Lamminrahkan eritasoliittymän taideteoksena Varpuset – eritasoliittymä aluksi vain työmaaliikenteelle, Lamminrahkan ja Ojalan kunnallistekniikan rakentaminen alkaa

Varpusteokset on kiinnitetty rampin viereiseen meluseinään. Varpuset-taideteos toimii parina eritasoliittymän sillan Lehdet-taideteokselle. Kuva: Ismo Santapukki.

Lamminrahkan eritasoliittymän taideteoskokonaisuus on valmis. Varpusteokset on kiinnitetty rampin viereiseen meluseinään. Varpuset-taideteos toimii parina eritasoliittymän sillan Lehdet-taideteokselle. Meluseinä rakennettiin Lamminrahkan eritasoliittymän urakan yhteydessä parantamaan Kiveliön asuinalueen melusuojausta. Varpuset-taideteos koostuu viidestä 3 x 8 metrin kokoisesta, teippaamalla toteutetusta kuvateoksesta.

Lamminrahkan projektipäällikkö Sanna Karppisen mielestä teos kuvastaa hyvin Lamminrahkan tavoitteita metsän lomaan rakentuvasta vireästä kaupunkikylästä, jossa luonto innostaa liikkumaan. Teoksen on suunnitellut tamperelainen ROP-taiteilijaryhmä, joka on suunnitellut myös Lamminrahkan sillan Lehdet-taideteoksen. Ryhmän muodostavat kuvataiteilija (AMK) Tuomo Rosenlund ja diplomi-insinööri Pekko Orava.

– Varpunen on aina viihtynyt ihmisen läheisyydessä, niin maanviljelyksessä kuin kaupungeissa. Teoksien piirrokset ovat yksinkertaisia ja helposti havaittavia ja katsottavia, koska niiden ohi ajetaan nopeasti, kertoo visuaalisesta suunnittelusta vastannut kuvataiteilija Tuomo Rosenlund.

Lamminrahkaan toteutetaan myös muuta taidetta Kangasalan ympäristö- ja taideohjelman ”Lumoava Kangasala” -mukaisesti. Kaupunginvaltuusto hyväksyi ohjelman maaliskuussa.

– Taidetta tulee Lamminrahkaan erityisesti keskeisille kävelyn ja pyöräilyn reiteille kuten torille, ulkoilureittien varsille ja alikulkuihin. Taidetta on suunniteltu lisäksi Lamminrahkan sydämenä toimivaan koulukeskukseen ja esimerkiksi leikkipuistoihin, kertoo Sanna Karppinen.

Eritasoliittymän sillan Lehdet-taideteos valaistuna. Valaistus otetaan käyttöön elokuussa. Kuva: ROP-taiteilijaryhmä.

Kunnallistekniikkaa toukokuussa

Lamminrahkan eritasoliittymä on Kangasalan ja Tampereen yhteishanke ja tärkeä kulkureitti uusiin Lamminrahkan ja Ojalan kaupunginosiin. Eritasoliittymän viimeistely käynnistyi huhtikuussa talvitauon jälkeen. Kevään ja kesän aikana tehdään vielä päällystykset, vihertyöt ja tiemerkinnät, ja eritasoliittymä valmistuu kokonaisuudessaan elokuun lopulla. Eritasoliittymä on ensimmäiset pari vuotta vain työmaaliikenteen käytössä. Lamminrahkan ja Ojalan alueiden sisäisen kunnallistekniikan rakentaminen alkaa Mossin puistokadun urakalla toukokuussa. Lamminrahkan yhtiömuotoisten tonttien haku on paraikaa käynnissä ja kaupunkipientalo- ja omakotitalotonttien haku alkaa helmikuussa 2021. Ojalasta tulee ainakin yhtiömuotoisia tontteja hakuun 2021.