Ulkoilmaesityksiä, puistojumppaa, oppitunteja – Luopioisiin rakenteilla olevaan teatterikatokseen on suunnitteilla monenlaista ohjelmaa

– Onhan se hienoa, jos pääsemme jatkossa esiintymään näin lähellä kotia ja keskellä omaa kylää, tanssia ja teatteria harrastavat Ronja Kallioinen, Venla Salmi, Aada Kallioinen ja Veera Kallioinen sanovat.

Tytöt seisovat Luopioisten liikuntahallin takana vanhalla lentopallokentällä, johon parhaillaan suunnitellaan ulkoilmateatterikatosta. On helppoa nähdä, että paikka on hyvä ulkoilmakatokselle: se on melko tasainen, tilaa on ja valaistuskin on kunnossa jo olemassa olevan valopylvään ansiosta. Lisäksi alue rajautuu luonnostaan rinteeseen, johon on jo valmiiksi upotettu tukkeja ikään kuin katsomoksi.

– On ihanaa, että teatteri rakennetaan, ja ohjelmaa sinne saadaan toivottavasti paljon, teatteri- ja tanssitunteja vetävä luopioislainen Noora Virtanen sanoo.

Virtanen sai idean katoksen rakentamisesta muutama vuosi sitten. Kävi ilmi, että samaa olivat jo ehtineet pohtia muutkin. Virtanen otti ajatuksineen yhteyttä Kukkia-Seuraan, ja edesmennyt Kukkia-Seuran puheenjohtaja Erkki Toivari otti hankkeen sydämen asiakseen ja luonnosteli katosta vielä viimeisinä elinpäivinäänkin.

Kukkia-Seura on edelleenkin hankkeen vetäjä, ja aktiivisimmin sen kanssa ovat toimineet Seppo Kääriäinen ja Erkki Toivarin veli, arkkitehti Pertti Toivari. Pertti Toivari on tehnyt ulkoilmakatokselle alustavat piirustukset.

– Piirustukset ovat vasta luonnoksia. Perinteinen pyöreä amfiteatteri sopisi paikkaan ehkä paremmin, mutta on kenties hankalampi rakentaa, Toivari miettii.

Katoksen tulevat käyttäjät. Tanssia ja teatteria ohjaava Noora Virtanen (takana vasemmalla) ja sekä tanssia ja teatteria harrastavat Veera Kallioinen, Venla Salmi, Aada Kallioinen ja Ronja Kallioinen testasivat tulevan teatterikatoksen paikan.

Valmis ensi kesäksi

Pälkäneen tekninen lautakunta on jo antanut katoshankkeelle vihreää valoa. Alkukesästä hankkeen aktiiveilla on työn alla rakennusluvan valmisteleminen sekä maa-alueen vuokraamisen valmistelu näyttämökäyttöön.

– Katoksen rakennuttaa Kukkia-Seura, ja rakennuttamisessa tulee olemaan mukana huomattava määrä talkootyötä, Kääriäinen lisää.

Ulkoilmateatterikatos valmistuu näillä näkymin kesäksi 2021. Sitä pääsevät käyttämään esimerkiksi Luopioisten kirkonkylän koulun oppilaat, jotka voivat pitää katoksessa vaikkapa ulko-oppitunteja ja näytelmiä. Teatterikatoksessa voi myös järjestää monenlaisia ulkoilmaesityksiä ja -konsertteja ja kuntoilutapahtumia, esimerkiksi puistojumppaa.

Teatterikatos ja vanhan lentopallokentän alue voisi tulevaisuudessa näyttää esimerkiksi tältä. Kyseessä on alustava hahmotelma alueesta, ei lopullinen piirustus.

 

Noora Virtasen kesätekemisten Top 3:

  1. Yhdessäolo perheen kanssa
  2. Metsälenkit koirien kanssa
  3. Ihanien maisemien katseleminen