Erikoissyyttäjä: Syyteharkinta valmistuu syksyllä – Tampereen ortodoksiseen seurakuntaan liittyvän Vaasan seurakunnan seurakuntasalin peruskorjauksen raha-asioissa epäselvää

Vaasan ortodoksisen seurakunnan seurakuntasalin peruskorjaukseen liittyvät dokumentointi- ja rahaepäselvyydet ovat olleet poliisin tutkittavina. Tämän vuoden maaliskuussa poliisi on saanut tutkinnan valmiiksi ja aineisto on siirtynyt syyteharkintaan. Erikoissyyttäjä Annette Enbacka lupailee ratkaisuaan tulevana syksynä. (Kuva: Veikko Väyrynen)
Vaasan ortodoksisen seurakunnan seurakuntasalin peruskorjaukseen liittyvät dokumentointi- ja rahaepäselvyydet ovat olleet poliisin tutkittavina. Tämän vuoden maaliskuussa poliisi on saanut tutkinnan valmiiksi ja aineisto on siirtynyt syyteharkintaan. Erikoissyyttäjä Annette Enbacka lupailee ratkaisuaan tulevana syksynä. (Kuva: Veikko Väyrynen)

Vaasan ortodoksisen seurakunnan seurakuntasalin peruskorjaukseen liittyvät epäselvyydet ovat edenneet nyt syyteharkintaan. Länsi-Suomen syyttäjäalueen erikoissyyttäjä Annette Enbacka lupailee ratkaisua, nostetaanko syyte vai ei vielä tulevana syksynä. Hänen mukaansa asian käsittely on viivästynyt koronapandemian synnyttämien poikkeusolojen takia. Runsaan 1 100 jäsenen Vaasan ortodoksinen seurakunta liitetään ensi vuoden alussa reippaan 3 200-jäseniseen Tampereen ortodoksiseen seurakuntaan.

Vaasan ortodoksinen seurakunta teki poliisille tutkintapyynnön kaksi vuotta sitten.

Vaasan ortodoksisessa seurakunnassa tehtiin vuonna 2018 talouden ja hallinnon tarkastus. Siinä ilmeni, että seurakunnan teettämän seurakuntasalin peruskorjaushankkeen dokumentointi oli hyvin puutteellinen.

Tarkemmassa tarkastuksessa löytyi rakennustöihin liittyviä epäselvyyksiä.

Selvitykset konkretisoivat päätelmän, jonka mukaan koko seurakuntasalin peruskorjaushankkeeseen liittyvät epäselvyydet ovat synnyttäneet huomattavia taloudellisia vahinkoja Vaasan ortodoksiselle seurakunnalle.

Suomen ortodoksisen kirkon johto on täyttänyt valvontatehtävänsä tehden asiasta tutkintapyynnön poliisille mahdollisten väärinkäytösten selvittämiseksi.

Näiden tapahtumien aikaan Vaasan ortodoksisen seurakunnan kirkkoherrana oli isä Matti Wallgrén, joka on nykyinen Oulun hiippakunnan piispa, metropoliitta Elia.  Wallgrénin kirkkoherruuskausi oli vuodesta 2006 vuoteen 2014.

Pohjanmaan Poliisilaitoksen talousrikosyksikkö on siirtänyt jutun maaliskuussa syyteharkintaan.

Juttu on nyt erikoissyyttäjä Annette Enbackalla.

– Syyteharkinta valmistunee tulevana syksynä, Enbacka kertoo.

Vaasan ortodoksinen seurakunta yhdistyy Tampereen ortodoksiseen seurakuntaan vuoden 2021 alusta lukien.

MATTI PULKKINEN