Penttilän rieskat tunnetaan maakunnassa – alku ei ollut yrittäjälle helppo

Aitoolaisella Heikki Penttilällä on kokemusta monista tilan töistä. Kahdeksan viime vuotta hän on keskittynyt perunatuotteiden valmistukseen.

Heikki Penttilä on kahdeksan vuoden ajan keskittynyt perunatuotteiden valmistamiseen Aitoon kylässä. Tunnetuin tuote Pirkanmaalla on potturieska, jota saa niin isona kuin pienenä versiona. Alku perunatuotteiden valmistukseen ei ollut maailman helpoin, sillä Penttilän piti miettiä muuta elinkeinoa lampaidenpidon jälkeen.

– Yrittäjää vietiin aika lailla vuonna 2006, jolloin lampaista löytyi strapies-vasta-ainetta. Evira hävitti lampaat.

Tuo oli iso kolaus, koska Penttilä oli kasvattanut ja myynyt lampaita moniin tamperelaisravintoloihin.

Mies ei jäänyt asiaa pitkäksi aikaa murehtimaan vaan aloitteli perunarieskan valmistusta. Tämä oli silläkin tavalla luontevaa, että perunanviljelystäkin oli ehtinyt kertyä aiempaa kokemusta mukavasti.

Nopeasti rieska teki itsensä tunnetuksi maakunnassa.

– Keitämme pestyt perunat kuorineen edellisenä päivänä. Tästä tulee rieskaan mukaan hivenaineet. Uunin pitää olla riittävän kuuma, että rieskasta tulee pehmeä, mutta reunasta rapea.

 

Raaka-aineet läheltä

Apuvoimina tilalla on kolme työntekijää. Heikki Penttilällä on ideologiana luottaa lähituotantoon: raaka-aineiden tuottajat ja jalostajat löytyvät läheltä.

– Ei ole meidän juttumme tuoda ulkomailta mitään rekalla. Tekemiseni ideana on tuottaa kaikki läheltä. En minä silti mikään fanaatikko ole; voin ihan hyvin ostaa ilmakuivattua kinkkua, jos sitä tekee mieli.

Koska ura maanviljelijänä alkoi jo 30 vuotta sitten, tuttuja on ehtinyt tulla matkan varrella paljon. Miehen mielestä parasta on asiakkaiden palaute – ja se, että voi kokeilla erilaisia juttuja.

Lukuisista keittiömestareistakin on kertynyt joukko, jonka kanssa Penttilä pitää aktiivisesti yhteyttä.