Seutumme elävissä kuvissa: Röllimetsä löytyy Luopioisten Vohlisaaresta – Röllin saama huomio on omituinen ja erityinen

Metsoloiden ohella toinen kaikkein olennaisimmin Pälkäneeseen liittyvä televisiosarja on Allu Tuppuraisen luoma Rölli. Sarjaa alettiin kuvata vuonna 1986 Luopioisten Vohlisaaressa, jonne ohjaaja Pekka Salo ja Tuppurainen pystyttivät lavasteiksi vaatimattoman töllin. Vuosien varrella mökin pihamaa ja sen ympäristö tulivat tunnetuksi Röllimetsänä, jossa asusteli jos jonkinlaista omituista otusta.

Omituinen ja erityinen on myös Röllin saama huomio – mitään tähän hahmoon verrattavaa lastensuosikkia tuskin on syntynyt Suomessa Röllin jälkeen tai häntä ennen. Televisiosarja Rölliä tehtiin vuosina 1986 – 2001 yhteensä kuuden kauden verran, ja se esitettiin TV2:n Pikku Kakkosessa. Lisäksi hahmon ympärille on rakennettu viisi pitkää elokuvaa ja useita näytelmiä. Rölli on huomioitu myös kansainvälisesti – Röllin sydän -animaation (2007) esitysoikeudet myytiin kahteentoista maahan. Vuonna 2016 julkaistu Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus -elokuva kuvattiin osittain Espanjassa. Suomesta löytyy jopa Röllikylä-niminen teemapuisto, joka perustuu Röllin sydän -elokuvaan. Alun perin puusepäksi opiskelleen, Porin, Kuopion ja Vaasan kaupunginteattereissa näytelleen Tuppuraisen kynästä syntyi siis 80-luvun puolivälissä hahmo, joka alkoi elää osittain omaa elämäänsä ja josta tuli monien aikakauden lasten sukupolvikokemus.

Omituiset otukset

Alkuperäisessä Rölli-sarjassa seurataan Röllimetsän kansan ja otusten elämää, usein kontrastissa kummallisesti käyttäytyviin ihmisotuksiin ja näiden lapsiin. Metsässä asuu Röllin lisäksi muitakin röllien lajiin kuuluvia olentoja. Rölli ei siis huhupuheista huolimatta ole lainkaan peikko, vaan aivan omaan lajiinsa kuuluva yksilö. Rölli Riitasointu tuntee ainakin omasta mielestään laulun taidon ja järjestää metsäläisille laulutunteja. Rölli Rupeltaja on melko epämieluisa kaveri – Röllin mukaan hän kuvittelee aina tietävänsä kaikesta kaiken. Metsässä asuu toki myös muita omituisia otuksia, kuten Tiina Tonttu, josta Rölli tunnustaa pitävänsä salaa. Jos Rölli pitää jostakusta, siitä nousee kuitenkin muiden röllien keskuudessa niin suuri meteli, että asia on parempi pitää omana tietona. Rölli kuitenkin tunnustaa olleensa kerran rohkea ja menneensä salaa käymään Tiinan asumuksessa.

Kukaan ei tarkalleen tiedä Röllin ikää. Toisaalta hän on iätön – toisaalta hän voi yhtä hyvin olla omien sanojensa mukaan kolmesataa- tai viisisataavuotias. Hahmona ja ulkoisesti hän on kuitenkin kehittynyt hieman alkuaikojen särmikkyyttä pehmeämmäksi ja lempeämmäksi kolmikymmenvuotisen ihmisikänsä aikana. Lasten säikyttely ei ole enää niin tärkeää – Rölli ja kaikkien aikojen salaisuus -elokuvassa Rölli jopa ystävystyy Juurakko-nimisen tytön kanssa ja auttaa tätä löytämään alkuperänsä. Hahmo syvenee ja pehmenee elokuvissa ylipäätään – vaikkei hän ole koskaan tainnutkaan olla oikeasti kova tai pelottava.

Röllikin pelkää

Rölli-sarjassa pohditaan paljon pelon teemaa. Toisaalta Rölli itse haluaa olla pelottava, vaikka onkin todellisuudessa hyväsydäminen ja itsekin arka. Hän lisäksi taitaa pelätä ihmisolentojen lapsia enemmän kuin nämä häntä. Röllissä on siis pikkupoikamaista uhoa – usein ihmisolentojen lapsetkin uhoavat, kun tosiasiassa jännittävät tai pelkäävät itse.

Vaikka hahmo ei pääosin olekaan toiveistaan huolimatta pelottava, eräs tuotantoon kuuluva jakso päätettiin kuitenkin hyllyttää lastenohjelmasta. Rölli ja pahan valtakunta -jaksoa pidettiin liian pelottavana sarjan kohderyhmälle, eikä sitä ole julkaisu myöskään DVD-tallenteena. Sen sijaan Rölli pelkojen maassa-jakso on edelleen katsottavissa. Siinä Rölli päätyy toiseen ulottuvuuteen, pelkojen maahan, joka on olevinaan erikoinen huvipuisto. Tässä jaksossa pohditaan esimerkiksi opettajaan, parturiin ja lääkäriin kohdistuvia pelkoja, joita lapsilla voi olla. Usein lapset voivat vierastaa myös peseytymistä, kuten myös Rölli. Rölli ja kauhujen talo -jaksossa pelätty kauhujen talo on todellisuudessa sauna, jonne Röllien on mentävä kerran vuodessa puhdistettavaksi.

Jakso, jossa Rölli saa käsiinsä pullollisen viskiä, ”väärän haltian taikajuomaa” ja päättää juoda sen, oli myös aikanaan pohdinnan paikka. Jakso päätettiin kuitenkin tehdä ja esittää sen opettavaisuuden vuoksi. Jaksossa Rölli ensin kavahtaa pahalta maistuvaa nestettä, mutta alkaa lopulta pitää siitä ja sen aiheuttamasta tunteesta, ja päättää juoda vähän lisää. Allu Tuppurainen on kertonut miettineensä, voiko tällaista jaksoa tehdä lapsiyleisölle, mutta päättäneensä, että jakso on sopiva opettavaisuutensa kannalta.

Mitä Röllimetsälle kuuluu nykyään?

Röllin alkuperäinen kotimetsä Vohlisaaressa on toki edelleen paikoillaan, vaikka lavasteita siellä ei kolmenkymmenen vuoden jälkeen olekaan. Paikan kuitenkin tunnistaa helposti, kun vertaa maastoa itse ohjelman näkymiin. Tälle paikalle on myös rakennettu Röllin televisio – kuka tämän rakennelman on tehnyt, ei selvinnyt kirjoittajalle.

Rölli on rakentanut Röllimetsän ensimmäisen television.
Tällainen rakennelma löytyy Vohlisaaresta.

Tietenkään kaikkia Rölli-jaksoja ei kuvattu Luopioisissa, mutta siellä on kuitenkin tarinan alku ja Röllin ensimmäinen koti. Myöhempiä jaksoja kuvattiin Längelmäellä. Elokuvien kuvauksia on tehty Ruissalossa, Hailuodossa ja Puolangalla.

Tältä Röllimetsän rannoilla näyttää nykyään.