Kangasalalainen koomikko Riku Suokas: ”Huumorilla on usein tietty totuuspohja”

Stand up -koomikko ja näyttelijä Riku Suokkaan ja näyttelijäpuolisonsa Johanna Tohnin rintamamiestalo sijaitsee Kangasalan ja Tampereen rajalla Vatialassa. Pari on nähty keväällä remonttipuuhissa myös TV5:n Kotiunelmia-sarjassa, jossa Suokas oli myös yhtenä käsikirjoittajana.

Kesä sujuu Suokkaalla työn merkeissä. Tällä hetkellä meneillään on jotain uudenlaista – iso kirjaprojekti käsikirjoittaja Heikki Syrjän kanssa.

– Tästä projektista emme kuitenkaan voi puhua vielä paljon, Suokas kertoo.

Melkein totta maailmalla

Myös muuta mielenkiintoista on luvassa työn saralla lähiaikoina – Suokkaan yhdessä Heli Sutelan ja Heikki Syrjän kanssa käsikirjoittama draamakomediasarja Melkein totta on ehdolla kahden muun suomalaisen sarjan kanssa kansainvälissä Rockie Awards International Program Contest -televisiosarjakilpailussa. Mukana ovat uusi Muumilaakso sekä Chileen sijoittuva Invisible Heroes.

– Kisassa on mukana televisio-ohjelmia 45 maasta. On tosi poikkeuksellista, että Suomesta on mukana jopa kolme sarjaa.

Melkein totta-sarjassa draamanäyttelijäksi vahvasti itsensä määrittelevä Eeva (Heli Sutela) joutuu onnettoman sattuman kautta ensin epämieluisaan äitipupun rooliin lastennäytelmään ja menettää teatteriseurueensa kanssa vaivalla huijatut kalliit meikit ja kosmetiikkatuotteet. Koko seurue suhtautuu huomattavasti intohimoisemmin hiihdon maailmancupiin kuin teatteriesityksen onnistumiseen.

Riku Suokas, Melkein totta-sarja sijoittuu teatterimaailmaan – miten todenmukaisen kuvan sarja antaa siitä? Onko teatteripiireissä yleistä vältellä lastenteatterirooleja esittämällä nilkan murtumista tai keksiä allergioita parempien meikkien toivossa, kuten Sutelan hahmo Eeva tekee?

“Komediaan kuuluu liioittelu ja kärjistäminen, mutta useilla sarjan jutuilla on tietty totuuspohja. Jotkin asiat ovat yllättävänkin lähellä totuutta. Melkein totta pukeutuu komedian kaapuun –  siinä kärjistetään myös todellisia tilanteita äärimmilleen.”

Työsi näyttelijänä ja koomikkona liittyy vahvasti huumoriin. Mitä muuta kuin työtä huumori merkitsee sinulle?

“Pakoa, rentoutumista, vapautusta. Työhän on usein vain arkista puurtamista, mutta kyllä siinäkin tulee naurettua, varsinkin kun katselee kavereita lavalla. Tykkään nauramisesta!”

Mikä oli ensimmäinen keksimäsi sketsi?

“Ensimmäinen sketsini syntyi varmaan vuonna 1993, kun tein ensimmäisiä stand up-keikkojani. Komiikassa lähdetään liikkeelle usein omista erikoisuuksista, ominaisuuksista, jotka kiinnittävät huomiota. Nyt puhun kaljuudestani, ajankohtaisista asioista ja siitä, että jalkani on tällä hetkellä paketissa.

Todennäköisesti ensimmäinen sketsini liittyi painooni. Siinä kerroin pyytäneeni lapsena isältäni lahjaksi kolmipyörää –  ja isän ajaneen pihaan traktorilla .”

Mikä on suosikkisi omista projekteistasi?

“Nykyinen tekeillä oleva juttuhan tuntuu aina parhaalta, kuten vaikka nyt tämä kirjaprojekti. Yksi suosikkini on Johannan kanssa tekemäni Mars ja Venus, jossa olemme yhtä aikaa lavalla. Tässä esityksessä keskitytään miesten ja naisten välisiin eroihin huumorin kautta.”

Kuka on sinun ammatillinen esikuvasi, tai sellainen näyttelijä tai koomikko, jota arvostat erityisesti?

“Yksi on ainakin nyt jo edesmennyt Bill Hicks – koomikoiden koomikko. Suurin osa alan ihmisistä tuntee hänet. Nykykoomikoiden parhaimmistoa on yhdysvaltalainen Bill Burr – hänellä on hyvä ote asioihin.”

Millaisen sketsin tekisit Kangasalasta?

“Meillä päin on ollut huvittavaa katsoa kylänraittia ennen koronaa ja koronan aikana – ei ole hirveästi eroa ihmismäärässä. Tästä tulisi hyvä meemi: Kangasala ilman sulkuja versus Kangasala sulun aikaan.”