Planeettojen etäisyydet selkiytyivät koululaisille – luopioislaislähtöinen Kari-Pekka Arola rakensi kuljetettavan aurinkokunnan pienoismallin

Luopiolaislähtöinen Kari-Pekka Arola rakensi hiljattain mukana kuljetettavan aurinkokunnan pienoismallin. Hän sai idean lähteä sen kanssa kiertämään paikallisille kouluille ja puhumaan tähtitieteestä ja planeetoista.

–  Pienoismallin avulla aurinkokuntamme mittakaavoja pystyy hyvin havainnollistamaan, Arola sanoo.

Arola kiersi Aitoossa, Luopioisten kirkolla ja Rautajärvellä kouluilla luennoimassa. Mies on itse lähtöisin Luopioisista, joten hänestä oli mukava samalla nähdä vanhoja tuttuja kouluympäristöjä.

Aluksi puhuin luokassa hieman aurinkokunnasta, ja tarkastelimme pienoismallia lähemmin. Loppuosan tunnista olimme koulun pihamaalla, jossa kasasimme oppilaiden kanssa aurinkokunnan pienoismallia lähimpien planeettojen osalta, mittakaavassa yhden suhde kolmeen miljardiin.

Etäisyyksien ihmettelyä Luopioisten kirkonkylän koulun oppilaiden kanssa. Kuva Antti Anttila.

Koulujen piha-alueen koko riitti pienoismallissa Auringosta aina Mars-planeetalle asti, joka tässä pienoismallissa oli 76 metrin päässä Auringosta.

Kauimmaisia planeettoja he tutkailivat kartalta ja katsoivat, minne asti ne kunkin kylän reunamille pitäisi pienoismallissa sijoittaa. Esitelmän aikana kävi hyvin selväksi se, kuinka pieniä planeetat ovat verrattuna niiden välisiin valtaisiin etäisyyksiin.

–  Tähtienväliset etäisyydet ovatkin jo eri juttu; lähin naapuritähti olisi aina Australiassa asti tässä samassa pienoismallin mittakaavassa.

Tämä kaikki herätti oppilaissa ihmetystä ja mielenkiintoa, valovuosista puhuttaessa ei aina välttämättä ymmärrä, minkä kokoluokan etäisyyksistä todellisuudessa onkaan kyse.

–  Tällaista realistista esimerkkiä olisi hyvin vaikea käytännössä havainnollistaa oppikirjan sivuilla tai koululuokassa, mutta koko koulun piha-alue hyödyntäen se saatiin hienosti ja ymmärrettävästi toteutettua.

Kartalta tutkailtiin uloimpien planeettojen sijaintipaikat pienoismallissa. Kuva Antti Anttila.

Oppilaat ja opettajat olivat hyvin mielissään tällaisesta käytännönläheisestä ja toiminnallisesta opetuksesta. Oppilailla oli paljon kysymyksiä.

–  Innokkaita apukäsiä löytyi myös mittanauhaa levittämään ja pienoismallin planeettoja pihaan pystyttämään, Arola kiittelee.

Pienoismallin rakentaminen aloitettiin Auringosta Rautajärven koulussa. Kuva Ilkka Mäkelä.

Hän toivoo, että monelle oppilaalle avautuivat avaruuden mittasuhteet uudella tavalla ja ymmärrettävästi.

– Ehkä joku heistä saa tästä vielä kipinän aloittaa uusi harrastuskin!