Haravointijätteille tulee lavat Onkkaalaan – ympäristöä siistii nyt kukin tahollaan

Ympäristöpäivän talkoot Pälkäneellä aloitettiin Rauno Koskisen idealla ja johdossa 20 vuotta sitten. Paikkoja on yleensä siivottu vapun jälkeisellä viikolla. Varsinaista talkoopäivää ei enää ole, vaan alueita on siistitty silloin, kun se itselle hyvin sopii.

Tämän kevään poikkeusaikanakin kukin voi tahollaan toimia viihtyisän ympäristön puolesta. Koronatilanne on edelleen vakava, ja siksi on tärkeää noudattaa valtioneuvoston ohjeita. Jokaisen tulee toimia vastuullisesti ja ahkeroida yksin tai pienryhmässä. Omakotiasukkaat, asuntoyhtiöt liikelaitokset, kesäasukkaat – kukin toimii tahollaan niin että omat pihat ja alueet siistitään.

Ympäristöviikon järjestelyissä ovat mukana Pälkäne-Seura ja kunta yhdessä. Kylät ja yhdistykset toimivat hyväksi katsomallaan tavalla ja hoitavat entiset alueensa. Pälkäne-seuran yhdyshenkilö on Vesa Mellavuo (040 7221 629).

Kompostoi, älä polta

Maatuvan haravointijätteen ja risut saa kompostoida kaava-alueellakin avokompostissa. Sen sijaan sekajäte täytyy laittaa umpinaiseen kompostoriin, jonka suojaukset täyttävät sekajätteen kompostoinnille asetetut vaatimukset. Haravointijätteiden ja risujen polttaminen voi aiheuttaa kitkerää savua ja siitä voi koitua suurta haittaa naapureille. Nuotiosta lentelevät palavat lehdet tai heinänkorret voivat sytyttää kuivan ruohon. Kaava-alueella jätteiden poltto avomaalla on kielletty, joten se täytyy tehdä astiassa tai tulisijassa.

Aluejätepisteisiin ei rakennusjätteitä saa viedä, ei myöskään kodinkoneita, telkkareita, huonekaluja, akkuja eikä mitään nestemäistä jätettä. Jos aluejätelavan ympärille kertyy tätä luvatonta jätettä, se näyttää kamalalta ja jäteyhtiö ne useimmiten kuitenkin jossain vaiheessa erilliskuljetuksena siirtää pois. Ennen pitkää syyttömät kuluttajat sen maksavat.

Jätehuollon Repe & Romu -kierros 2020 on keskeytetty toistaiseksi.

Haravointiroskat Onkkaalassa siirtolavoille

Siivousryhmät voivat hakea Pälkäneen K-Raudasta jätesäkkirullia kunnan laskuun. Risut ja naulattomat ja käsittelemättömät puujätteet voi viedä Woodlandin hakettamoon Kankaanmaalle.

Haravointijätteille tulee siirtolavat Nuijalle ja vanhan hautausmaan viereen tiistaina 5. toukokuuta, ja ne ovat paikoillaan keskiviikkoon 13. toukokuuta asti. Näille lavoille voi tuoda maatuvaa lehti- ja puutarhajätettä – ei siis sekajätettä.

Autojen renkaita ja metalliromua, autojen akkuja, öljyjä ynnä muita vastaavia jätteitä otetaan vastaan Suomen ajoneuvokierrätys/ autopurkamo Euro Nikte Oy:ssä (Tehdastie 6, puh. 0400 514 937).

Jätesäkkeihin laitetaan muut roskat eli muovit, pahvit ja lasinpalat. Tätä muuta roskaa sisältävät säkit saa Onkkaalan alueella jättää tien varteen, mistä ne korjataan kunnan toimesta pois. Sivukylillä huolehditaan itse jätesäkkien kuljetuksesta.