MYSTEERI RATKESI: Urkin Piilopirtin laituriaitauksesta karannut graniittikivi löytyi vihdoin vastarannalta

Urkin Piilopirtin isäntä Jyrki Sasi nouti karanneen teoksen kotiin. Veistäjä Radoslaw Grytan graniittikivestä veistämä luomus hävisi mystisesti muutama viikko sitten. Viime suunnuntaina karkulainen löytyi Iso Lehmijärven Urkin Piilopirtin vastarannalta. (Kuva: Leena Kurki)
Urkin Piilopirtin isäntä Jyrki Sasi nouti karanneen teoksen kotiin. Veistäjä Radoslaw Grytan graniittikivestä veistämä luomus hävisi mystisesti muutama viikko sitten. Viime suunnuntaina karkulainen löytyi Iso Lehmijärven Urkin Piilopirtin vastarannalta. (Kuva: Leena Kurki)

Iso Lehmijärven rannalla mökkeilevä perhe ihmetteli kelluvaa graniittikiveä, joka ajautui heidän rantaansa. Urkin Piilopirtin isäntä Jyrki Sasi eli muutaman viikon ajan suuressa jännityksessä, kun kuvanveistäjä Radoslaw Grytan uutuustyö katosi mystisesti saunarannasta. Nyt taideteos on jälleen paikallaan ja näyttelyvieraiden ihailtavissa.

Urkin Piilopirtin yrittäjä Jyrki Sasi on viettänyt viime viikot suuressa jännittyneisyydessä.

Kuvanveistäjä Radoslaw Gryta veisti Urkin Piilopirtin pysyvään näyttelyyn luomuksen, joka koostuu kahdesta graniittikivestä. Teos on siitä erikoinen, että aidosta raaka-aineesta huolimatta se pysyy pinnalla kelluen.

Isompi graniittikivi katosi kohta näyttelyn avajaisten jälkeen. Sasi naarasi ja haki teosta lähialueilta mutta tuloksetta.

Metrin pituinen muodoltaan pullea kivi kulkeutui Iso Lehmijärvessä Urkin Piilopirtin vastaiselle rannalle.

– Kivi löytyi viime sunnuntaina erään mökkiläisen rannasta. He hämmästyivät, kun heidän mökkirantaansa ilmestyi kivi, joka pysyy veden pinnalla. Mökkiläiset kierittelivät kiven rantaansa ja tutkivat sitä. He havaitsivat kivestä Radoslaw Grytan signeerauksen sekä vuosiluvun 2019. Löytäjät tiesivät, että kyseessä on taideteos. Oikea omistajakin selvisi. Lähdin noutamaan karkulaiskiveä soutuveneellä. Nyt veistos on jälleen omalla paikallaan, Sasi kertoo.

Gryta ja Sasi pohtivat parhaillaan, miten he estävät kurittoman kivenjärkäleen uudet karkaamiset. – Ihmiset varmasti miettivät, miten kivi voi pysyä veden pinnalla. Tässä on yksi hyvä syy tulla katsomaan ihmeellistä luomusta, Sasi hymyilee.

MATTI PULKKINEN