Tänä vappuna vietetään vappua kotioloissa. Vappuna ehtii vaikkapa grillailla maistuvan vappumenun, jonka kokoamisesta vastasi Pälkäneen Martat. Vappuaamun voi aloittaa perunasalaatilla ja smetanasillillä. Grilliin laitetaan lihan ja broilerin kavereiksi esimerkiksi kasviksia, tsatsikia, pikaista valkosipulileipää ja kaalisalaattia. Muurinpohjaletut valmistuvat muurinpohjapannulla. Myöhemmin voi paistaa vielä herkulliset munkit.
Vinkki vappuaamuksi:
Smetanasilli:
8-10 annosta
1 pak matjessillifileitä
(50 g purjoa)
1 prk smetanaa
1 tl kurkumaa
1 rkl sitruunamehua
1 rkl makeaa sinappia
2 tl sokeria
0,5 dl tilliä hienonnettuna
Kuutioi huuhdellut sillifileet. Jos haluat laittaa purjoa, pilko hienoksi. Yhdistä smetana ja muut aineet, sekoita kaikki sekaisin.
Perunasalaatti:
(n. 10 annosta)
9 kpl perunaa
2 kpl omenia
2 kpl maustekurkkuja
150 g majoneesia
2 dl kermaviiliä
1 dl ranskankermaa
2 rkl sinappia
0,5 tl mustapippuria
hiukan suolaa ja sokeria
Keitä perunat kypsiksi. Kuutio jäähtyneet perunat, omenat ja kurkut. Sekoita muut aineet keskenään ja sekoita kaikki aineet keskenään.
Grillattavaa:
Kaalisalaatti:
1 kg kaalia suikaloi
300 g porkkanaa karkeaksi raasteeksi
2-3 valkosipulin kynttä siivutettuna, jos haluat
1 dl rypsiöljyä
Keitä liemi:
1 l vettä
1 rkl suola
1 dl sokeria
1 1/2 dl etikkaa
Laita keitetty liemi haaleana salaatin päälle. Painele tiiviisti astiaan, niin että lientä jää päälle. Anna tekeytyä pari päivää jääkaapissa.
Grillattuja kasviksia:
Grilliin sopivat esimerkiksi kukkakaali, kesäkurpitsa, maissi ja varsiparsakaali.
Kasvikset voi pyöritellä öljyssä, jossa on suolaa. Tilitetään vartaisiin tai laitetaan suoraan parilalle. Kypsennetään.
Maukas lihamarinadi:
1/2 dl rypsiöljyä
1 rkl balsamiviinietikka
1/2 tl mustapippurirouhetta
1 valkosipulin kynsi murskattuna
1/2 tl suola
Sekoita aineet keskenään. Lisää liha joukkoon. Anna maustua muutama tunti tai seuraavaan päivään.
Tsatsiki:
400 g turkkilaista jogurttia
Valuta jogurttia yön yli sideharsolla vuoratussa siivilässä.
1 tuore kurkku pieneksi kuutioituna tai karkeana raasteena
1-2 valkosipulin kynttä puristettuna
1/2 tl mustapippurirouhetta
1/2 tl suolaa
Hunajaa maun mukaan
oliiviöljyä
Purista ylimääräinen neste kurkusta. Lisää valutettuun jogurttiin. Lisää muut aineet. Anna maustua hetki.
Hunajainen kesäsinappi:
1 dl sinappijauhe
1 dl juokseva hunaja
1 dl kerma
1 muna
2 tl valkoviinietikkaa
Laita muut aineet paitsi etikka kattilaan ja kuumenna kunnes sakenee. Kun jäähtynyt, lisää viinietikka.
Paholaisenhillo:
1 kg luumutomaatteja
2 punaista paprikaa
5 punaista chiliä
6 valkosipulin kynttä
1-2 tl suolaa
1 tl mustapippurirouhetta
2 oksaa rosmariinin neulasia
(Tuoretta timjamia kourallinen)
1/2 dl etikkaa
1 pkt (330g) hillomarmeladisokeria
Kalttaa tomaatit ja lohko, silppua muut aineet. Laita kasariin mausteiden kanssa (ei vielä etikkaa ja sokeria).
Keitä 25 minuuttia.
Lisää etikka ja sokeri, keitä vielä 5 minuuttia. Purkita hillo odottamaan syömistä.
Mangokastike:
200 g kermaviiliä
3 rkl mangochutneytä
1/2 tl currya
Sekoita ja anna tekeytyä 1-2 tuntia. Sopii grillatun broilerin seuraksi.
Helppo valkosipulileipä:
1 valmis ranskanleipä
100 g leipärasvaa
6 valkosipulin kynttä
Hienonna valkosipulin kynnet ja sekoita rasvaan. Halkaise leipä ja sivele rasva väliin. Kääri leipä folioon ja lämmitä grillissä 5-10 min. Sivuta tarjolle muiden grilliherkkujen seuraksi.
Muurinpohjaletut:
1l maitoa
3 kananmunaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
50g voisulaa
3 dl vehnäjauhoa
2 dl ohrajauhoja
Sekoita taikinan ainekset keskenään ja anna taikinan levätä jonkin aikaa. Paista letut muurinpohjapannulla kauniin ruskeiksi. Herkuttele ihanana jälkiruokana hillon ja kermavaahdon kera.
Munkit:
Munkkitaikina:
5 dl vettä tai maitoa
50 g hiivaa
1 1/2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
14-15 dl vehnäjauhoja
150 g voita
Sekoita kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, suola, kardemumma ja sokeri. Lisää osa jauhoista ja vatkaa voimakkaasti.
Lisää loput jauhoista ja vaivaa taikinaa, kunnes se on sileää ja kimmoisaa. Lisää pehmennyt rasva ja alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista ja käsistä.
Peitä ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaisen n.30 min.
Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja leivo pulliksi.
Anna kohota liinan alla.
Kuumenna öljy n. 180-asteiseksi. Paina pulliin reikä keskelle. Paista munkit kauniin ruskeiksi öljyssä.
Nosta rinkilät reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.
Kierittele lämpimiminä sokerissa.
Ota sokeria astiaan pienissä erissä, sillä rasvoittuva sokeri paakkuuntuu ja saat kauniin sokeroinnin kun lisäät uutta sokeria.
Gluteenittomat munkit:
5 dl vettä tai maitoa
50 g hiivaa
2 1/2 tl psylliumia
1 muna
2 dl sokeria
1 1/2 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
200 voita
10-10 1/2 dl gluteenitonta jauhoseosta
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Sekoita joukkoon psyllium ja anna turvota 10 minuuttia.
Lisää joukkoon muna, sokeri, suola, kardemumma, pehmeä voi ja 6 dl jauhoja. Vatkaa taikinaa muutama minuutti.
Lisää loput jauhot, vatkaa vielä muutama minuutti. Riittävä varkaus on tässä oleellista.
Palastele taikina ja muotoile puoliksi. Paina reikä keskelle. Kohota hyvin.
Paista n.180 asteisessa öljyssä kypsiksi molemmin puolin. Nosta talouspaperin päälle valumaan. Sokeroi lämpiminä.
Ohjeet: Pälkäneen Martat