Kukkiatalon lähityökeskus aloittaa syyskuun alussa – valokuitutyöpisteitä ja videoneuvottelutilaa voi seurata koko seurakuntatalon muuttuminen monitoimikeskukseksi

Seppo Kääriäinen ja Kirsi Oesch mittaavat Kukkiatalon lähityökeskuksen työpisteisiin tulevia pöytiä.

Luopioisten Yrittäjät ry on vuokraamassa Luopioisten seurakuntatalon alakerran syyskuun alusta alkaen. Tiloihin tulee lähityökeskus, joka tarkoittaa kymmentä edullisesti vuokrattavissa olevaa, valokuituyhteydellä toimivaa työpistettä sekä erikseen varattavaa videoneuvottelutilaa.

Seppo Kääriäinen ja Kirsi Oesch ottivat yhteyttä, kun seurakuntakeskuksen epävarma tulevaisuus tuli ilmi viime syksynä, Luopioisten kappeliseurakunnan kappalainen Janne Vesto kertoo.

Yhteistyöehdotus otettiin seurakunnassa positiivisesti vastaan, sillä ehdotetulla tavalla hieno ja hyvässä kunnossa oleva rakennus voisi jatkossa olla laajemman käytön lisäksi edelleen myös seurakunnan käytössä.

Myös Kukkiatalon markkinointitiimi eli Kääriäinen ja Oesch arvostavat vuonna 1986 valmistunutta rakennusta ja sen mahdollisuuksia.

– Lähiseudulla ei ole toista näin modernia ja monikäyttöistä rakennusta. Tämä on lisäksi valmiiksi esteetön, Kääriäinen toteaa.

Pälkäneen kirkkoneuvosto päätti vuokrasopimuksen teosta kesäkuun kokouksessaan. Kukkiatalon ensimmäisessä vaiheessa seurakunta vuokraa yrittäjille alakerran kerhotilat.

– Lähetyskirppis jatkaa alakerrassa toistaiseksi, mutta kahvittelupaikka siirtyy lähityökeskuksen tieltä diakonin toimistoon, joka puolestaan siirtyy yläkertaan, Vesto esittelee.

 

Lähityökeskus etätyön mahdollistajana

Kirsi Oesch ja Seppo Kääriäinen käyttävät korostetusti lähityökeskus-sanaa puhuessaan Kukkiatalon suunnitelmista.

– Meillä on määrittävänä tekijänä kodin, ei työpaikan sijainti. Työpaikasta käsin tämä voi olla etätyötä, mutta työpiste sijaitsee täällä kodin lähellä, Oesch perustelee.

Kääriäinen toteaa, että konseptilla myydään erityisesti pieniä Eco Villas -taloja sekä pidempää asumiskautta mökillä.

– Samalla keskus palvelee olemassa olevia yrityksiä ja edistää uusienkin syntymistä. Moni tekee töitä kotonaan, mutta silloin työ on viemässä tilaa ja aina läsnä. Lähityökeskus tuo yksin työskenteleville myös yhteisöllisyyttä.

Työnantajan näkökulmasta vuosijäsenyys lähityökeskuksessa on erittäin edullinen ratkaisu verrattuna työtilaan suuren kaupungin keskustassa.

– Tänne myydään päiväkortteja sekä jäsenyyksiä. Hinnat ovat hyvin edullisia, mutta koska niitä ei ole vielä lopullisesti päätetty, ei niitä voi vielä lehteenkään painaa, Kääriäinen toppuuttelee.

Oven lukitus ja eteiseen tulevat säilytyslokerikot tulevat toimimaan älykorteilla.

Luopioisten Yrittäjät on saanut lähityökeskuksen käynnistämiseen tukea Luopioisten Säästöpankkisäätiöltä. Tukea käytetään muun muassa lähityökeskuksen videoneuvottelutilan tekemiseen.

 

Kukkiatalosta monitoimikeskus

Syksyllä käynnistyvän lähityökeskuksen lisäksi seurakunta ja Kukkiatalon markkinointitiimi ovat kaavailleet myös toista vaihetta, jossa koko talo muuttuu monitoimikeskukseksi. Tässä talossa seurakunta olisi yksi käyttäjä muiden joukossa.

– Meille olisi huomattavasti edullisempaa maksaa talon kuluja vain käyttömme mukaan. Lisäksi näen, että tilojen jakaminen voisi entisestään lisätä yhteistyötä eri tahojen välillä, Janne Vesto pohtii.

Seurakunnalla on yläkerrassa työtiloja, mutta niihin mahtuu hänen mukaansa muitakin.

– Jos joku yrittäjä haluaa vuokrata huoneen virastosiivestä, tämä järjestyy kyllä.

Monitoimikeskuksessa nykyinen yläkerta eli juhlasali sekä toimistotilat säilyisivät ominaisuuksiltaan nykyisenkaltaisina. Salista tulisi yhteiskäyttötila, jossa olisi uudet käytännöt.

– Ehkä palloilu ei tule kyseeseen ikkunoiden ja salin seinillä olevan taiteen vuoksi, mutta moneen muuhun harrastukseen tila on sopiva, Vesto kaavailee.

Seppo Kääriäinen näkee salin mahdollisuudet myös alueen matkailun kannalta.

– Esimerkiksi isoille ryhmille tämä voisi toimia hyvänä luento- ja ruokailutilana paikallisten ravintola-alan yrittäjien yhteistyöllä.