Ollin atleetit porskuttavat eteenpäin – positiivinen vinoilu on pistänyt kroppaankin vauhtia jo neljän vuosikymmenen ajan

Ollin atleetit on vireä 40 vuotta täyttävä yhdistys. Miesten kuntopiiri eli äijäjumppa on kerännyt parhaimmillaan lähes 40 miestä paikalle. Kuva: Seppo Kääriäinen

Luopioisten atleetit ry, epävirallisemmin Ollin atleetit, on liikuttanut miehiä jo neljän vuosikymmenen ajan. 40-vuotisjuhlien suunnittelukin oli jo pitkällä, mutta koronavirus päätti toisin. Juhlia ehtii toki myöhemminkin, ja kekkerit siirtyvät vuodella eteenpäin.

Viimeiset 23 vuotta vireä äijäjoukko on kokoontunut Luopioisten liikuntahallille miesten kuntopiiriin, tutummin äijäjumppaan.

– Parhaillaan meitä on ollut sellaiset 39, mutta yleisesti ottaen on yli 20 miestä mukana. Ikähaitarikin on tasan 70 vuotta: nuorin on 12-vuotias, vanhin 82-vuotias, kertoo äijäjumppaa vetävä Olli Käenniemi.

Varsinkin sydäntalvi on vilkasta aikaa. Keväällä voi jokunen ukko jäädä pihahommiin jumpan sijasta. Ollin pitämään jumppaan tullaan kaukaakin, ainakin yksi on Tampereelta asti. Luopioisten liikuntahallille tullaan myös Aitoosta, Rautajärveltä ja Kyynäröstä. Jäseniä urheiluseurassa on yli 50.

Aluksi kokoonnuttiin Seuratalon pihapiirissä sijaitsevaan koppiin, jossa oli alkeellinen kuntosalivarustus. Kävijämäärä kasvoi kuitenkin niin isoksi, että jotain muuta tilaa piti katsella. Seuratalon juhlasaliin siirryttiin 80-luvun alkuvuosina. Siellä muotoutui konsepti, joka on yhä käytössä: ensin puoli tuntia futsalia, puoli tuntia venyttelyä, puoli tuntia jumppaa kerta kerralta nousevilla tehoilla ja loppuverryttely.

Hurtti huumori lentää

Olli Käenniemen mukaan säännöllisyys on valttia. Lihaskuntoliikkeissä toistomäärät nousevat vähitellen, ja kunto kasvaa. Parin kerran poissaolo voi yllättävästi tuntua kropassa. Olli jos joku tietää liikkumisen salat; hänellähän on Luopioisten Lujassa urheilleena kymmenottelun hopeaa Kalevan kisoista vuosilta 1977 ja 1978.

– Onhan meistä tullut tosi hyvä porukka, ja positiivinen vinoilu on voimavara. Huumori kantaa meitä eteenpäin liikkumisen ohella, Olli Käenniemi tuumaa.

Kuntopiiri on suurin liikuttaja, mutta paljon on muutakin urheilua. Parhaimmillaan on ollut kolmekin lentopallovuoroa, kesällä pelataan rantalentistä. Maratonryhmäkin on kokoontunut.

Luopioisissa Atleetit ovat aina paikalla, kun talkoolaisia tarvitaan. Jokakeväinen perinne on kirkonkylän uimarannan siivous, liikenteen ohjausta on hoidettu aktiivisesti eri paikoissa, savusaunan polttopuut käydään kesäisin tekemässä  Rajalansaaressa. Käenniemessä istutetaan keväisin tuhansia mansikantaimia.

– Atleetit siirtyvät tulevaa kohti reippaina äijinä. Mukaan mahtuu uusia jäseniä, joita kiinnostaa niin fyysisen kuin henkisen hyvinvointinsa ylläpito.

 

Ollin atleetit paitsi urheilevat myös talkoilevat aktiivisesti. Äijäjumppa vetää porukkaa kerrasta toiseen, vaikka koronan takia tauolla ollaankin. Kuva: Seppo Kääriäinen.

 

Ulkoilukylähanke 40-vuotisjuhlahanke

Ulkoilukylähanke Luopioisissa alkoi vuoden alussa. Ulkoilureittien kartoitus ja suunnittelu on aloitettu. Esimerkiksi Rimpunmaan lähimetsän polut on käyty läpi ja piirretty kartalle. Samoin kyläkeskustan keskeisin kävelyreitti on kartoitettu; on tehty myös aloite kirkonkylän rantapolkuverkoston laajentamisesta kirkonkylän laiturialueelta Rajalanniemen suuntaan.

Ulkoilukylä näkyy kyläkuvassa. Tämän takia ulkoilupaikkojen merkintäjärjestelmää on suunniteltu, ja alustavat merkkitaulut otetaan kokeiluun kevään aikana. Ulkoilukylähanke näkyy myös somessa, jossa on alettu tuoda esille erilaisia ulkoiluun liittyviä teemoja otsikolla Luopioinen – ulkoilukylä.

Tänä vuonna toteutettavalle Luopioisten atleettien virittämälle hankkeelle on saatu tuki Pirkan Helmeltä Euroopan maaseuturahastosta. Koordinoijana ja yhteyshenkilönä toimii Kirsi Oesch.