

Teemu Luoto on ehtinyt tehdä monenlaista taiteilijanuransa aikana: kippoja, veistoksia ja tilateoksia. Hän on tunnettu etenkin eläinaiheisista teoksistaan: koirista, gorilloista, leijonista, virtahevoista, linnuista, sammakoista ja myös kissoista sekä käärmeistä. Luoto on tehnyt aina myös ihmishahmoja, sekä isoja että pieniä. Taiteilijan naiset ovat yleensä olleet rehevän pulskia ja miehet sporttisen jänteviä.

Kuhmalahden taidepappila sai alkunsa, kun Luoto vuonna 1971 huomasi huutokauppailmoituksen ”Kuhmalahden vanha pappila myydään huutokaupalla”.

– Meitä oli vain kaksi huutajaa ja minä huusin lujempaa! Tässä sitä ollaan ja töitäkin tehdään voimien mukaan, Luoto sanoo.

Luoto on aina tehnyt työtä ilolla.

– Uusia aiheita on synnytetty osin innolla ja osin myös tuskan kautta. Päällimmäiseksi tuntemukseksi jää kuitenkin aina onnistumisen ilo silloin kun työ on vihdoin viimein valmis, Luoto toteaa.

Intiankadun pihanäyttely Helsingissä vuonna 1970.

Kesänäyttelyt taiteilija keksi ja lainasi Oriveden Purnusta, jossa hän kävi vuonna 1967. Purnu teki häneen niin suuren vaikutuksen, että mies järjesti parin vuoden päästä Helsingin Toukolan tuolloisen työhuoneensa pihalle ja Vihdin Otalammelle ”pikku-purnun” eli Savi-Teemun taidepihanäyttelyt.

– Kävijöitä oli 4000, ja näyttelyt saivat paljon näkyvyyttä eri medioissa, Luoto muistelee.

”Lasten tv-ohjelmaa oli mukava tehdä”

Kesänäyttelyssä Luoto suunnittelee esittävänsä erityisesti lapsivieraille Ylen TV 2:lle tekemiään savitarinoita vuosilta 1988–1993. Luoto toteaa, että tarinoita oli hauskaa tehdä. Niitä tehtiin kesäisin viikon verran viiden hengen tv-porukan kanssa.

– Tein meille aina ruuat valmiiksi, jotta porukka ei lähtisi syömään lähiravintolaan, jolloin ruokailu olisi venynyt ja ”ukot” olisivat ehkä olleet osin päihtyneitä. Myöhemmin nuo keksivät ottaa omat oluet mukaan. Se oli vähän erilaista aikaa silloin, Luoto muistelee.

Taidepappilan ystäville perustettiin oma yhdistys viime syksynä. Taidepappilan ystävät ry:hyn voivat liittyä pappilan ja taiteen ystävät.

Kuhmalahden Taidepappilan 49. kesänäyttely 20.6.–10.8. päivittäin kello 12–18. Teemu Luoto Kädet savessa 60 vuotta. Mukana myös maalauksin Tarja Auttila ja Tiina Poutanen ja tila- ja ympäristöteoksin Jukka Tuominen ja Teemu Luoto.