Isä, älä jää yksin – kun puoliso tai lapsi sairastuu, isä voi joutua uudessa arjessa koville

Kangasalalaisen Henrin ja hänen perheensä uudenlainen arki alkoi alkuvuodesta 2013. Henri teki töitä ulkomailla ja puoliso huolehti kodin ja pienten lasten hoidosta sekä iäkkään vanhempansa päivittäisistä asioista. Samaan syssyyn Henrillä diagnosoitiin MS-tauti. Miehen kotiutuessa alkusyksystä ulkomaankomennukselta kotiin puoliso totesi, että nyt hän voi antaa periksi. Puoliso sai nopeasti tämän jälkeen masennusdiagnoosin, ja edessä oli toipumisjakso sairaalassa.

– Stressiä oli siinä vaiheessa minullakin melkoisesti, ja muutama vuosi sitten kärsin pahasta unettomuusjaksosta, minkä vuoksi jouduin olemaan pois töistäkin, Henri kertoo.

Perhe on taiteillut jaksamisen kanssa nyt seitsemän vuoden ajan. Nykyisin tilanne on valoisa: kumpikaan vanhemmista ei koko ajan pelkää uutta pudotusta tai uuden masennus- tai unettomuuskauden alkamista.

– Meillä menee hyvin. Sekä minulla että puolisollani on voimavaroja osallistua myös vertaistukitoimintaan, Henri mainitsee.

Henri kiittelee perheen saamaa tukea, jota se akuutissa vaiheessa sai monesta suunnasta: niin Pirkanmaan Mielenterveysomaiset FinFami ry:ltä kuin oman kunnan palveluistakin.

– Kannattaa pitää mielessä, että kun tarvitsee apua ja tukea, sitä on saatavissa. Meidän perheemme hyötyi paljon esimerkiksi saamastamme pariterapiasta ja perhekeskuksen tuesta.

Hanke tarjoaa tukea iseille

Henri on kokemusasiantuntijana mukana FinFami ry:n uudessa, iseille suunnatussa Isille tukea arkeen -hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on tuoda tukea arkeen iseille, joiden kumppanilla tai alle 30-vuotiaalla lapsella on mielenterveys- ja/tai päihdeongelmia. Hanke toimii 11 kunnassa Pirkanmaalla, muun muassa Pälkäneellä ja Kangasalla.

Alkuvaiheessa tarjolla on maksutonta keskusteluapua. Keskustelutukea tarjoavat sekä hankkeen työntekijät että kokemusasiantuntijat.

– Kokemusasiantuntija on mies, jolla on omakohtaista kokemusta puolison tai lapsen psyykkisestä sairastumisesta, ja joka on käynyt kokemusasiantuntijakoulutuksen yhdistyksessämme, vastaava projektikoordinaattori Tiina Vartiainen FinFami ry:stä lisää.

Itua-hankkeen työntekijät Tiina Vartiainen ja Jukka Törrö. Työntekijöihin saa yhteyden sähköpostitse itua@finfamipirkanmaa.fi tai puhelimitse 050 448 8134 (Tiina) tai 040 719 9355 (Jukka). Kuva: Sanna Kärkkäinen (FinFami Pirkanmaa)

Hanke on kolmivuotinen, ja sen edetessä Pälkäneellä ja Kangasalla järjestetään iseille suunnattuja tapahtumia ja vertaistukiryhmiä.

– Toimintaan mukaan tuleminen ei vaadi mitään diagnooseja, pelkkä huoli omasta ja perheen tilanteesta riittää, Vartiainen tarkentaa.

Kangasalla toimii jo nykyisinkin omaisten vertaistukiryhmä, johon ovat tervetulleita myös kaikki isät. Kuitenkin käytännössä on havaittu, että miesten osallisuus omaisten vertaistukiryhmässä on pienempää, ja monesti miehet osallistuvatkin mieluummin nimenomaan miehille kohdennettuihin tukimuotoihin.

– Meitä hanketyöntekijöitä voi lähestyä niin soittamalla, tekstiviestillä, Whatsappilla kuin sähköpostin välitykselläkin. Valmiita kysymyksiä ei tarvitse olla, kunhan soittaa ja sanoo vaikka: ”nyt haluan jutella”. Pääsääntöisesti meidät tavoittaa virka-aikaan, mutta meitä saa lähestyä koska vain. Soittelemme ja vastailemme sitten takaisin päin, kun olemme taas työpuhelimen ja sähköpostin ääressä, Vartiainen kertoo.

Iseille tukea arkeen- hankkeen tulevista tapahtumista saa tietoa seuraamalla FinFami Pirkanmaan sosiaalista mediaa Facebookissa tai Instagramissa. Osallistuminen toimintaan on maksutonta eikä se edellytä yhdistyksen jäsenyyttä.