”Helpolla ei itsenäisyyttä säilytetty” – kunniakäynti sankarihaudoilla

Sahalahden sotaveteraaniyhdistyksellä on tapana laskea seppele sankarihaudoille kaatuneitten muistopäivänä toukokuun kolmantena sunnuntaina. Tänä vuonna muistohetki järjestettiin tavallista pienimuotoisempana. Seppelettä olivat laskemassa yhdistyksen puheenjohtaja Torsti Heikkilä, yhdistyksen hallituksen jäsen Jouko Henttonen ja Kangasalan seurakunnan edustajana Marko Sagulin.

– Heillä kaikilla oli unelmia siitä, mitä he tekevät sitten, kun rauha tulee, Torsti Heikkilä mainitsi sankarihautausmaalla pitämässään puheessa.

– Voimme esittää heille kiitoksen, kiitoksen isänmaasta. Helpolla ei itsenäisyyttä säilytetty, hän viittasi Sahalahden asukaslukuun nähden suhteelliseen isoon sankarihautausmaahan.

Vastuu Sahalahti-Seuralle

Sahalahden Sotaveteraanit ry:ssä on jäseniä hiukan alle 80. Rintamatunnuksen omistavien jäsenien määrä on hiljalleen vähentynyt niin, että niitä on jäljellä enää yksi. Yhdistys perustettiin vuonna 1961.

– Yhdistyksen hallituksessa ajatellaan, että yhdistys toimii niin kauan, kun jäsenistössä on rintamatunnuksen omaavia henkilöitä, Torsti Heikkilä sanoo.

Aikanaan veteraaniyhdistyksen toiminta muuttuu perinnetoiminnan suuntaan. Silloin perinnetoiminta hoituu Kangasala-vetoisesti käsittäen alueena myös Pälkäneen.

Kunniakäynnit sankarihautausmaalla jatkuvat, vaikka veteraaniyhdistyksen toiminta jossakin vaiheessa tulee loppumaan.

– Olemme jo alustavasti sopineet Sahalahti-Seuran kanssa, että he jatkavat perinnettä ja laskevat seppeleet kaatuneitten muistopäivänä ja itsenäisyyspäivänä, Heikkilä linjasi tulevaisuuden suunnitelmia.

Seppelettä laskemassa Marko Sagulin (vasemmalla), Torsti Heikkilä ja
Jouko Henttonen. Vartiossa Martti Seppälä (vasemmalla) ja Aimo Aakkula.
Taustalla Erkki Ojanen.