Tauota työtäsi, fysioterapeutti Pekka Pelkkala neuvoo etätyöläisiä – Pelkkala avasi vastaanoton Pälkäneelle

Läppäri kodin keittiönpöydän nurkassa tai läppäri sylissä sohvassa istuen, ja työergonomia kaukana normaaleista toimisto-olosuhteista. Etätyöläinen, kuulostaako tutulta?

Koronavirusepidemia on pakottanut lukuisia ihmisiä etätöihin myös Sydän-Hämeen alueella. Työergonomiasta tulisi kuitenkin pitää huoli myös ja etenkin poikkeusolosuhteissa.

– Jos mahdollista, järjestele itsellesi seisomapöytä kotioloihin, Pälkäneellä vastaanoton maaliskuun puolivälissä avannut fysioterapeutti Pekka Pelkkala vinkkaa.

Etätyössä työasentoa kannattaa vaihdella tiuhaan ja jaksottaa työtä siten, ettei työskentele 45:ä minuuttia kauemmin yhtäjaksoisesti. Myös happihyppelyt, taukojumppa ja venyttelyt työn lomassa tekevät hyvää.

– Älä siis jämähdä yhteen paikkaan, Pelkkala tiivistää.

Pelkkala avasi vastaanoton Onkkaalassa VPK:n talolla juuri ennen koronaepidemian alkutahteja. Mies sanookin, että ajankohta osoittautui huonoksi.

– Mutta Pälkäneen vastaanotto pyörii täysin normaaliin tapaan parina päivänä viikossa. Vastaanotan vain terveitä potilaita, enkä riskiryhmäläisiä lainkaan, Pelkkala sanoo.

Kolmena päivänä viikossa Pelkkala työskentelee Pihlajalinnassa Kangasalla.

Pekka Pelkkala vastaanottaa asiakkaita Pälkäneen Onkkaalassa VPK:n talossa. Vapaa-ajallaan hän kalastaa, valokuvaa ja soittaa rumpuja. – Jos joku roots-musiikkin kallellaan oleva bändi Pälkäneen suunnassa kaipaa rumpalia, olen käytettävissä, Pelkkala mainitsee.

Talo toi Pälkäneelle

Pelkkalan toi Pälkäneelle viime syksynä talo, jonka hän osti vaimonsa kanssa Kyttäläntieltä. Osan viikosta Pelkkala asuu Pälkäneellä ja osan Tampereella.

– Pälkäneen talo on täysi työmaa ja siellä on menossa iso remontti. Mutta eiköhän se siitä pikkuhiljaa valmistu, toteaa Pelkkala.

Pekka Pelkkala valmistui kuntohoitajaksi vuonna 1986. Kun kuntohoitajanimike lakkautettiin kymmenisen vuotta myöhemmin, mies jatkoi opintoja lukien itsensä fysioterapeutiksi. Suoraman FH-Lääkäriasemalle eli nykyiseen Kangasalan Pihlajalinnaan hän päätyi töihin kymmeniä vuosia sitten.

– Fysioterapeutin työ on mitä suurimmissa määrin minulle käsityöläisammatti. Manuaalinen terapia on siinä hyvin suuressa roolissa, Pelkkala miettii.