”Vilpeilään olisi ollut lyhyt koulumatka ja sinne olisi päässyt itse kulkemaan” – Topiaksen toive jää täyttymättä

Topias Aronen olisi aloittanut Vilpeilässä syksyllä ensimmäisellä luokalla. Kuvassa myös hänen äitinsä Elli Aronen.

Keväällä Vilpeilän koulun pihalla kuvattiin video osana koulun lakkautuksen vastaista taistelua. Tällä kyläyhdistys Vilpeilän Valppaan organisoimalla tallenteella viimeiset sanat sanoo syksyllä ensimmäisen luokan aloittava Topias Aronen.

”Haluaisin päästä tähän kouluun.”

Seitsenvuotiaan Topiaksen toive jää toteutumatta kaupunginvaltuuston maanantaina tekemän lakkautuspäätöksen takia.

–Tuntuu pahalta. Vilpeilään olisi ollut lyhyt koulumatka ja sinne olisi päässyt itse kulkemaan, poika sanoo.

Topias Arosesta tulee Sariolan koulun oppilas muiden Vilpeilän koulun oppilaiden tavoin. Ekaluokkalainen kulkee Sariolaan taksilla Tursolantien varresta ja perheen kolmannelle luokalle menevä Tuukka-poika bussilla.

–Bussit kulkevat harvoin, mikä aiheuttaa odottelua koululla ennen ja jälkeen opetuksen. Se tietenkin lisää meissä vanhemmissa huolta, perheen äiti Elli Aronen sanoo.

–Nyt sujuva arki koulunkäynnin suhteen muuttuu sekamelskaksi, kun toimiva lähikoulu puuttuu. Lakkautuspäätös olisi helpompi hyväksyä, jos käytännön asiat tehtäisiin toimiviksi, hän lisää.

Kirjoja pakkaamassa Vesa Saarinen (vasemmalla), Henri Lehtonen, Piia Myllymäki ja Tuomo Myllö. Taustalla Anu Hanne.

Menetimme helmen

Arosen perheessä ollaan pettyneitä valtuuston tekemään lakkautuspäätökseen, joka merkitsee tutun ja turvallisen koulun häviämistä. Samalla koulutie muuttuu ja luokkakaverit eroavat toisistaan.

–Tuntuu tässä kohtaa turhauttavalta maksaa veroja kaupungille, joka poistaa ainoan lähipalvelumme vastoin alueen asukkaiden tahtoa, Elli ja Teemu Aronen vuodattavat tuntojaan.

–Harmittaa, että kaikki päättäjät eivät osanneet nähdä tätä nykymaailman harvinaista arvoa ja helmeä, jonka tässä peruuttamattomasti menetämme.

Perheen vanhemmat arvelevat, että lapset luultavasti sopeutuvat muutokseen nopeasti.

–Pienimmät lapset eivät oikeastaan täysin itse ymmärrä, mistä he jäävät paitsi.

–Meille on ollut etuoikeus kuulua pari vuotta pienen, ainutlaatuisen, lämminhenkisen ja läheisen koulun yhteisöön.

Kuulemisen tuloksilla ei mitään arvoa

Tieto Vilpeilän koulun lakkauttamisesta otettiin kyläyhdistys Vilpeilän Valppaassa vastaan pettyneinä ja surullisina, vaikka lopputulosta yhdistyksessä osattiin jo ennakoida.

–Koulun merkitys kyläyhteisölle, sen kulttuurihistoriallinen arvo ja kaupungin maaseutualueiden kehittäminen unohtuivat nyt tyystin. Kaupungin strategiaan ja arvoihin kirjatuilla hienoilla sanoilla pyyhittiin tässä prosessissa pöytää. Meitä harmittaa myös tapa, jolla prosessi eteni ja se, miten ja missä vaiheessa asianosaisia asiassa kuultiin, Hanna-Leena Laszka lataa.

–Asukkaiden ja muiden asianosaisten kuuleminen tehtiin vaiheessa, jossa valtuusto oli jo asiasta äänestänyt ja sitä kautta kantansa ilmaissut. Kuulemisen tuloksena tuli paljon hyviä näkemyksiä, mutta niille ei prosessissa annettu minkäänlaista vaikutusarvoa, hän lisää.

Lakkautuspäätös tehtiin maanantaina illalla. Tiistaina aamukymmeneltä isompien koululaisten luokka oli näin tyhjä.

Valppaan hallitukseen kuuluva Laszka kertoo, ettei missään vaiheessa asian valmistelua tai päätöksentekoa otettu kaupungin taholta yhteyttä kyläyhdistykseen.

–Kaupungin puolelta jäimme odottamaan myös edes joitakin positiivisia puolia yli 120 vuotta palvelleesta kyläkoulusta. Päätöksiä tehtäessä tapoihin kai kuuluisi plussien ja miinusten punnitseminen. Kaupungin taholta päättäjille tarjoiltiin pelkkiä puutteita, mikä oli meistä kovin surullista.

Vilpeilän Valpas kiittää yhdistystä koulutaistelussa tukeneita kyläläisiä ja koulun säilymisen puolesta puhuneita valtuutettuja kuten Simo Arraa, Miia Kinnaria, Tony Lähdettä ja Iikka Nikkistä.

–Ilman taistelua ei hävitty, siitä meidän on syytä olla ylpeitä, Hanna-Leena Laszka muistuttaa.

Kenttä jäätävä kyläläisten käyttöön

Koulurakennusten remonttitarve oli yksi syy Vilpeilän lakkautuspäätökselle.

–Kaupunki on koulukiinteistön kanssa osoittanut luokattoman huonoa omaisuuden hoitoa. Kun aiemman koulutaistelun tuloksena kiinteistöt päätettiin jättää käytännössä oman onnensa nojaan, niin on aivan selvää, että tällä kierroksella oli helppo vedota koulurakennusten huonoon kuntoon, Laszka huomauttaa.

Valpas pitää kiinni koulun piha-alueen pelikentästä.

–Kenttä on kyläläisten talkootyönä toteuttama. Sen on jäätävä kyläläisten ja kaikkien muidenkin kaupungin asukkaiden käyttöön.

–Kohtuullista olisi, jos tässä tilanteessa kaupunki uusisi kentän huonoksi menneen asvalttipäällysteen, jotta pelituloksia voisi mitata pelaajien taitojen, eikä muhkuraisen pinnan aiheuttamien yllättävien pomppujen mukaan.

Vilpeilän koulurakennuksia alettiin tyhjentää jo tiistaiaamuna.