”Lähdetkö tiistaina pälkäneläisiä kurmoottamaan” – 70 vuotta täyttävä Heikki A. Ollila muistelee lämmöllä Kangasalan ja Pälkäneen välisiä jalkapallo-otteluita

Mäkelän Topin kysymys heitettiin ilmoille 50 vuotta sitten. Raikun ja naapurikylien yhdistetty jalkapallojoukkue kävi pelaamassa ”Pälkäne All Starsiksi” nimettyä sikermää vastaan useana suvena. Ihan vain huvin vuoksi, sanoo Heikki A. Ollila.

– Keitä siellä nyt oli… Vanhasen Lasse, joka puolustajana oli aina väärässä paikassa, meidän hyökkääjiemme kannalta, Rapolan Tappi, pälkäneläisten johtosielu, Viitasaaren Olli, tuulennopea Heikki Railevirta, joka meni todella lujaa, mutta ei onneksi pallon kanssa, Ollila muistelee.

Hänen mukaansa ”kurmoottaminen” ei aina onnistunut, mutta mukavaa kuitenkin oli.

Kangasalalaisella kunnallisneuvoksella, maanviljelijällä ja entisellä kokoomuksen puoluesihteerillä on aina ollut tiiviit siteet naapurikunnan puolelle.

Saarikylistä on Pälkäneelle lyhyempi matka kuin Kangasalan kirkolle, joten reitti ja raitti on tullut tutuksi.

– Nuorempana piti lauantai-iltana piipahtaa usein Nuijalla katsomassa, keitä siellä on – olisivatko tanssit olleet vuoroviikoin Aitoon kanssa, Ollila hymähtää.

Nykyisin kauppareissut suuntautuvat usein Onkkaalaan.

– Etenkin Suomen parhaaseen rautakauppaan minulla paljon rakentaneena on viidenkymmenen vuoden suhde.

Talvella – jos lunta sattuu olemaan – kulkee harjulta yhdyslatu hyville laduille, ja kesällä monta kantarellipaikkaakin naapuripitäjän puolella on tiedossa.

Saarikylissä asuvan Heikki A. Ollilan kädenjälki näkyy monessa asiassa. Kesänavaus-tapahtuma sai Kangasalla alkunsa hänen ideastaan, ja Ollila johti Sauli Niinistön taakse perustettua valitsijayhdistystä edellisissä presidentinvaaleissa.

Ollila sanoo, että pälkäneläisillä, Luopioinen mukaan luettuna, samoin kuin Sahalahdella ja Kuhmalahdella, on ollut oleellinen merkitys siinä, että hän on saanut olla maakunnan pitkäaikaisena kansanedustajana. Tästä hän jakaa edelleen kiitosta tukijoille ja äänestäjille.

Nostalgiseksi Ollilan saa heittäytymään niin sanotun karanteeni-iän täyttyminen eli 70 ikävuoden saavuttaminen.

– Nyt ei juhlita, vaikka aihetta olisikin. Olen kuitenkin kysynyt upeaa nuoriso- ja kulttuurityötä tekevältä Kangasalan pikkuteatterilta lupaa ja sille sopii: jos joku haluaa synttäriäni huomioida, niin heidän toimintaansa voi tukea. Teatterin kesä ja sen tulot on koronan takia peruttu.

Ollilan mukaan tuki kulkeutuu pikkuteatterille tilinumerolla FI94 4503 0010 0806 24 ja viestikentän HAO-merkinnällä.