Salmentaan VPK hankki vesijetin pelastuskäyttöön – vesijetin saa tarvittaessa nopeasti vesille

Vapun vesijettiharjoituksia.

Salmentaan VPK on hankkinut vesipelastuskalustoaan täydentämään vesijetin, Sea-Doo Fish Pron. VPK:n alueella on vähän veneenlaskupaikkoja. Vesijetti on helpommin ja nopeammin saatavissa vesille kuin vene, joka sitten voi täydentää ja kuljettaa pelastajia esimerkiksi saariin.

VPK:n alueella, etenkin Luikalassa, on paljon kesämökkejä saarissa, ja monet järven osat ovat matalia, eikä niihin pääse nopeasti veneellä, joka niin ikään löytyy palokunnan kalustosta.

Jetissä on mukana sammutus- ja ensiapuvälineistöä

Vesijetin saa nopeasti trailerilta veteen ajovalmiiksi. Laitteen tekniikka on yksinkertainen, ja ajo turvallista. Vesijettiä voi käyttää monipuolisesti erilaisissa tehtävissä: esimerkiksi saaripalojen tiedusteluissa ja ensisammutuksessa sekä ambulanssihenkilökuntaa avustaessa, esimerkiksi kuljetettaessa ensivastehoitajaa nopeasti hankaliin kohteisiin. Rajatusti jettiä voisi käyttää myös pintapelastustehtävissä.

– Poikkeusolojenkin aikana Salmentaan VPK on ollut toimintavalmiudessa, vaikka viikoittaisia hälytysosaston harjoituksia ei ole voitu pitää, kertoi Salmentaan Laivarannassa VPK:n varapäällikkö Henrik Joki vappuna.

Joki oli Lassi Urkon kanssa vappuna testaamassa palokunnan vesijettiä. Joki mietti myös tulevaa kesää ja kokoontumisrajoituksia VPK:n osalta.

– Tanssilava ja muut tapahtumat mietityttävät, sillä niihin vaikuttaa se, miten Suomen hallitus ohjeistaa tapahtumajärjestäjiä.

– Jetin käyttöharjoituksiin ei ole rajoituksia tällä hetkellä, koska toimimme pienryhmissä, Joki selvensi.

Arja Pahkasalo

 

– Vesijettikoulutusta VPK jatkaa, ja tarkoituksena on opettaa ja harjoituttaa palomiehet käyttämään turvallisesti jettiä, sillä sen nopeus voi nousta jopa 80 kilometriin ja käsiteltävyys on huippuluokkaa, Henrik Joki kertoo.