Avajaiset veneveistämöllä Luopioisissa – keskellä kylää on valmistumassa kaksi puuvenettä

Luopioisten keskustassa sijaitseva niin sanottu Osuuspankin talo on kokenut viime aikoina melkoisen muodonmuutoksen. Kirpputorin tiloihin on sijoittunut paitsi Luopioisten liikuntakylän toimisto välinevuokraamoineen myös Osuuskunta Kukkian kasvattamon veneveistämö.

Veneveistämön avajaisia vietetään tiistaina 7. heinäkuuta kello 16–18. Samaan aikaan samoilla kulmilla riittää vilskettä, sillä Luopioisten iltatori kutsuu väkeä ostamaan, myymään ja kokoontumaan.

Veneveistämö on ollut Luopioisissa pitkäaikainen haave, joka nyt on toteutumassa.

Veneitä on veistetty lähes joka talossa omiin tarpeisiin ja joissakin  myös myyntiin. Onhan Luopioisten vanha nimikin Vesikansa. Vesikansa souti kirkkoon, kaupoille, kalalle ja metsälle sekä kauempana sijaitseville pelloille ja niityille. Vene oli siis aivan välttämätön kulkuväline ja tärkeä elinkeinojen kannalta.

Tämän kirjoittaja muistaa lapsuudestaan, miten Majaan ulkoniitylle soudettiin heinäharava veneellä. Hevonen tuotiin kävelyttämällä Jurtinvirran rannalle ja uitettiin  yli. Lapsesta oli jännittävää, kun hevonen  kerran juuttui rantamutaan ja se piti vetää miesvoimin  irti. Vene, jossa siis keikkui heinäharava, kiskoi hevosen irti mudasta ja uitti perässään rantaniitylle virran toiselle puolelle. Nykyihmisen on vaikea kuvitella, miten tarpeellinen  hyvä vene oli rantakylien asukkaille.

Veneen veistämisperinne on viime aikoina ohentunut kun vanhat mestarit ovat siirtyneet autuaammille vesille. Jokunen sentään vielä osaa veneen veistämisen salat, kun on ne aikoinaan lapsena oppinut.

 

Uudet mestarit tekevät vanhan mallin veneitä

Osuuskunta Kukkian  kasvattamon ensimmäinen taimi on nimenomaan Luopioisiin sopiva veneveistämö. Kun löydettiin  osaava, mestaritutkinnon suorittanut veneentekijä ja hänelle vielä pari harjoittelijaa, alkoi tapahtua. Ostettiin vanhalta puusepältä koneet, joista jotkut ovat sata vuotta vanhoja, etsittiin sahat, jotka osaavat sahata veneeseen soveltuvia kunnollisia lankkuja ja löytyipä vielä tilakin keskeltä kylää.

Toivarin kirpputorin lopetettua tilassa mahtuu valmistumaan useampia veneitä yhtä aikaa. Parhaillaan on työn alla kaksi venettä, joita avajaisvieraat voivat ihastella. Myöhemmin pihalle siirretään myös Kuohijoen kirkkovene Aallotar kunnostettavaksi.

Veneveistämö toivottaa uteliaat ja Kukkiaveneistä kiinnostuneet tervetulleiksi Iltatorin aikaan. Puu tuoksuu ja tietoa jaetaan arvokkaasta käsityötaidosta ja sen tuotoksista. Pian seilaavat Kukkialla upouudet, omassa kylässä veistetyt, perinteiset soutuveneet.