Vuoden ajoneuvomuseo löytyy Kangasalta – Vehoniemen Automuseossa tehdään työtä ajoneuvokulttuurin puolesta maustettuna sopivalla annoksella luovaa hulluutta

Vuoden ajoneuvomuseo on Vehoniemen Automuseo Kangasalta. Automuseoiden neuvottelukunnan jakama palkinto luovutettiin Vehoniemen Automuseon väelle torstaina.

– Olen nöyrän kiitollinen palkinnosta. Ja täytyy myöntää, että olin hieman liikuttunutkin siinä vaiheessa, kun sain tietää siitä, Leila Suutarinen Vehoniemen Automuseosta kertoo.

Palkinnon perusteluina ovat Olavi ja Lilja Sallisen perheen pitkäaikainen, nykyään jo kolmannessa sukupolvessa jatkuva työ ajoneuvokulttuurin parissa sekä sopiva annos luovaa hulluutta ja liiketaloudellista osaamista. Tästä käy hyvänä esimerkkinä hyvin suunniteltu ja toteutettu joukkorahoituskampanja, joka teki viime kesänä avatun museon laajennuksen mahdolliseksi.

Vehoniemen Automuseo on yksi Suomen vanhimmista ja suurimmista automuseoista. Viime vuonna museossa vieraili yli 260 000 museovierasta. Tulevan kesän odotukset ovat positiivisia koronarajoituksista huolimatta, sillä Vehoniemen Automuseo vastaa monilta osin ajankohtaiseen matkailukysyntään: se on lähellä, erinomainen päivämatkakohde ja keskellä upeita harjumaisemia.

Olavi ja Lilja Sallinen perustivat museon vuonna 1983. Matkan varrella perheen tytär Leila Suutarinen otti enemmän vastuuta museon toiminnasta, ja nykyisin Leilan tytär Pauliina Suutarinen on samassa roolissa.

– Nuorena tämä kyllä sitoi, mutta jälkeenpäin on tuntunut hyvältä, että tähän hommaan on kasvanut, toteaa Pauliina Suutarinen.

Leila Suutarisen mukaan Vehoniemen vahvuuksia on aina ollut se, että asiat tehdään eri tavalla kuin muut museot.

– Hyvät ja huonot päätökset tehdään nopeasti, ja jos homma ei toimikaan, päätöksiä muutetaan. Itse olemme vahvasti tekemässä tätä – ja työ on kaiken lisäksi vielä hauskaakin! Leila Suutarinen iloitsee.

Pete Niemenmaa luovutti palkinnon Leila Suutariselle Vehoniemen Automuseossa torstaina iltapäivällä.

Palkinnon myöntää Automuseoiden neuvottelukunta

Automuseoiden neuvottelukunta ry. on Suomessa toimivien moottoriajoneuvomuseoiden yhteistyöelin, johon kuuluu 20 ajoneuvomuseota. Se aloitti toimintansa vuonna 2007. Koordinaattorina toimii tieliikenteen valtakunnallinen erikoismuseo Mobilia opetus- ja kulttuuriministeriön tuella. Neuvottelukunnan tavoite on keskinäisen yhteistyön kehittäminen, yhteinen viestintä ja toisilta oppiminen.

Vuoden ajoneuvomuseo on valittu vuodesta 2017 lähtien. Vuosittain jaettavalla tunnustuspalkinnolla pyritään lisäämään ajoneuvomuseoiden tunnettuutta ja arvostusta. Palkinnolla annetaan tunnustusta niille, jotka ovat onnistuneet työssään huomionarvoisella tavalla ja edistäneet omalla toiminnallaan ajoneuvomuseoiden yhteiskunnallista näkyvyyttä.

Vuoden ajoneuvomuseot:

  • 2020: Vehoniemen Automuseo, Kangasala
  • 2019: Espoon Automuseo, Espoo
  • 2018: Vaasan Auto- ja Moottorimuseo, Vaasa
  • 2017: Myllyn vanhat autot, Ylämylly/Liperi