25-vuotisnäyttelijäuraansa viettävä Mari Turunen pokkasi Eino Salmelaisen säätiön apurahan

Tämä valokuva on kiltti. Sillä ei ole muuta tekemistä Häpeä-komedian kanssa kuin että otoksessa poseeraavat kiltisti käsikirjoittajat ja näyttelijät Mari Turunen ja Kaisa Hela. Häpeän jakamisesta saisi sellaisen kuvakavalkadin, että heikommalta salpautuisi henki. Tässä on esitys, joka jokaisen häpeässä piehtaroivan olisi nähtävä.
Häpeä-komedian Kaisa Helan kanssa käsikirjoittanut näyttelijä Mari Turunen (vas.) on saanut Eino Salmelaisen säätiön apurahan. (Kuva: Tampereen Teatteri)

Parhaillaan 25-vuotista taiteilijuuttaan juhliva Tampereen Teatterin näyttelijä Mari Turunen on saanut Eino Salmelaisen säätiön tunnustuksena apurahan. Turusen lisäksi huomionosoitukset tulivat äänimestari Ivan Bavardille, kirjanpitäjä-palkanlaskija Tarja Virtaselle sekä Tampere Cappella -kamarikuorolle. 

Eino Salmelaisen säätiö antaa tunnustuspalkintoja henkilöille, jotka ovat toimineet ansiokkaasti Tampereen, teatterin Suomen pääkaupungin hyväksi.

Vuoden 2020 apurahalla muistettiin muiden muassa näyttelijä Mari Turusta, joka viettää parhaillaan näyttelijän uransa 25-vuotisjuhlavuotta.  Maaliskuuksi ilmoitettu taitelijajuhla peruuntui koronapandemian takia. Taiteilijajuhla järjestetään myöhemmin.

Turunen on ollut uskollinen työpaikalleen Tampereen Teatterille, jonka näyttelijäkuntaan hän on kuulunut jo liki neljännesvuosisadan ajan.

Apurahalla palkittu Turunen nauttii laajaa arvostusta ahkerana ja osaavana näyttelijänä. Hänen tavaramerkkinsä on laatu.

Tampereen Teatterissa onkin opittu siihen, että talon kaikki ohjaajat valitsisivat juuri Turusen ryhmiinsä. Turusen  varaan pedanttina huippuammattilaisena voi rakentaa mitä vaan. Hän on luottonäyttelijä.

Turunen uppoutuu kulloiseenkiin rooliinsa täysipainoisesti, ja hän on armoitettu me-hengen rakentaja. Turunen onnistuu niin vahvoissa draamoissa kuin hulvattomissa komedioissakin. Hänen työskentelygaalansa on laaja.

Turunen räväytti hiljan kollegansa Kaisa Helan kanssa, kun näyttelijäpari kirjoitti kriitikoilta ylistävät arviot keränneen Häpeä! – Nolo komedia -näytelmän. Sen näytökset ovat olleet ensi-illasta lähtien loppuun myytyjä.

Joensuulaissyntyinen Turunen on valmistunut näyttelijäksi Tampereen yliopiston Näyttelijäntyönlaitokselta, jossa hän opiskeli vuosina 1991-95. Hän oli aluksi kiinnitettynä Lahden kaupunginteatteriin, josta hän siirtyi vuonna 1997 Tampereen Teatteriin.

Myös moni suomalainen teatteri haluaa Turusen vierailevaksi tähdekseen. Ahkerana vierailijana hän on näytellyt muun muassa Kansallisteatterissa, Helsingin Kaupunginteatterissa, Tampereen Työväen Teatterissa, Espoon Kaupunginteatterissa, Tampereen Komediateatterissa, Pyynikin kesäteatterissa, Heinolan kesäteatterissa sekä Kirjurinluodon kesäteatterissa.

Myös elokuvat ja tv-sarjat ovat Turuselle tuttuja. Hänet muistetaan esimerkiksi rooleistaan Presidentin kansliassa (2008) ja Tasavallan presidentissä (2007).

Kummeli-ryhmässä Turunen on ollut lyömätön. Hän on tehnyt roolit Kummeli-elokuvissa: Kummeli Stories, Kummeli Kultakuume, Kummelin Jackpot sekä Kummeli Alivuokralainen.

Ivan Bavardin koko ura Tampereen Teatterissa

Eino Salmelaisen säätiön tunnustuksella palkittu äänimestari Ivan Bavard kuuluu Tampereen Teatterin vakiokalustoon.

Bavardista on varttunut vuosien saatossa osaava äänimestari. Hän toimii ääniosaston esimiehenä.

Tampereen Teatteri on paistatellut viime vuodet musikaalien taitajana. Bavardin osaaminen ja työpanos ovat olleet suurmusikaaleissa korvaamattomia.

Myös Bavard kuuluu Tampereen Teatterin vahvoihin hengenluojiin.

46 vuoden tuntemuksella: Tarja Virtanen

Eino Salmelaisen säätiö nosti huomionosoituksellaan päivänvaloon monipuolisen puurtajan Tarja Virtasen.

Virtasen ura Tampereen Teatterissa alkoi jo vuonna 1974, jolloin hän työskenteli lipunmyynnissä. Virtasesta on varttunut todellinen moniosaaja, joka paikan höylä. Hänen vastuullaan on ollut monipuolisesti hallinnon tehtäviä.

Tarja Virtasta kunnioitetaan luotettavana ja ahkerana sekä erittäin pidettynä työntekijänä. Monitoiminaisen 46 vuoden teatterituntemus on arvostetussa käytössä.

Tampere Cappella valloitti Notre Damen kellonsoittajassa

Eino Salmelaisen säätiö muisti myös Tampere Cappella -kamarikuoroa, joka teki teatterivalloituksensa Notre Damen kellonsoittaja -musikaalissa.

Tampere Cappella täydensi vahvalla musiikillisella osaamisellaan katedraalin patsaiksi pukeutuneina musikaalin vaikuttavaa musiikkimaailmaa.

MATTI PULKKINEN