Kävelevä vappupallo ei karkaa – ”oli vaikea valita, kun oli niin monia hyviä”

Niina Andrejeff osti lapsilleen Amanda ja Kaapo Andrejeffille perinteiset vappupallot.

Jos kaasulla täytetyn vappupallon naru irtoaa käsistä ulkona, ei voi muuta kuin seurata katseellaan, miten pallo kohoaa korkeuksiin. Takaisin sitä ei saa. Lopulta vappuilo on vain pieni piste taivaalla.

Kävelevä vappupallo ei pääse karkuun, sillä se nousee maasta vain jalkojensa korkeuden verran. Näitä perässä vedettäviä eläinhahmopalloja, possuja, pandoja ja pingviinejä, nökötti täytettyinä MLL Sahalahden yhdistyksen Tuvan pöydillä maanantaina, jolloin yhdistys järjesti vappupallojen myyntitapahtuman.

Andrejeffin perheen lapset päätyivät valitsemaan perinteiset ylös ilmaan nousevat vappupallot. Amanda Andrejeff mietti ratkaisua pitkään.

–Oli vaikea valita, kun oli niin monia hyviä, iloinen hevospallon omistaja kertoi.

Huikeita temppuja tekevästä hämähäkkimiehestä tykkäävälle pikkuveli Kaapo Andrejeffille valinta ei tuottanut niin suurta tuskaa, kun isosta valikoimasta löytyi juurikin oman suosikkkihahmon pallo.

Äidillä oli selkeä näkemys siitä, missä palloilla leikitään.

–Nämä viedään sisälle, että pysyvät paremmin tallessa, Niina Andrejeff ohjeisti.

Lol-nuket ovat Leila Pakarisen suosikkeja.

Mies paistaa munkit

Andrejeffin perheessä vappupallojen hankinta on jokakeväinen perinne. Toinen yhtä varma vapun merkki on itse paistetut munkit. Näitä herkkuja ei heillä pyöräytetäkään sokerissa, vaan munkit kuorrutetaan ja koristellaan nonparelleilla donitsien tavoin.

–Simaa ei ole valmistumassa, kun meillä ei siitä oikein tykätä, Niina Andrejeff perusteli.

Jelena Pakarisen perheessä vappua vietetään kotona oman väen kesken niin kuin tänä koronakeväänä on suositeltukin toimittavan.

–Mies paistaa munkit, koska minä en osaa leipoa. Simaa on tehty, Pakarinen kertoi.

Tytär Leila Pakarinen valitsi Tuvalla vappupallokseen Lol-nukkehahmon. Toinen Lol-pallo hankittiin serkkua varten.

Kerrallaan sisällä myyntitiloissa olleiden määrää säännöstellyt Sanni Pesonen, MLL Sahalahden puheenjohtaja, tiesi, että foliopalloissa saattaa kaasu pysyä jopa kaksikin kuukautta.

–Paitsi, jos niiden kanssa ei ryhdytä nyrkkeilemään kuten meillä Olli tekee, hän paljasti perheensä pojan tavan.

Yhdistyksen tarkoituksena oli järjestää iso vapputapahtuma sima- ja munkkimyynteineen Kontulassa edellisvuoden tapaan, mutta poikkeusolojen takia suunnitelmista toteutui vain vappupallojen myynti ja sekin Kontulan sijasta Tuvalla.

–Syksyllä juhlitaan satavuotiasta Mannerheimin Lastensuojeluliittoa, Pesonen sanoi kääntäen katseensa jo tulevaan.