Lukutaidon vuodelle jatkoa: Avoimet kirjahyllyt -tapahtuma ja Kirjafestarit järjestetään myös tänä vuonna

Pälkäne juhlisti viime vuonna 300 vuoden takaista Medelplanin puuaapista lukutaito- ja kirjatapahtumilla. Lukutaidon vuoden tapahtumista muun muassa Kirjafestarit ja Avoimet kirjahyllyt -tapahtuma järjestetään myös tänä vuonna. Kirjafestareita vietetään Laitikkalan Rönnvikissä sunnuntaina 13.9. ja kirjahyllyjä pääsee kiertämään sunnuntaina 14.6.

Avoimet kirjahyllyt -tapahtuma järjestetään entisellä mallilla. Ovensa avaavat kohteet ilmoittautuvat mukaan kevään aikana. Kirjahyllyt kootaan Kesälehden ja tapahtuman Facebook-sivujen karttaan, jonka kanssa kävijät pääsevät kesäkuussa kiertämään neljän tunnin ajan hyllyjen äärellä. Mukaan toivotaan pälkäneläiskoteja ja vapaa-ajan asuntoja, joiden kiinnostavista kirjahyllyistä voi löytyä vaikkapa lasten kuvakirja- tai keittokirjakokoelmat.

Ensimmäinen Avoimet kirjahyllyt -tapahtuma keräsi reilut parikymmentä kohdetta ja pari sataa kävijää. Mukana oli niin pappilan kirja-aarteita kuin taskukirjakokoelma, josta löytyvät numerojärjestyksessä kaikki julkaistut Aku Ankan taskukirjat sekä erikois- ja teemanumerot. Neljässä tunnissa ei ehtinyt kiertää läheskään kaikkia kiinnostavia hyllyjä, joten uusien kohteiden lisäksi monia kiinnostaisivat myös viimevuotiset.

Tapahtuma herätti runsaasti kiinnostusta ja sai kävijöiltä kiitosta. Kirjahyllyn huomattiin kertovan paitsi kodista, myös paikkakunnasta. Vanhojen kirjojen äärellä pääsi aistimaan sivistyskotien ilmapiiriä: entisaikoina paikkakunnan papit, opettajat ja muut valonkantajat toivat kirjojen välityksellä tuoreita tietoja ja aatteita ympärilleen. Hyllyjen äärellä syntyi kiehtovia keskusteluja, kun kirjahullut kohtasivat ja kävijät löysivät samat Tonttukirjat ja Tammen kultaiset kirjat, joita itsekin aikanaan lukivat.

Mukaan ilmoittautuvilta kohteilta ei toivota muuta kuin ovien avaamista hyllyjen äärelle. Viime vuonna tapahtuma poiki silti myös oheisohjelmaa, sillä päivään satsanneet kirjaihmiset kutsuivat asiantuntijavieraita ja lukivat kahvittelijoille runoja. Kirjojen lisäksi kävijät saivat kuulla taloista, pihoista ja paikallishistoriasta.

Helsinkiläisopettaja Iina Vaarnamo oli haltioissaan pälkäneläishyllyjen äärellä.

 

Ilmianna ihana kirjahylly tai avaa itse ovi kirjojen maailmaan

Onko sinulla kirjahyllyssä jotakin, josta olet ylpeä? Kaikki Viisikot, Barksin klassikoita, Runotyttöjä, Haanpäätä, upea äänikirjakokoelma, parhaat keittokirjat? Avaa ovesi näihin maailmoihin. Kirja on loistava jutunjuuri. Avoimet kirjahyllyt -tapahtumassa sunnuntaina 14.6. kello 11–15 pääsee kiertämään pälkäneläiskotien kirjahyllyjen äärellä. Ilmoittaudu mukaan tai ”kavalla” naapurisi perjantaihin 1.5. mennessä osoitteeseen marketta.pyysalo@palkane.fi. Kerro nimesi ja kohteen osoite – tai vinkkaa, kenellä voisi olla kiinnostava kirjahylly tapahtumaan.

Kohteiden tulee sijaita Pälkäneen kunnan alueella. Kotien ja kesämökkien lisäksi mukaan voi ilmoittaa työ- ja hoitopaikkoja. Kävijöitä kiinnostavat niin olohuoneen, lastenhuoneen, saunan kuin vessankin kirjahyllyt. Ovensa neljäksi tunniksi avaavien toivotaan poimivan hyllystä esiteltäväksi muutaman itselle tärkeän kirja-aarteen. Tarjoilua kävijät eivät odota.

Mukana olevat kohteet kootaan keskiviikkona 3.6. ilmestyvään Sydän-Hämeen Kesälehden karttaan sekä tapahtuman Facebook-sivulle. Lisätietoja voi kysellä kulttuurisuunnittelija Marketta Pyysalolta numerosta 040 0931 005.