Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto vetää edelleen pisimmän korren, modernit Lempäälän ja Ylöjärven lukiot kasvattavat suosiotaan

Suomen toinen yrittäjyyslukio toimii Ylöjärvellä. Ylöjärven lukio on kerännyt paljon opiskelijoilta kiitoksia huippuajanmukaisista oppimisympäristöistään sekä tasokkaasta opetuksesta sekä erityisen vahvasta me-hengestä. Tiimioppiminen on päivän sana. Tämän kevään ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaussa Ylöjärven lukio menestyi hyvin. Kaikki halukkaat eivät pääse sisälle. Vastaavanlainen tilanne on vetovoimaisella Lempäälän lukiolla, joka toimii Virta-kampuksella. (Kuva: Mika Hiltunen)
Suomen toinen yrittäjyyslukio toimii Ylöjärvellä. Ylöjärven lukio on kerännyt paljon opiskelijoilta kiitoksia huippuajanmukaisista oppimisympäristöistään sekä tasokkaasta opetuksesta sekä erityisen vahvasta me-hengestä. Tiimioppiminen on päivän sana. Tämän kevään ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaussa Ylöjärven lukio menestyi hyvin. Kaikki halukkaat eivät pääse sisälle. Vastaavanlainen tilanne on vetovoimaisella Lempäälän lukiolla, joka toimii Virta-kampuksella. (Kuva: Mika Hiltunen)

Lempäälän Virta ja Ylöjärven Valo eli kaupunkiseudun modernit koulutuskeskukset vetävät hyvin opiskelijoita. Niissä toimiviin lukioihin on enemmän tulijoita kuin on aloituspaikkoja. Myös Tampereen seudun ammattiopisto Tredu sai juuri päättyneessä yhteishaussa ennätysmäärän eli 9 071 hakijaa. Lempäälän toimipaikassa oleva liiketoiminnan perustutkinto ja Ylöjärven toimipisteessä tarjottava autoalan perustutkinto lukeutuvat nuorten top-kärkeen.

Tampereen seudun ammattiopiston Tredun arvostus kasvaa, mikä näkyy opinahjon vuosittaisena hakijamäärän kasvuna. Juuri päättyneessä ammatillisen koulutuksen ja lukiokoulutuksen yhteishaussa Treduun pyrkii peräti 9 071 nuorta.

Tredun asetti ensimmäiseksi hakutoiveekseen 2 691 opiskelijaa. Pyrkijöistä 2 438 on peruskoulupohjaisia ja 181 yo-pohjaisia hakijoita. Hakijoista miespuolisia on 56 prosenttia ja naispuolisia 44 prosenttia.

Kaiken kaikkiaan aloituspaikkoja Tredussa on nyt tarjolla 2 682.

Tutut suosikit kärjessä

Tampereella Santalahdentien toimipaikassa oleva hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto pitää tiukasti kiinni Tredun suosituimman koulutusohjelman asemasta.

Hius- ja kauneudenhoitoalan perustutkinto keräsi kaikista eniten ykköshakutoiveita. Koulutusta tavoittelee 150 kiinnostunutta. Tarjolla on 60 aloituspaikkaa. Kahta aloituspaikkaa kohden on siis viisi hakijaa.

– Vaikka ala vetää hyvin opiskelijoita, heidän työllistymisensä valmistumisen jälkeen ei ole taattua. Työpaikkoja ei riitä kaikille. Osan on valmistauduttava työllistämään itsensä eli ryhdyttävä yrittäjäksi, johtaja Outi Kallioinen arvioi.

Mediapoliksessa Tohlopissa oleva media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinto säilyttää hyvin vetovoimansa. Tätä tutkintoa haluaa opiskelemaan toiseksi eniten hakijoista; se on 177 opiskelijan ykköshakutoive. Aloituspaikkoja on 72, eli portit aukeavat suhteessa jokseenkin yhtä monelle kuin hius- ja kauneudenhoitoalan koulutuksessa.

– Media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkinnosta valmistuvien työllisyystilanne ei ole kovin hyvä. Koulutuksen jälkeen monella on tälläkin alalla edessä itsensä työllistäminen. Olisi hyvä, jos nämä ihmiset hankkisivat uransa aikana moniosaamista, Kallioinen pohtii.

Kolmanneksi tavoitelluin on Nokian Kivimiehenkadun toimipaikan sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinto. Ensisijaisia hakijoita on 81. Aloituspaikkoja on 36.

– Kivimiehenkadulla sähköalaa opiskellaan uusissa ja ajanmukaisissa oppimisympäristöissä jo toista vuotta. Alalla on päteville tekijöille paljon töitä, ja alalla toimivien ammattinimikkeitä on laaja kirjo, Kallioinen sanoo.

Kallioisen mukaan sähkö- ja automaatiotekniikan perustutkinnon suosion voimakkaaseen kasvuun vaikuttaa suuresti toimipaikan uudet tilat. Ne mahdollistavat opetuksen järjestämisen täysin uudella tavalla. Opintojen pääpaino on käsin tekemisessä. Sähköala tarjoaa myös matemaattisia haasteita.

Ympäristökunnat ovat haluttuja

Tredu on vahvasti läsnä opetustarjonnallaan Tampereen kehyskunnissa.

Lempäälässä on tarjolla liiketoiminnan perustutkinto. Aloituspaikkoja on 23 ja ensisijaisia hakijoita on 28.

Lempäälän tarjonnasta toiseksi kiinnostavin on kasvatus- ja ohjausalan perustutkinto. Aloituspaikkoja on 20, ja tällä kertaa hakijoita on juuri saman verran.

Liiketoiminnan perustutkinto on myös Kangasalan toimipisteen suosituin hakukohde. Siellä aloituspaikkoja on 20, kun ensisijaisia hakijoita on 28.

Kangasalla toiseksi kiinnostavin on sähkö- ja automaatioalan perustutkinto, jossa on 20 aloituspaikkaa. Ensisijaisia hakijoita on 24.

Kangasalla talotekniikan perustutkinto sai liikkeelle 23 ensisijaista hakijaa. Aloituspaikkoja on 20.

Oriveden toimipaikassa suosituin on liiketoiminnan perustutkinto. Ensisijaisia hakijoita on 10. Aloituspaikkoja on 15.

Ylöjärvellä Pallotien toimipaikassa autoalan perustutkinto houkuttaa perinteisesti. Ensisijaisia hakijoita on 23 ja aloituspaikkoja 20.

Ylöjärvellä liiketoiminnan perustutkinto saa hyvän vastaanoton. Tutkintoon pyrkii 58 ensisijaista hakijaa, kun aloituspaikkoja on jaossa 46.

Ylöjärven Metsätien toimipisteessä Kurussa kärkisijaa pitää metsäalan perustutkinto. Sille on ensisijaisia hakijoita 19. Aloituspaikkoja olisi reippaasti enemmän eli 32.  Logistiikan perustutkintoon on tuplasti aloituspaikkoja hakijamäärään (10) nähden.

Lukioilla hyvä tilanne

Koulutuskeskus Valossa toimiva Ylöjärven lukio on seudullisesti vetovoimainen opinahjo. Sillä on toisena lukiona maassamme erikoistehtävä yrittäjyyslukiona.

Rehtori Jarkko Tuomennoro iloitsee, että hakemuksia on paljon enemmän kuin on aloituspaikkoja.

– Meille tuli enemmän ykkössijaisia hakemuksia kuin on sisäänottopaikkoja. Hakijoita on Ylöjärven lisäksi lähialueiden kunnista. Tulijoita on Ikaalisista saakka, Tuomennoro tarkentaa.

– Ensi lukuvuonna opiskelijamäärämme ylittää 500 rajan lukio-opinnoissa. Kaksoistutkinnossakin on 65 ahkeroijaa, Tuomennoro lisää.

Tuomennoro sanoo, että Ylöjärven lukion vetovoima perustuu opetukseen ja moderneihin tiloihin.

Myös Lempäälän lukio on kivunnut houkuttavaksi seudulliseksi opinahjoksi.

Rehtori Erkki Hytönen uskoo, että Lempäälän lukion keskiarvoraja nousee 7,4:stä.

– Meillä on 140 aloituspaikkaa, joten niistä tulee kisa. Kaikki hakijat eivät pääse sisälle, rehtori pohtii.

– Lempäälän lukioon haetaan kotipaikkakunnan lisäksi Vesilahdesta, Akaasta etenkin Viialasta ja Tampereelta, hän listaa.

Hytösen mukaan Lempäälän lukio on täynnä. Lukiolaisia on 450.

– Vetovoimaamme vaikuttaa uusi Virta-kampus. Täällä ei ole sisäilmaongelmia. Myös lukion sijainti on hieno Ahtialanjärven rannalla. Luontoteema kiinnostaa. Täällä on lintutorni, sääasema, aurinkopaneelit sekä nuorten keskuudesta noussut noin 70 opiskelijan ryhmä eli Ilmastosoturit, rehtori listaa vetovoimatekijöitä.

Hytösen mukaan opiskelijat arvostavat myös läppäreitä, jotka lukio on tarjonnut oppilaidensa käyttöön jo vuodesta 2012 alkaen.

MATTI PULKKINEN