”Tässä tartunnassa on se hyvä puoli, ettei se ole tappava, mutta traumatisoiva se voi olla” – viruslingot iskevät

Kirjoittaja on pälkäneläistynyt evp rikoskomisario, nykyisin kantofilosofi.

Sitä on liikkeellä. Ei, en tarkoita hengitysputkia tukkivaa räkää enkä kroppaa keittävää kuumeilua. Nyt on liikkeellä aivan toisenlainen tarttuva kuljeskelija. Aikaisemmin tätä salakavalasti tarttuvaa mielipidevirusta on tavattu baariparlamenteissa ja urheilusuoritusten arvioinnissa. Nyt se on tarttunut jo ainakin puoleentoista miljoonaan suomalaiseen ja leviämistä ei voi estää. Päivittäin tulee kymmeniä tuhansia uusia tapauksia. Tässä tartunnassa on se hyvä puoli, ettei se ole tappava, mutta traumatisoiva se voi olla. Tähän ei ole edes kehitteillä rokotusta, eikä sen alkulähdettä tiedetä. Kyseessä on nimittäin koronapandemian maallikkoasiantuntevuus.

Tämä asiantuntijuus leviää tyypillisimmin internetin välityksellä erityisesti uutisjuttujen kommenttiosioissa. Elääkseen ja vahvistuakseen tämä mielipidevirus tuntuu vaativan jonkinlaisen julkaisualustan ja varsinkin sellaisen, jossa voi esiintyä nimettömänä. Tämän levinneisyys alkaa jo lähestyä lauma-asiantuntevuutta. Auttaako tarpeeksi suuri levinneisyys tukahduttamaan tämän? Vaikuttaa siltä, ettei laumasuojaa tule, vaikka puolet saisi tämän mielipideviruksen. Aina löytyy uusi kohde, johon voi käyttää asiantuntevuuttaan. Mielipidevirus on melkoisen muuntautumiskykyinen.

Tähän maallikkoasiantuntevuuteen ei ole koulutusta ja koulutus jopa hiukan tukahduttaa sitä. Tämän pandemian riskiryhminä ovat erityisesti ne, jotka eivät ole aivokapasiteettiaan täyttäneet liiallisella tosiasiallisella tutkitulla tiedolla. Tieteellisten lehtien julkaisuja ja yliopistoissa paljon tietoa saaneiden osaamista ei missään tapauksessa hyväksytä lähteiksi. Maallikkoasiantuntevuuden tietolähteinä ovat värikkäät ja ivailevat kirjoitukset keskustelupalstoilla. Tämä tieto jalostuu vauhdilla, kun seuraava maallikkoasiantuntija kommentoi edellisen tietoa vielä huikeammalla varmalla tiedolla.

Vaarallista tässä asiantuntevuuspandemiassa tuntuu olevan, että se voi tarttua jopa tavalliseen suomalaiseen perusterveeseen ihmiseen, joka aikaisemmin on uskonut tieteellisesti tutkittuun tietoon. Nyt tällaisen tartunnan saanut esittää varmana tietona, miten koronapandemia sai alkunsa. Hän tietää, minkä virheen tähän saakka luotettavina pidetyt yliopistomaailmassa ansioituneet tutkijat ja tiedemiehet ovat tehneet. Varmimmin hän puuttuu hallituksen tekemiin rajoituksiin tai niiden avaamiseen, väärin meni. Maallikkoasiantuntija on täydellinen, hän osaa heti kertoa, miten talous pitäisi avata. Hän osaa jopa ohjata muiden maiden päätöksiä.

Pieni osa tähän pandemiaan sairastuneista saa todella vaarallisia oireita. Sitä kutsutaan salaliittosyndroomaksi. Se esiintyy niin, että varmana tietona kerrotaan, että jossakin on jokin mahtava voima, joka tietää kaiken ja vaikuttaa kaikkeen. Tulee pakonomainen tarve keksiä jonkinlainen järkevä selitys. Mikäs on sen parempaa kuin salaliittoteoria? Mihinkään viralliseen ja jopa tutkittuun tietoon ei uskota. Halutaan itse päättää mihin uskotaan ja siihen kehitetään sopivat vastaukset. Ollaan uskottavia, kun perusteluksi lisätään varma olettamus, että tutkijat, viranomaiset, poliitikot ja media salaavat jotain.

Toivottavasti tämä koronapandemia hiipuu ja maallikkoasiantuntijoina pääsemme taas asiaan, poliittiseen baariparlamenttiin ja urheilun kommentointiin. Eihän suuren tiedon omaavaa maallikkoasiantuntevuutta voi jättää käyttämättä. Aina löytyy sopiva kohde ja julkaisualustat ovat valmiina, kun viruslingot iskevät.

Kommentointi on suljettu.