Kyynärön lavaa kunnostetaan säästöpankkisäätiön avustuksen avulla – avustuksia jaettiin erityisesti alueen elinvoimaisuutta parantaviin hankkeisiin

– Olemme tehneet talkoita täällä lähes päivittäin toukokuun puolivälistä lähtien, Kyynärö-Ämmätsä-Vahdermetsän kyläyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Salminen kertoo.

Yhdistys sai vuosi sitten haltuunsa perinteikkään, silloin juuri 70 vuotta täyttäneen Kyynärön lavan. Laakereilla lepäämisen sijaan ydinporukka kääri hihat ja päätti ehostaa ja uudistaa lavaa tulevien vuosien tarpeisiin.

Rahoitusta kyläyhdistyksellä oli koossa järjestämistään tapahtumista ja osaan kustannuksista he hakivat avustusta Luopioisten Säästöpankkisäätiöltä.

Tanssilava kuntoon reilussa kuukaudessa

Kyynärö-Ämmätsä-Vahdermetsän kyläyhditysten talkoissa on maalattu Kyynärön lavan julkisivua ja jonkin verran sisätiloja, tehty uudet rappuuset sekä liuska liikuntaesteisiä varten. Pihaa on muokattu, ja orkesteri pääsee nykyisin viemään tavaransa autolla orkesteripäätyyn saakka. Lisäksi kahvilan työtiloja on uusittu, kahvilan terassi on saanut uuden lattian ja ulkokäymälät ovat kokeneet uudistuksen.

– Valaistusta on tulossa vielä tämän kesän aikana, Salminen lupaa.

Isot kunnostustyöt on tehty pääasiassa yhdistyksen talkoovoimin, mutta materiaalejakin on tarvittu paljon. Luopioisten Säästöpankkisäätiön avustus kattaa kuluista noin kolmanneksen.

– Meillä on täällä paljon osaavia ja ahkeria ihmisiä ja osalla myös tarkoituksiin soveltuvia koneita. Esimerkiksi Timo ja Päivi Härkälän maatilan koneita on tarvittu paljon eri vaiheissa. Erityiskiitoksen haluan osoittaa Seppo Harjulalle, sillä hän on rakennustaitoisena vienyt talkoita eteenpäin ripeään tahtiin.

Elina Harjula, Pertti Salminen ja Päivi Härkälä ovat osa Kyynärö-Ämmätsä-Vahdermetsän kyläyhdistyksen ydinjoukosta.

Alueen elinvoimaisuuden tukeminen kärjessä

Vuonna 2010 perustettu Luopioisten Säästöpankkisäätiö on merkittävä tukija paikallisille yhdistyksille. Lisäksi säätiö tukee urheilijoita ja kulttuurintuottajia.

– Mielestäni säännöissämme mainittu alueen hyvinvoinnin ja elinvoimaisuuden tukeminen on hyvin tärkeää ja korostuu entisestään kunnan tuottamien palvelujen kutistuessa.

Erkki Nurmi on toiminut Luopioisten Säästöpankkisäätiön toimitusjohtajana nyt reilun vuoden ajan. Hänen työhönsä kuuluu seuloa hakemukset ja tehdä pohjatyö hallituksen käsittelyä varten. Hallitus puolestaan esittelee ehdotuksensa hallintoneuvostolle.

– Vaikeinta on se, että hakemuksia tulee paljon. Meidän on helpointa myöntää rahoitusta, kun hakemus on realistinen, hyvin tehty ja asiallisesti perusteltu. Tänä vuonna hakemuksia oli 57 kappaletta ja meiltä haettiin yhteensä 313 000 euroa. Toki osassa hakemuksia summa on laitettu yläkanttiin ilmeisesti toivoen, että kun edes puolet saisi, Nurmi summaa.

Säätiö myönsi tänä vuonna apurahaa 33 toimijalle. Rahoituksen pääpainopiste on Luopioisissa, sillä 70 % rahoituksesta myönnettiin paikallisille yhdistyksille ja yhteisöille. Muut tuen saajat olivat Pälkäneellä, Valkeakoskella ja Tampereella toimivia yhdistyksiä, yhteisöjä ja yksittäisiä urheilijoita.

Korona-epidemia vaikutti rahoituksen myöntämiseen sen verran, että osalle toimijoista annettiin aikaa toteuttaa tapahtuma vuoden 2021 loppuun mennessä.

Talvitapahtuma Laitikkalan Makukylään

Laitikkalan Maa- ja Kotitalousseura sai Luopioisten Säästöpankkisäätiöltä avustusta saksalais-suomalaisen joulukahvilan järjestämiseen. Samassa yhteydessä on tarkoitus toteuttaa avoimet joulumarkkinat sekä joulujuhla Laitikkalan Seurantalolla.

– Järjestimme kahdestaan pienimuotoisen saksalais-suomalaisen joulutorin ja -kahvilan jo vuonna 2017, Laitikkalassa asuvat Lumia Huhdanpää-Jais ja Dominik Jais kertovat.

Kokemukset olivat hyviä ja nyt idean taustalla on pariskunnan ohella Laitikkalan Maa- ja Kotitalousseura.

– Haluamme tehdä kylässämme jotain hauskaa yhdessä myös talvella, Huhdanpää-Jais painottaa.

Heinäkuun auringonpaisteessa joulukuisen tapahtuman suunnitelmat eivät vielä ole valmiina, mutta ainakin sakalaisia ”plätzchen” -pikkuleipiä on tarkoitus leipoa talkoilla myyntiin.

– Toivottavasti tätini Elisabeth Hlawatsch pääsee paikalle, hän on varsinainen mestarileipuri, Jais hymyilee.

Joulumarkkinoiden ja -juhlan ohjelman suunnittelu päässee vauhtiin syksyllä. Odotuksissa on monipuolinen tapahtuma.

Luopioisten Säästöpankkisäätiön avustusta tapahtuman järjestämiseen haettiin, sillä Laitikkalan Seurantalon lämmitys on talvisaikaan hintavaa. Osa rahoituksesta käytetään joulujuhlan järjestämiseen.

Dominik Jais ja Lumia Huhdanpää-Jais ovat vetureina Laitikkalan Maa- ja Kotitalousseuran saksalais-suomalaisella joulutorilla. Tapahtuma järjestetään Laitikkalan Seurantalolla lauantaina 12.12.2020.

Luopioisten Säästöpankkisäätiön apurahojen saajat 2020:

  • Urheilu / liikunta, yksilöurheilijat: Elisabeth Hollmerus, Mikko Hakala, Ville Vuori
  • Urheilu / liikunta, seurat: Valkeakosken Painonnostokerho ry, Kaukkalan Ratsastajat ry
  • Alueen hyvinvoinnin ja elinvoimaisuuden tukeminen: Kukkia-Seura ry, Luopioisten Yrittäjät ry, Rautajärven Seudun Kylät Oy, Tupenpurijat ry,
  • Kulttuuri: Muodonmuutoksia ry, Kulttuuriyhdistys Mikkolan navetta ry, Pälkäneen Yrittäjät, Vanha Savotta, Hutera Dance Company, Aitoon Koulutuskeskuksen opiskelijakunta, Valkeakosken Mieslaulajat
  • Yhdistykset, toiminta: Pirkanmaan Muistiyhdistys ry, Pälkäneen 4H-yhdistys, Valkeakosken 4H-yhdistys, Tampereen Diabetesyhdistys ry, Eläkeliiton Sydän-Hämeen yhdistys ry, Laitikkalan Maa- ja Kotitalousseura, SPR Luopioisten osasto, Kukkian Maa- ja Kotitalousnaiset ry, MLL Luopioisten ja Pälkäneen yhdistykset, Kostian Veneseura
  • Yhdistykset hankinnat, remontointi, rakennus: Luopioisten Maamiesseura ry, Kyynärö-Ämmätsä-Vahdermetsän kyläyhdistys, Kukkola, Vimmu, Mieliä kylätoimikunta, Pälkäneen Talviuimarit
  • Muu toiminta: Kukkian Suojeluyhdistys, Valkeakoski Big bandin kannatusyhdistys