Kelirikon vakavuus riippuu suurelta osin kevään säästä – reipas tuuli ja auringonpaiste tekevät hyvää  talvesta toipuville sorateille

Kelirikon vakavuus riippuu suurelta osin kevään säästä. Kuiva ja aurinkoinen sää sekä yöpakkaset, jolloin tiet kuivuvat sulamisen tahtiin, pitävät uhkaavan kelirikon kurissa. Jo reilun viikon Pirkanmaalla vallinnut poutajakso ja reipas tuuli ovat tehneet hyvää talven runsaista vesisateista toipuville sorateille ja parantaneet osaltaan maanteillä vallitsevaa tilannetta.

Vaikka kelirikosta valtakunnallisesti ennustetaan keskimääräistä helpompaa, kevään tilanteessa on maan eri osissa suuria alueellisia eroja. Poikkeuksellisen leudon talven vuoksi roudan syvyys on koko maassa tavanomaista pienempi. Talven vesisademäärät ovat Pirkanmaallakin olleet monin paikoin suuria. Lisääntynyt kosteus voi kevään edetessä näkyä liikennettä haittaavana pintakelirikkona, jos tienpinnat eivät pääse kuivumaan.

Maasto-olosuhteet, maaperä ja sorateiden suuri määrä altistavat Pirkanmaan kelirikolle. Jo nyt ennen varsinaiselle runkokelirikolle otollista aikaa osalla Pirkanmaan sorateitä liikennettä on jouduttu rajoittamaan pintakelirikon vuoksi.

Lauha talvi vaurioitti päällysteitä

Päällystetyt tiet ovat kärsineet poikkeuksellisen paljon lämpimästä ja sateisesta talvesta. Pirkanmaalla tiet ovat käytännössä lähes koko talven olleet lumettomia. Poikkeuksellisen suuren säätilavaihtelun ja liikenteen aiheuttaman kulumisen vuoksi päällysteissä on talven jäljiltä paljon reikiä, halkeamia ja muita vaurioita. Pirkanmaan pahimmin vaurioituneilla maantieosuuksilla kesänopeuksia ei pystytä palauttamaan ennen kuin päällyste on kunnostettu. Tilapäisiä alennettuja nopeusrajoituksia joudutaan käyttämään aiempaa useammissa kohteissa.