Seutumme elävissä kuvissa: Saattokeikka purkaa ennakkoluuloja tutussa maisemassa

Epätodennäköisesti ystävyydestä, ennakkoluuloista ja niiden voittamisesta kertova Saattokeikka kuvattiin pääosin Pälkäneellä muutama vuosi sitten. Elokuvassa iäkäs ja elämän katkeroittama Veikko (Heikki Nousiainen) ja maahanmuuttajaperheestä kotoisin oleva Kamal (Noah Kin) matkaavat Helsingin Mellunmäestä Etelä-Suomen halki kohti Pälkänettä ja Kangasalaa. Parivaljakko vierailee seikkailunsa aikana Onkkaalassa sijaitsevissa ravintoloissa ja baareissa, kuten Kostian kievarissa, ja tekee puolivahingossa vaelluksen läpi Sappeen metsien.

Elokuvan ohjanneen Samuli Valkaman mukaan Pälkäne valikoitui kuvauspaikaksi juuri Onkkaalan alueen inspiroimana. Alue oli hänelle ennalta tuttu mökkimatkoilta. Pälkäneellä oli kaikkea elokuvan miljööksi tarvittavaa: perinteinen suomalainen maalaismaisema, sopivan kokoinen kylänraitti sekä riittävästi metsää ympärillä.

Veikko löytää nuoren Kamalin rappukäytävästä ja pyytää apua oven avaamisessa. Kamal auttaa, minkä jälkeen Veikko murahtaa epäluuloisesti: ”Kaiken maailman somalit ne pyrkii parvekkeelta sisään kun silmä välttää.” Myöhemmin ennakkoluulot hälvenevät molemmin puolin. Kuva: Solar Films Inc Oy

Saattokeikassa kuvataan monentyyppisiä ennakkoluuloja ja konflikteja ihmisryhmien ja perheenjäsenten välillä. Elokuvan alussa 17-vuotias Kamal kamppailee kesätöiden löytämisen kanssa – vaikka hän on Suomessa syntynyt ja kasvanut, eikä edes puhu vanhempiensa puhumaa swahilia, vaan ainoastaan suomea, saa hän ainoastaan hyvin matalapalkkaista mainostenjakajan työtä. Tämä ei johdu hänen nuoresta iästään, sillä mahdolliset työnantajat kieltäytyvät haastattelusta jo kuullessaan hänen nimensä. Tienaamalla 17 euroa jakamalla mainoksia yhdelle alueelle tuskin on mahdollista toteuttaa pitkäaikaista haavetta: menolippua Nairobiin isän luo, kauas uusiin naimisiin menneestä äidistä ja tämän miehestä.

Kamalille tarjoutuu tilaisuus toteuttaa unelmansa, kun iäkäs Veikko löytää hänet rappukäytävästä ja tarjoaa työkeikkaa – Veikon tarvitsisi päästä parin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevalle mökille juhannukseksi. Palkkaa nuori mies saisi keikasta muutaman satasen, joiden turvin lipun ostaminen onnistuisi.

Veikko ja Kamal tutulla kylänraitilla Onkkaalassa. Kuva: Solar Films Inc Oy.

Automatkalle lähdetään siitä huolimatta, että Kamal ei ole täysi-ikäinen eikä hänellä ole edes ajokorttia. Pälkäneen Onkkaalasta löytyy tutunoloinen baari, jossa matkaajat tapaavat hieman stereotyyppisen oloisen maalaismiehen, jonka on hankala suhtautua Kamalin ihonväriin. Tästä on lähellä seurata perinteikäs baaritappelu, mutta neuvokas Kamal onnistuu välttämään sen.

Elokuvan tärkein juonenkäänne tapahtuu Kangasalla Ali-Marttilan tilalla kuvatuissa häissä. Häissä myös selviää, mistä Veikon mökkireissussa on todellisuudessa ollut kyse.

Kamal on löytänyt Veikon tavaroiden joukosta hääkutsun Veikon pojan häihin. Veikko on vastentahtoinen lähtemään hääpaikalle, mutta suostuu lopulta. Veikon ja tämän pojan välillä on ollut vuosia jännite, koska Veikko ei pysty hyväksymään sitä, että pojan rakkauden kohde poikkeaa hänen normaaliuskäsityksestään. Häävastaanotto ei suju käsikirjoituksen mukaan – mutta yllättäen jääräpäiset isä ja poika paljastuvat yllättävän samanlaisiksi persoonallisuuksiksi.

Yllättäen juuri kaikkien muukalaisena pitämä Kamal onnistuu yhdistämään isän ja pojan vielä viimeisen kerran ja koko joukko pääsee viimein mökille katsomaan jääkiekkoa. ”Loppuottelu katsotaan tietenkin mökillä,” Veikko ilmaisee kuvaavasti ja elokuvan loppuratkaisua ennustellen.

Mikko, Kamal ja Veikko pakenevat sairaalasta ja ajavat mökille katsomaan loppuottelua. Kuva: Solar Films Inc Oy.

Kevyeksi draamakomediaksi Saattokeikka onnistuu vajaan puolentoista tunnin aikana käsittelemään monia yhteiskunnallisesti ja sosiaalisesti tärkeitä teemoja, kuten syrjintää ja vaikeita perhesuhteita. Se myös sijoittuu perinteiseen suomalaiseen maalaismaisemaan, jonka moni kuvausseudulla asuva kokee omakseen.