Metropoliitta Elia on määrännyt uudet seurakuntavaltuuston vaalit hynttyynsä yhdistäviin Tampereen ja Vaasan seurakuntiin

Pinta-alaltaan erityisen laajan Tampereen ortodoksisen seurakunnan jäsenet pääsevät jälleen äänestämään seurakuntavaltuuston vaaleissa. Nykyisen seurakunnanvaltuuston työkausi jää torsoksi, vain vuoden mittaiseksi. Vaasan ortodoksinen seurakunta liittyy Tampereen ortoksiseen seurakuntaan; uudenlainen seurakunta aloittaa toimintansa vuoden 2021 alussa. Oulun hiippakunnan piispa, metropoliitta Elia on määrännyt uudet vaalit, jotta seurakunnan valtoosto myötäilee uutta seurakuntajakoa. (Kuva: Sami Reivinen)
Pinta-alaltaan erityisen laajan Tampereen ortodoksisen seurakunnan jäsenet pääsevät jälleen äänestämään seurakuntavaltuuston vaaleissa. Nykyisen seurakunnanvaltuuston työkausi jää torsoksi, vain vuoden mittaiseksi. Vaasan ortodoksinen seurakunta liittyy Tampereen ortoksiseen seurakuntaan; uudenlainen seurakunta aloittaa toimintansa vuoden 2021 alussa. Oulun hiippakunnan piispa, metropoliitta Elia on määrännyt uudet vaalit, jotta seurakunnan valtoosto myötäilee uutta seurakuntajakoa. (Kuva: Sami Reivinen)

Tampereen ja Vaasan seurakunnat yhdistyvät ensi vuoden alusta lähtien. Tämän vuoksi Oulun hiippakunnan piispa, metropoliitta Elia on määrännyt toimitettaviksi uudet seurakuntavaltuuston vaalit uuden seurakuntajaon mukaisesti. Tämän hetkisen tiedon mukaan uudet vaalit alkaisivat sunnuntaina 1. marraskuuta tänä vuonna. Nykyisien seurakunnanvaltuustojen toimikausi jäisi yhden vuoden mittaiseksi. Uudenlainen Tampereen ortodoksinen seurakunta jaetaan neljään vaalialueeseen. 

Suomen ortodoksisen kirkon kirkkohallitus päätti viime vuoden marraskuussa, että Tampereen ja Vaasan ortodoksiset seurakunnat yhdistyvät muodostaen vuoden 2021 alusta lähtien uuden seurakunnan.

Oulun hiippakunnan piispa, metropoliitta Elia on määrännyt 8. toukokuuta, että Tampereen ja Vaasan ortodoksisissa seurakunnissa pidetään uudet seurakunnanvaltuuston vaalit uuden seurakuntajaon mukaisesti.

Metropoliitta Elia esittää vaalilautakunnille, että uudet vaalit toimitettaisiin samalla aikataululla kuten tavalliset seurakuntavaltuuston vaalit.

Uudet vaalit alkaisivat sunnuntaina 1. marraskuuta 2020.

Tampereen ja Vaasan seurakuntien yhdistymisen jälkeen Tampereen seurakunnan jäsenmäärä on 4 284 (luku on 31.12.2019 tilanteen mukainen).

Ortodoksisen kirkkojärjestyksen mukaisesti Tampereen ortodoksisen seurakunnan uuteen valtuustoon valitaan yhteensä 15 jäsentä. Näistä Vaasan ortodoksisen kappeliseurakunnan alueelta valitaan neljä jäsentä.

Ensi vuoden alusta aloittava Tampereen ortodoksinen seurakunta jaetaan neljään vaalialueeseen.

I vaalialueen muodostavat Akaa, Kangasala, Lempäälä, Nokia, Pirkkala, Pälkäne, Tampere, Valkeakoski, Vesilahti sekä Ylöjärvi. Tältä alueelta valitaan yhdeksän valtuutettua.

II vaalialueeseen kuuluvat Eurajoki, Honkajoki, Hämeenkyrö, Ikaalinen, Juupajoki, Jämijärvi, Jämsä, Kankaanpää, Karvia, Kihniö, Kuhmoinen, Merikarvia, Mänttä-Vilppula, Nakkila, Parkano, Pomarkku, Pori, Ruovesi, Sastamala, Siikainen, Orivesi, Ulvila sekä Virrat. Tältä alueelta valitaan kaksi valtuutettua.

III vaalialueessa ovat Vaasa, Mustasaari, Maalahti, Laihia, Isokyrö, Kornäs, Närpes, Kaskinen, Kristiinankaupunki, Isojoki, Teuva, Karijoki, Kauhajoki, Kurikka sekä Vöyri. Tältä alueelta valitaan kaksi valtuutettua.

IV vaalialue koostuu Kannuksesta, Kokkolasta, Pietarsaaresta, Pedersörestä, Kruunupyystä, Larsmosta, Halsuasta, Kaustisista, Lestijärvestä, Perhosta, Toholammista, Vetelistä, Ilmajoesta, Seinäjoesta, Lapuasta, Kuortaneesta, Ähtäristä, Soinista, Alajärvestä, Vimpelistä, Lappajärvestä, Evijärvestä, Alavudesta sekä kauhavasta. Alueelta valitaan kaksi valtuutettua.

Uuden valtuuston toimikausi on 1.1.2021-31.12.2023.

MATTI PULKKINEN