”Pettyneitä olemme, mutta eihän tälle mitään voi” – kesän Kirkastusjuhlat perutaan, mutta jos hyvin käy, tänä vuonna saatetaan nähdä syys-Kirkkarit

Erkki Hyöki kertoo, että järjestäjät olivat jo osanneet varautua siihen, että Kirkkareita ei tänä kesänä juhlita. Kuva on otettu Honkalassa vuonna 2017.

Hallituksen päätöksen mukaisesti vallitsevassa koronavirustilanteessa myös Aitoon Kirkastusjuhlat perutaan tulevalta kesältä. Päätös perumisesta tehtiin eilen heti kun tieto hallituksen päätöksestä tuli. Isoja yleisötapahtumia ei saa Suomessa järjestää ainakaan ennen elokuuta. Kielto koskee isompia, yli 500 hengen yleisötilaisuuksia. Kirkastusjuhlat on perinteisesti järjestetty Aitoossa heinäkuun alkupuolella.

– Jotkut järjestäjät ilmeisesti vielä odottelevat varsinaista Aluehallintoviraston kieltävää päätöstä asiasta, mutta me peruimme eilen. Tosi pettyneitä olemme. Monelle Kirkkarit on tietyllä tapaa kesän ja koko vuodenkin kohokohta, mutta eihän tälle kukaan mitään voi, puheenjohtaja Erkki Hyöki Kirkkareita järjestävästä Aitoon VPK:sta sanoo.

Hyöki lisää, että järjestäjätaho pärjää uudenkin tilanteen edessä. Kaikki valmistelut pistettiin jo hyvän aikaa sitten jäihin.

– Sovimme myös jo aiemmin, että mitään ei tulevan kesän juhlia varten nyt hankita.

Liput jo ostaneisiin asiakkaisiin ollaan yhteydessä mahdollisimman pikaisesti. Liput kelpaavat sellaisenaan vuoden 2021 juhliin tai vaihtoehtoisesti rahat palautetaan.

Isommassa kuvassa Hyöki on huolestunut paikallisten yrittäjien puolesta – siitä, miten nämä kriisistä selviävät. Kirkkarit vetävät perinteisesti paljon juhlakansaa Aitooseen, ja juhlien peruminen vaikuttaa osaltaan moniin yrittäjiin.

– Joillekin tahoille Kirkkari-päivät voivat olla vuoden tuottoisimmat kolme päivää.

Syksyllä juhlitaan?

Täysin poissuljettua ei ole sekään, että Kirkkarit järjestettäisiin vielä tämän vuoden puolella. Aitoon VPK:n väki kartoittaa ensi viikon aikana, olisiko juhlat mahdollista järjestää syksyllä. Tällöin kyseeseen voisi tulla se, että festarit järjestettäisiin yksi- tai kaksipäiväisenä tapahtumana.

– Tilanne riippuu täysin siitä, miten koronatilanne etenee. Ihmisten terveydellä emme tietenkään halua leikkiä, vaan se on meillekin kaikkein tärkeä asia, Hyöki painottaa.