Luopioisten liikuntapuiston toiminta on käynnistynyt – ohjaaja Lilli Merinen neuvoo kaikille sopivan kehonpainotreenin

Lilli Merisen yhdessä Tupenpurijat ry:n ja Pälkäneen kunnan kanssa ideoima ja toteuttama Luopioisten liikuntapaikkahanke on alkanut hyvin. Merinen kertoo, että tällä hetkellä kävijöitä on ollut paikalla 10 – 14 päivää kohden. Kun tieto liikuntapaikoista leviää, kävijöitä odotetaan enemmän. Tällä hetkellä urheilukentällä pääsee kokeilemaan esimerkiksi frisbeegolfia, aitajuoksua, keihäänheittoa ja lentopalloa – paikalla on myös aidat aitajuoksua varten.

–Vien liikuntavälineet aamulla ulos ja illalla takaisin sisään. Päivän ajan ne ovat ilmaiseksi kaikkien käytettävissä, Lilli kuvailee liikuntapuiston toimintatapaa.

Luopioisten keskustaan on nousemassa myös ulkoilukylätoimisto liikuntatoimintaa varten. Tämä on hyvä esimerkiksi heinäkuun kotimaanmatkailijoita varten – toimistolta löytyy muun muassa karttoja, joiden avulla pääsee suunnistamaan Visit Kukkia-hankkeen ulkoilureiteillä. Näin kauempaa tulevatkin pääsevät tutustumaan ohjatusti uuteen alueeseen. Lisäksi toimistolta voi jo juhannuksen jälkeen lainata panttimaksua vastaan sähköpyöriä, kajakkeja ja soutuveneen. Toiminta on muuten ilmaista, mutta arvokkaampien laitteiden kohdalla peritään panttimaksu.

–Meneillään on myös ulkoilukylähanke, jossa ulkoilureiteille viedään muun muassa rastipisteitä. Rastipisteillä voi kokeilla erilaisia aktiviteetteja, kuten renkaanheittoa ja mölkkyä. Tämä voi houkutella vaikkapa nuoria ulkoilemaan, Merinen kertoo.

Luopioisten keskustaan nouseva toimisto on hyvä tukikohta esimerkiksi kauempaa tuleville matkailijoille.

Merinen ohjaa muun toiminnan lisäksi myös puistojumppaa, kuntojumppaa, tennistä ja kehonhuoltoa sekä järjestää lapsille tarkoitettuja leikkitunteja. Tunnit ovat maksuttomia. Myös seniorit on huomioitu – heille on omat liikuntatuntiaikansa. Ohjatut jumppatunnit ovat myös korona-aikana turvallinen tapa harrastaa liikuntaa koska ulkona on helppo pitää yllä turvaväliä.

Lillin kehonpainotreeni

Lilli Merinen esittelee helpon kehonpainotreenin, jonka jokainen voi toteuttaa joko liikuntapuistossa, tai vaikkapa kotipihassa. Treeni tehdään oman kunnon mukaan – jokaisessa liikkeessä toistoja tehdään 15 kappaletta, 1 – 3 kierrosta. Treeni aloitetaan vapaavalintaisella verryttelyllä.

1.Dippiliike

Dippiliike on helppo, kaikille sopiva kehonpainoharjoitus.

Dippiliikkeessä kannattaa pitää keskivartalo mahdollisimman suorassa, jalkaterät eteenpäin. Liike tehdään tukea vasten.
Kädet ovat suorina tukea vasten, vartalo lasketaan 90 asteen kulmaan. Sitten punnerretaan takaisin aloitusasentoon.
2. Askelkyykky

Myös askelkyykky on monelle tuttu perusliike, joka harjoittaa samaan aikaan monia lihaksia, kuten reisi- ja pakaralihaksia. Sen voi tehdä helposti tai vaativasti, tukea vasten tai ilman.

Myös askelkyykyssä keskivartalo pidetään mahdollisimman suorana, jalkaterät eteenpäin. Liikkeestä saa tehokkaamman tekemällä sen tukea vasten, mutta sen voi tehdä myös toinen jalka maassa.

Askelkyykyn voi tehdä myös liikkumalla eteenpäin samaan aikaan. Muista pitää jalkaterät linjassa ja keskivartalo suorana.

3. Mittarimato

Mittarimato on liike, joka kehittää vatsalihaksien lisäksi monipuolisesti koko kehoa. Aloita seisomalla selkä ja jalat suorina. Taivu eteenpäin ja laske kämmenet maahan. Pidä jalat suorina ja lähde kävelemään käsillä eteenpäin. Kävele niin pitkälle kuin jaksat ja kävele jaloilla kohti kämmeniä. Kun saavutat kämmenet, nouse seisomaan.

4. Punnerrus ja soutuliike TRX-nauhoilla

TRX-nauhat tai harjoitusnauhat löytyvät Luopioisten liikuntapuistosta.

Soutuliike aloitetaan asettumalla lantionlevyiseen seisoma-asentoon. Ota kiinni harjoitusnauhojen kahvoista. Pidä vartalo suorana, nojaa hieman taaksepäin, suorista käsivarret ja käännä kämmenet kohti toisiaan. Vedä itsesi ylös. Kyynärpäät työntyvät taakse ja rintakehä nousee lähelle kahvoja. Käännä kämmenet kohti toisiaan. Pidä keskivartalo tiukkana koko ajan. Myös nauhojen tulee pysyä tiukkana. Liike vahvistaa rintalihaksia, ojentajia, hartioita ja keskivartaloa.

Soutuliike TRX-nauhoilla.

Punnerrus harjoitusnauhoilla tehdään kuten tavallinen punnerrus, mutta pystyasennossa ja nauhoja vasten. Pidä keskivartalo suorana, nojaa eteenpäin ja punnerra itsesi jälleen käsien avulla lähtoasentoon. Liike vahvistaa rintalihaksia.

5. Porrasjuoksu tai -hyppely

Luopioisten liikuntapuistosta löytyy myös portaat. Niiden juokseminen tai hyppeleminen on tehokasta treeniä. Porrasjuoksussa ja -hyppelyssä pätee sama kuin muissakin liikkeissä: pidä vartalo suorana ja tiukkana, jalkaterät eteenpäin. Porrastreenin voi toistaa niin monta kertaa kuin jaksaa.

Porrashyppely, alkuasento.