Näyttelijä Petra Karjalainen vaikuttui Come From Away -musikaalista Lontoossa, Tampereen Työväen Teatteri miehittää esityksensä tulevana syksynä

Maailmaa valloittava Come From Away -musikaali sai ensi-iltansa Lontoossa vuonna 2019. Kaksi vuotta aiemmin teos kantaesitettiin Broadwaylla. Nyt supersuosittu musikaali on tulossa vuoden 2021 syksyllä Tampereen Työväen Teatterin ohjelmistoon. Lontoossa musikaali on kahminut arvostettuja palkintoja, kuten neljä Laurence Oliver -palkintoa. (Kuva: Phoenix Theatre)
Maailmaa valloittava Come From Away -musikaali sai ensi-iltansa Lontoossa vuonna 2019. Kaksi vuotta aiemmin teos kantaesitettiin Broadwaylla. Nyt supersuosittu musikaali on tulossa vuoden 2021 syksyllä Tampereen Työväen Teatterin ohjelmistoon. Lontoossa musikaali on kahminut arvostettuja palkintoja, kuten neljä Laurence Oliver -palkintoa. (Kuva: Phoenix Theatre)

Parikymmentä näyttelijäkonkaria pääsee tekemään Come From Away -musikaalia Tampereen Työväen Teatterissa, jonka ohjelmaan maailmalla vuolaita arvosteluja koko ajan keräävä kanadalais-amerikkalais pariskunnan Irene Sankoffin ja David Heinen kirjoittama ja säveltämä spektaakkeli tulee vuoden 2021 syyskaudella. TTT:n näyttelijä Petra Karjalainen näki sydämeenkäyvän toteutuksen viime vuoden loppupuolella Lontoossa Phoenix Theatressa, jonka esitys lumosi tamperelaistaiteilijan 30 ensimmäisen esityssekuntin aikana. Karjalainen pitää hittimusikaalin saamista Tampereen Työväen Teatteriin historiallisena saavutuksena. Hän odottaa, että Suurelle näyttämölle teoksen ohjaava Samuel Harjanne tekee työryhmänsä kanssa esityksestä teatteritaiteen suuren tapauksen. 

Tampereen Työväen Teatterin tiedottaja Sari Andersson sanoo, että Come From Away -hittimusikaalin esitysoikeuksien saaminen Suomeen ja Tampereen Työväen Teatteriin on superuutinen.

– Kun esitysoikeuksien myöntäminen TTT:lle sinetöityi, päätimme kertoa asiasta heti julkisuuteen. Kansainvälisesti musikaalimaailmaa seuraavat ihmiset tietävät, että Come From Avay -musikaalin rautautuminen Suurelle näyttämöllemme on merkittävä saavutus. Musikaalin sanoma on erittäin ajankohtainen; sisältö rakentuu yhteisöllisyyden varaan. Koko maailma elää nyt koronapandemian synnyttämässä jännityksessä sekä pelossa. Syyskuun 11. päivän terrotiteot Yhdysvalloissa pysähdyttivät koko ihmiskunnan vuonna 2001. Kun musikaali saa Suomen kantaesityksen meillä, WTC-iskuista on kulunut 20 vuotta. Silloin eläneillä on varmasti tarkka muistikuva lähes 3 000 uhria vaatineesta terroriteosta, Andersson miettii.

Andersson korostaa, että Come From Avay -musikaali toteutetaan sataprosenttisesti ammattilaisten voimin.

– Tässä vaiheessa meillä ei ole vielä näyttelijöiden nimiä, sillä miehitystä ei ole valittu. Roolitus tehdään tulevana syksynä, ja siitä kerrotaan silloin, Andersson toteaa.

Petra Karjalainen on käynyt katsomassa Come From Away -musikaalin Lontoossa viime syksynä. Hän vaikuttui esityksestä jo sen 30 ensimmäisen sekuntin kuluessa, ja jänne kantoi esityksen loppuun saakka. - Olen onnellinen ja iloinen, että TTT sai Come From Away -musikaalin esitysoikeudet, hän kertoo. TTT ei ole vielä valnnut näyttelijöitä kyseiseen produktioon. Petra Karjalainen oli mukana TTT:n suureen suosioon nousseessa musikaalissa Billy Elliot. (Kuva: Tampereen Työväen Teatteri)
Petra Karjalainen on käynyt katsomassa Come From Away -musikaalin Lontoossa viime syksynä. Hän vaikuttui esityksestä jo sen 30 ensimmäisen sekuntin kuluessa, ja jänne kantoi esityksen loppuun saakka. – Olen onnellinen ja iloinen, että TTT sai Come From Away -musikaalin esitysoikeudet, hän kertoo. TTT ei ole vielä valnnut näyttelijöitä kyseiseen produktioon. Petra Karjalainen oli mukana TTT:n suureen suosioon nousseessa musikaalissa Billy Elliot. (Kuva: Tampereen Työväen Teatteri)

”Musikaali kertoo tavallisista ihmisistä”

Tampereen Työväen Teatterin näyttelijäkuntaan lukeutuva Petra Karjalainen näki Come From Away -musikaalin Lontoossa Phoenix Theatre’ssa viime syksynä.

– Olen erittäin onnellinen, että juuri tämä teos saadaan Tampereen Työväen Teatterin ohjelmistoon. Tämä musikaali sopii kaikella tavalla juuri meidän taloomme. Iloitsen esitysoikeuksien saamisesta, vaikka en itse olisikaan mukana, Karjalainen hehkuttaa.

Karjalainen korostaa Come From Away -teoksen kylvävän onnea, jota juuri aikamme ihmiset janoavat.

– Esitys oli kestänyt vasta puoli minuuttia, kun tunsin itseni onnellistakin onnellisemmaksi. Aivan huippua oli, että vahva onnellisuuteni kesti ja kantoi koko esityksen ajan. Tällä tavalla kokemani onni myös kantaa, Karjalainen tunnelmoi.

Karjalaisen mukaan musikaalin koskettavuus ja puhuttelevuus kumpuaa näyttämöllä olevista ihmisistä, heidän tavastaan olla läsnä ja tulkita asioita.

– Katjona kävin läpi koko tunnegaalan. Itkin ja nauroin, molempia sydämen kyllyydellä, hän tarkentaa.

Karjalainen nostaa esille musikaalin sisälle rakennetun yhdessä tekemisen eheyttävän voiman.

– Musikaali kertoo tavallisista ihmisistä; se kuvaa ihmisten hyvätahtoisuutta ja lämpöä toinen toistaan kohtaan. Inhimillisyys on vahvasti esillä.

Karjalaisen mielestä musikaaleissa on totuttu muun muassa mahtipontisiin tanssiryhmiin ja niiden häikäiseviin suorituksiin, mutta Come From Away rakentuukin ihmisen kokoiselle tekemiselle.

– Sävelet ja rytmit kaappavat katsojan mukaansa. Isossa osassa on irkku- ja pop-musiikki. Lontoossa näyttämöllä oli muusikkokokoonpano, joka soitti akustisia instrumentteja. Hankin sieltä kotiin tuomisiksi CD:n musikaalin kappaleista. Kuuntelen äänitettä hyvin paljon. Sen sisältö on kuin musiikkikuunnelma, Karjalainen kuvailee.

Samuel Harjanne on niittänyt mainetta musikaalien ohjaajana. Hän vastasi muun muassa Billy Elliotin ohjaamisesta TTT:ssa. Nyt hän marssittaa vuoden 2021 syksyllä Suurelle näyttämölle Come From Away -musikaalin. (Kuva: Tampereen Työväen Teatteri)
Samuel Harjanne on niittänyt mainetta musikaalien ohjaajana. Hän vastasi muun muassa Billy Elliotin ohjaamisesta TTT:ssa. Nyt hän marssittaa vuoden 2021 syksyllä Suurelle näyttämölle Come From Away -musikaalin. (Kuva: Tampereen Työväen Teatteri)

Samuel Harjanne paljon vartijaksi

TTT:n tiedottaja Sari Andersson on täpinöissään, että Samuel Harjanne ohjaa Come From Away -musikaalin TTT:ssa.

– Hänellä on vahva missio siitä, millainen korkeatasoinen musikaali on, Andersson perustelee.

Hän arvostaa suuresti syvyyttä ja laajuutta, joilla Harjanne on perehtynyt ja paneutuu musikaalimaailmaan omana taiteenmuotonaan.

Harjanne opiskeli musiikkiteatteriohjaamista Guildford School of Actingissa suorittaen siellä maisteritutkinnon.

Myös näyttelijä Petra Karjalainen liputtaa voimakkaasti valitun ohjaajan puolesta.

Harjanne muistetaan Bily Elliotin ohjaamisestaan Tampereen Työväen Teatterissa. Musikaali oli todellinen yleisön kesto- ja suursuosikki.

Harjanne ohjasi vuonna 2019 Pieni merenneito -musikaalin Helsingin kaupunginteatterissa. Samoin hän ohjasi Kinky Boots -musikaalin  siellä vuonna 2018.

Missä sinä olit 11.9.2001?

Koko maailmaa kätkähdyttäneestä syyskuun 11. päivän terroriteoista vuonna 2001 tulee kuluneeksi ensi vuoden syksyllä 20 vuotta.

Tampereen Työväen Teatteri marssittaa maailmanteoksen Suurelle näyttämölleen surullisen tapahtuman muistoksi.

Syyskuun 11. päivänä vuonna 2001 Yhdysvalloissa kaapattiin neljä matkustajalentokonetta. Niistä kaksi ohjattiin tahallisesti päin World Trade Centerin kaksoistorneja New Yourkissa. Kolmas lentokone ohjattiin päin maan pääkaupungin Washingonin tuntumassa olevaa Pentagonin trakennusta. Neljäs lentokone putosi maahan Shanksvillessä, Pennsylvaniassa.

Lentokoneiden kaappaajat olivat 19 Al-Qaidan terroristia.

Iskuissa kuoli lähes 3 000 ihmistä. Näistä runsaat 2 700 sai surmansa kaksoistorneissa ja niihin lentäneissä lentokoneissa.

Ilmaiskujen jälkeen New Yourkin ilmatila suljettiin. Sen seurauksena oli, että ilmatilaan jääneistä sadoista lentokoneista 38 määrättiin laskeutumaan Ganderiin, joka on pieni, noin 11 000 asukkaan kanadalaiskaupunki. Ganderilaiset majoittivat ja ruokkivat noin 7 000 lennoilla ollutta matkustajaa. He viettivät paikkakunnalla viisi tunteikasta päivää. Tuona aikana monen ihmisen elämä sai uuden suunnan. Kyseessä on todellinen selviytymiskertomus.

Tiedottaja Sari Andersson sanoo, että myös suomalaiset muistavat 11.9.2001 hyvin tarkkaan.

– Missä olit, kun uutiset Yhdysvalloista kantautuivat maahamme? Tämä kysymys on tuiki tyypillinen.

Eurooppalaista musikaalihistoriaa

Tampereen Työväen Teatteri pitää vaikuttavana meriittinä sitä, että juuri se sai palkitun Come From Away -hittimusikaalin esitysoikeudet ensimmäisten joukossa Euroopassa.

Kantaesitys on Suurella näyttämöllä runsaan vuoden kuluttua syksyllä 2021.

Come From Away -musikaali on kanadalais-amerikkalaisen pariskunnan Irene Sankoffin ja David Heinen kirjoittama ja säveltämä teos. Se pohjautuu tositapahtumiin ja autenttisiin kokemuksiin. Lähteinä ovat olleet haastattelut, joissa WTC-iskut tavalla tai toisella kokeneet kertovat tuntonsa.

Come From Away -musikaali kantaesitettiin Broadwaylla vuonna 2017. Teos palkittiin arvostetuilla Tony- ja Drama Desk sekä Outer Critics Circle -tunnustuksella.

Lontoossa Come From Away oli ensi-illassa vuonna 2019. Esitys nappasi neljä Laurence Olivier -palkintoa.

TTT:n teatterinjohtaja Otso Kautto muistuttaa, että Tampereella nähdään tulevalla syyskaudella kanadalaisen Sarah Berthiaumen glabaalista työelämästä kertova Nyotaimorin.

– Kanadalaista alkuperää olevia näytelmiä nähdään maassamme verrattain vähän. Suomella ja Kanadalla on tietynlaista maantieteellistä ja henkistä yhteyttä, joten tämä tilanne on syytä korjata. Ensimmäisenä esitämme Nyotaimori-näytelmän heti tulevan syyskauden aluksi 28. elokuuta lähtien. Tämä kanadalaiskirjailijan uutuusnäytelmä kuvaa itsensätoteuttamista ja vastuuta. Sitä seuraa täysin erilainen kanadalais-amerikkalainen produktio Come From Away syksyllä 2021, Kautta kertoo.

MATTI PULKKINEN