”Olet varmasti johtajuudessasi yksinäisempi kuin koskaan – Kukaan ei näinä aikoina kadehdi sinua

Oletko sinä johtaja? Jos vastasit kyllä, niin sinä olet juuri tällaisia aikoja varten olemassa. Sinun johtajuutesi punnitaan juuri nyt. Tämän vuoksi sinut on johtajaksi valittu.

Hyvinä aikoina asiat rullaavat yleensä aika hyvin sinusta riippumattakin, jos sallit tällaisen hieman vitsikkään ilmaisun. Hyvinä aikoina moni asia rullaa omalla painollaan ja meillä on aikaa kritisoida milloin mistäkin aiheesta ja aiheen vierestä. Mutta nyt ei rullaa, koska on kriisi.

Huomaat, että turhauttava kritisointi on sammunut. Luota meihin, koska juuri johtamalla tällaisina aikoina, me kaikki soudamme samaan suuntaan. Luota itseesi ja pidä jämäkästi peräsinpinnasta kiinni, niin päästään perille. Kuuntele, keskustele ja ole rauhallinen. Ohjaa vahvalla otteella. Huomaat, kuinka mekin rauhoitumme ja pystymme parhaimpaamme ja ylittämään itsemme yhä uudelleen.

Olet varmasti johtajuudessasi yksinäisempi kuin koskaan. Kukaan ei näinä aikoina kadehdi sinua. Katso sivuillesi ja huomaa johtajatoverisi ja oma esimiehesi. Ota tukea kollegasta ja anna tukesi hänelle. Myös me tuemme, mutta se on eri asia. Meidän tukemme on parhaimmillaan sitä, että tuomme väsymättä kaiken osaamisemme ja tietomme hyödyksi. Ole rohkea äläkä pelkää jälkiviisautta. Jälkiviisauteen ryhtyvät vain ne, joita ei johtajaksi valittu. Päätökset tehdään aina ajankohtaisten olosuhteiden vallitessa ja vain niillä tiedoilla mitkä ovat käytettävissä.

Huolehdi ennen muuta itsestäsi. Nääntynyt johtaja ei voi johtaa ja olla hyödyksi. Ota oma aika aina kun voit. Ulkoile, syö terveellisesti, juo vettä, lepää ja rentoudu aina kun on mahdollista. Me tiedämme, että ajatuksesi on 24/7 tässä kriisissä myös silloin kun et ole paikalla.

Meilläkin on, mutta se on eri asia koska sinä johdat. Mahdollista meidänkin lepo ja jaksaminen. Esimerkin voima on valtava nyt joka suhteessa. Meistäkään ei nääntyneenä ole hyödyksi. Pahassa kriisissä perusasiat ratkaisevat. Kannusta myös meitä niihin, perusasioista huolehtimiseen. Pahassa kriisissä jostakin kummasta tulee voimaa enempi.

Et varmasti tiennyt johtajaksi alkaessa, että joudut tällaiseen tilanteeseen. Pärjäät kyllä. Ei meistä kukaan tiennyt. Pidä peräsimestä kiinni. Perillä ollaan sitten aikanaan ja vahvempina kuin koskaan.

Timo Halttula
kaupunginvaltuutettu (vihr.)