Vappuna piknikille omaan pihaan – Pälkäneen Martat kokosi maittavan vappumenun

Tänä vappuna vietetään vappua kotioloissa. Vappuna ehtii vaikkapa grillailla maistuvan vappumenun, jonka kokoamisesta vastasi Pälkäneen Martat. Vappuaamun voi aloittaa perunasalaatilla ja smetanasillillä. Grilliin laitetaan lihan ja broilerin kavereiksi esimerkiksi kasviksia, tsatsikia, pikaista valkosipulileipää ja kaalisalaattia. Muurinpohjaletut valmistuvat muurinpohjapannulla. Myöhemmin voi paistaa vielä herkulliset munkit.

 

Vinkki vappuaamuksi:

Vappuaamun aloitus.

Smetanasilli:

8-10 annosta

1 pak matjessillifileitä

(50 g purjoa)

1 prk smetanaa

1 tl kurkumaa

1 rkl sitruunamehua

1 rkl makeaa sinappia

2 tl sokeria

0,5 dl tilliä hienonnettuna

Kuutioi huuhdellut sillifileet. Jos haluat laittaa purjoa, pilko hienoksi. Yhdistä smetana ja muut aineet, sekoita kaikki sekaisin.

 

Perunasalaatti:

(n. 10 annosta)

9 kpl perunaa

2 kpl omenia

2 kpl maustekurkkuja

150 g majoneesia

2 dl kermaviiliä

1 dl ranskankermaa

2 rkl sinappia

0,5 tl mustapippuria

hiukan suolaa ja sokeria

Keitä perunat kypsiksi. Kuutio jäähtyneet perunat, omenat ja kurkut. Sekoita muut aineet keskenään ja sekoita kaikki aineet keskenään.

 

Hyvää vappua!
Kaalisalaatti.

Grillattavaa:

Kaalisalaatti:

1 kg kaalia suikaloi

300 g porkkanaa karkeaksi raasteeksi

2-3 valkosipulin kynttä siivutettuna, jos haluat

1 dl rypsiöljyä

Keitä liemi:

1 l vettä

1 rkl suola

1 dl sokeria

1 1/2 dl etikkaa

Laita keitetty liemi haaleana salaatin päälle. Painele tiiviisti astiaan, niin että lientä jää päälle. Anna tekeytyä pari päivää jääkaapissa.

 

Monenlaiset kasvikset valmistuvat grillissä maukkaiksi.

Grillattuja kasviksia:

Grilliin sopivat esimerkiksi kukkakaali, kesäkurpitsa, maissi ja varsiparsakaali.

Kasvikset voi pyöritellä öljyssä, jossa on suolaa. Tilitetään vartaisiin tai laitetaan suoraan parilalle. Kypsennetään.

 

Maukas lihamarinadi:

1/2 dl rypsiöljyä

1 rkl balsamiviinietikka

1/2 tl mustapippurirouhetta

1 valkosipulin kynsi murskattuna

1/2 tl suola

Sekoita aineet keskenään. Lisää liha joukkoon. Anna maustua muutama tunti tai seuraavaan päivään.

 

Tsatsiki.

Tsatsiki:

400 g turkkilaista jogurttia

Valuta jogurttia yön yli sideharsolla vuoratussa siivilässä.

1 tuore kurkku pieneksi kuutioituna tai karkeana raasteena

1-2 valkosipulin kynttä puristettuna

1/2 tl mustapippurirouhetta

1/2 tl suolaa

Hunajaa maun mukaan

oliiviöljyä

Purista ylimääräinen neste kurkusta. Lisää valutettuun jogurttiin. Lisää muut aineet.  Anna maustua hetki.

 

Hunajainen kesäsinappi:

1 dl sinappijauhe

1 dl juokseva hunaja

1 dl kerma

1 muna

2 tl valkoviinietikkaa

Laita muut aineet paitsi etikka kattilaan ja kuumenna kunnes sakenee. Kun jäähtynyt, lisää viinietikka.

 

Grillissä kypsyvät lasvikset ja liha.

Paholaisenhillo:

1 kg luumutomaatteja

2 punaista paprikaa

5 punaista chiliä

6 valkosipulin kynttä

1-2 tl suolaa

1 tl mustapippurirouhetta

2 oksaa rosmariinin neulasia

(Tuoretta timjamia kourallinen)

1/2 dl etikkaa

1 pkt (330g) hillomarmeladisokeria

Kalttaa tomaatit ja lohko, silppua muut aineet. Laita kasariin mausteiden kanssa (ei vielä etikkaa ja sokeria).

Keitä 25 minuuttia.

Lisää etikka ja sokeri, keitä vielä 5 minuuttia. Purkita hillo odottamaan syömistä.

 

Mangokastike:

200 g kermaviiliä

3 rkl mangochutneytä

1/2 tl currya

Sekoita ja anna tekeytyä 1-2 tuntia. Sopii grillatun broilerin seuraksi.

 

Helppo valkosipulileipä:

1 valmis ranskanleipä

100 g leipärasvaa

6 valkosipulin kynttä

Hienonna valkosipulin kynnet ja sekoita rasvaan. Halkaise leipä ja sivele rasva väliin. Kääri leipä folioon ja lämmitä grillissä 5-10 min. Sivuta tarjolle muiden grilliherkkujen seuraksi.

 

Muurinpohjaletut:

1l maitoa

3 kananmunaa

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

50g voisulaa

3 dl vehnäjauhoa

2 dl ohrajauhoja

Sekoita taikinan ainekset keskenään ja anna taikinan levätä jonkin aikaa. Paista letut muurinpohjapannulla kauniin ruskeiksi. Herkuttele ihanana jälkiruokana hillon ja kermavaahdon kera.

 

Munkit kuuluvat monen vappuperinteisiin.

Munkit:

Munkkitaikina:

5 dl vettä tai maitoa

50 g hiivaa

1 1/2 dl sokeria

1 tl suolaa

1 rkl kardemummaa

14-15 dl vehnäjauhoja

150 g voita

Sekoita kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, suola, kardemumma ja sokeri. Lisää osa jauhoista ja vatkaa voimakkaasti.

Lisää loput jauhoista ja vaivaa taikinaa, kunnes se on sileää ja kimmoisaa. Lisää pehmennyt rasva ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä.

Peitä ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaisen n.30 min.

Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo pulliksi.

Anna kohota liinan alla.

Kuumenna öljy n. 180-asteiseksi. Paina pulliin reikä keskelle. Paista munkit kauniin ruskeiksi öljyssä.

Nosta rinkilät reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.

Kierittele lämpimiminä sokerissa.

Ota sokeria astiaan pienissä erissä, sillä rasvoittuva sokeri paakkuuntuu ja saat kauniin sokeroinnin kun lisäät uutta sokeria.

 

Gluteenittomat munkit:

5 dl vettä tai maitoa

50 g hiivaa

2 1/2 tl psylliumia

1 muna

2 dl sokeria

1 1/2 tl suolaa

1 rkl kardemummaa

200 voita

10-10 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta

Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.

Sekoita joukkoon psyllium ja anna turvota 10 minuuttia.

Lisää joukkoon muna, sokeri, suola, kardemumma, pehmeä voi ja 6 dl jauhoja. Vatkaa taikinaa muutama minuutti.

Lisää loput jauhot, vatkaa vielä muutama minuutti. Riittävä varkaus on tässä oleellista.

Palastele taikina ja muotoile puoliksi. Paina reikä keskelle. Kohota hyvin.

Paista n.180 asteisessa öljyssä kypsiksi molemmin puolin. Nosta talouspaperin päälle valumaan. Sokeroi lämpiminä.

Ohjeet: Pälkäneen Martat