Osa Luikalan kesäasukkaista on saanut tarpeekseen ympäristön turmelemisesta – ”täällä puhkeavat kukkaan autonromut, hylätty sohva ja vaahtomuovipatja”

Osa Luikalan kesäasukkaista on huolissaan lähiympäristön turmelemisesta, jota on kestänyt yli kymmenen vuotta. Muuten  luonnonkauniissa ympäristössä lojuu kaikenlaista romua. Käytöstä poistettuja maatalouskoneita on jätetty luontoon, samaten esimerkiksi kaivonrenkaita ja vanha peräkärry lojuvat tien varsilla. Rakennusjätettä on kipattu luontoon mielin määrin.

Alueella on myös poltettu vanhoja sohvia ja vaahtomuovipatjoja, mikä on lainvastaista. Vain kuivaa ja puhdasta puuta voi polttaa.

Osa kesäasukkaista ihmettelee, miten tällaista piittaamattomuutta on voitu kunnassa sietää vuosikausia eikä asiaan ole puututtu. Kaikilla pitää olla vastuu yhteisestä ympäristöstämme.

– Ei voi olla tällaista syrjäperää 20 kilometriä Pälkäneen keskustasta, jossa ympäristölaki ei ole voimassa tai sitä ei valvota, eräskin kesäasukas puuskahtaa.

Pälkäneen kunnan vt. ympäristönsuojelusihteeri Elina Heinonen korostaa, ettei mitään jätettä saa jättää ympäristöön eikä polttaa.

– Meille tulleen ilmoituksen perusteella voimme tarkastaa tilanteen, ja tapauskohtaisesti miettiä soveltuvat keinot asian kuntoon saattamiseksi, Heinonen vastaa kysymykseen, mitä asialle aiotaan tehdä.

Pelko asbestistakin on herännyt. Heinosen mukaan rakennusjätteen ei suoraan voida olettaa sisältävän asbestia, mutta vanhojen rakennusten purkujäte saattaa sitä sisältää. Tällaista purkujätettäkin tien poskeen tiettävästi on kipattu.

Kesäasukkaiden ottamissa kuvissa näkyy vain osa luontoon kipatuista jätteistä.

Katselmuksissa epäkohdat esiin

Joukko Luikalan kesäasukkaita haluaa herätellä ihmisiä huomaamaan luontoarvot, ennen kuin on liian myöhäistä. Kaikilla on vastuu kasvien, eläinten ja luonnon hyvinvoinnista.

– Kierrätysasemat ja keräyspisteet ovat sitä varten, että niihin viedään jätteet eikä jätetä luontoon tai polteta niitä luvattomasti. Laki on kaikille sama, eräskin kesäasukas sanoo.

Osa kesäasukkaista toteaa, että sellainen asenne, jonka mukaan ”aina olemme omat roskamme polttaneet”, ei enää tässä ajassa päde. Lisäksi tällaiset teot rikkovat lakia. Ihmisten niin maalla kuin kaupungeissa on tunnettava oma luontovastuunsa. Ympäristö on yhteinen, asui maalla tai kaupungissa.

Pälkäneen kunnan rakennus- ja ympäristöjaosto suorittaa rakennusjärjestyksen 5.1 § tarkoittaman kevätkatselmuksen viikkojen 21–22 aikana. Katselmuksella valvotaan esimerkiksi ympäristön ja pihojen siisteyttä, mahdollisia jätteitä sekä muita jäte- ja ympäristölainsäädännön alaisia kohteita.

– Jos epäkohtia katselmuksella löytyy, puututaan niihin ensisijaisesti neuvonnalla ja ohjauksella. Mikäli nämä keinot eivät riitä, voidaan omistajaa kehottaa kirjallisesti. Tämän jälkeen mahdollisista jatkotoimista päättää rakennus- ja ympäristöjaosto, Pälkäneen kunnan vt. ympäristönsuojelusihteeri Elina Heinonen kertoo.