Kesäisiä ajatuksia vaatetuksesta ja muusta

Juhannuksen aikoihin alkoi yhtäkkiä tuntua siltä, että Luopioisten taajamakin alkaa elää. Torilla oli vilkasta vipinää.  Yhtäkkiä maisema oli täynnä tavallista nuorempaa väkeä. Sydäntä lämmitti etenkin se, kun taas katseli iloisia lapsukaisia. Eihän me vanhat oltu kuukausiin juuri pikkuväen piiperrystä nähty. Kun oli pitkään käyty kaupassakin ”vanhusaikaan”, ennen aamukahdeksaa, niin kyläkuva oli ollut melko iäkäs ja hiljainen. Kun ei juuri tavattu lastenlapsiakaan, niin ankeus oli vallalla.

Melkein kesäkuun loppuun saakka riitti hellettä. Niinpä piti lähteä ihan päivittäiselle kävelylle, että sai tuntumaa normaalielämään. Uimarannalla oli vilkasta, rantojen parkkipaikoilla paljon autoja. Näytti siltä, että Kukkialla veneliikennekin oli vilkastunut. Ja roskikset tulvivat jätetavaraa. Monia kesän merkkejä siis.

Mymmeli.

Kun keskusteltiin ”tyttöjen” kanssa ajankohtaisista asioista, pohdittiin tuota roskisasiaa. Moni tiesi kertoa, että jos jokin tarjoilutilanne meillä on, niin se tapahtuu ulkosalla. Ja ulkosalla ei sitten posliini- ja lasiastioita käytetä. Kertakäyttökamaa saa kaupasta sopuhintaan. Pahvimukeja ja lautasia kertyy siis runsaasti. Äkkiä on roskapussi niistä pullollaan.

Hellesäissä kevennetään vaatetusta. Me vanhat maalaisnaiset emme niinkään käytä shortseja ja toppeja, mutta nuoremmat ja kaupunkilaisemmat kylläkin. Miehetkin saavat lomillaan olla kesävetimissä. Paitsi virallisissa hommissa.

Niitä virallisia hommia näkee esimerkiksi televisiossa. Helteellä vähän ihmettelee, kun uutislukijamiehellä on tuma puku, valkoinen paita ja kravatti.  Vaan naisella samassa tilassa on kevyt kesämekko. Eivät miehet hikiotsaisilta vaikuta, joten ilmastointi varmaan pelaa hyvin. Jokseenkin sama tilanne siellä kuin muuhunkin aikaan vuodesta, jopa kovillakin pakkasilla.

Saman huomion tekee Eduskunnan tiloissa. Sielläkin miehet ovat puku päällä. Pääosalla on kravattikin, vaikka mikä helle olisi. Samoin hallituksessa. Nuori naisväki, hallituksessakaan, ei ole jakkupukulinjalla vaan kukkaleningeissä. Nyt on joukossaan vakava ja arvokkaasti pukeutunut Matti Vanhanen.

Kansainvälisillä kentillä ollaan ehkä hiukan virallisempia kesälläkin. Naisetkin siis. Angela Merkel ei koskaan kekkuloi heiluvahelmaisissa kukkamekoissa. Hänessä kiinnitetäänkin huomio enemmän asiaan kuin ulkomuotoon.

Mummo vähän ihmettelee, kun tukkalaitteet eivät nykyisen Suomen johtavassa tyttöjoukossa ole entiseen tyyliin asiallisen arvokkaita. Liehuvia kutreja näkee jopa vakavissa vanhemmissa naisissa, jotka ennen vanhaan pitäytyivät pikemminkin nutturakampauksiin.

Mymmeli