Saako kavereita halailla? Miten kouluun paluuseen kannattaa suhtautua? Miten vanhemmat voivat tukea kouluun palaavaa ja jatkavaa lasta? Luopioisten koulun rehtori ja Raikun koulun vastuuopettaja tietävät

Koulut alkavat ja lomat loppuvat – jännittävä tilanne niin koulutietään jatkaville kuin aloittelevillekin oppilaille. Keväällä oppilaat olivat pääasiassa etäopetuksessa koronapandemian takia, joten tämä kouluun paluu on aivan erityinen.

Miten lähiopetukseen palaaminen tulee sujumaan? Millainen lukuvuosi tästä tulee, kun koronatilanne maailmalla ja Suomessa elää? Miten paljon parhaita kavereita kannattaa halailla, kun heidät viimein tapaa arkisessa kouluympäristössä?

Kangasalan Raikun koulun vastuuopettaja Marko Järvenpää, mitä koulutietään jatkavien ja aloittavien kannattaa huomioida?

  1. Kaikkein tärkein asia on ymmärtää, että korona ei ole vielä ohi. On edelleen järkevää pitää yllä sosiaalista etäisyyttä, ja muistaa pestä niitä käsiä ahkeraan tahtiin.
  2. Syyskesällä kannattaa vielä olla mahdollisimman paljon ulkona. Opiskeluun ehtii keskittyä tiiviimmin myöhemmin syksyllä – nyt kauniiden ilmojen aikaan on vain järkevää kerätä voimia syksyn urakoihin.
  3. Yksinkertaisesti: ollaan ihmisiksi.
Raikun koulun vastuuopettaja Marko Järvenpää muistuttaa sosiaalisen etäisyyden ja hygienian tärkeydestä koulun alkaessa. Loppukesästä kannattaa vielä muistaa myös hauskanpito, ulkoilu ja voimien kerääminen syksyyn. Kuva: Raikun koulun kuva-arkisto.

Luopioisten koulun rehtori Antti Anttila, mitä oppilaiden kannattaa pitää mielessä kouluun paluun hetkellä? Miten vanhemmat voivat tukea lasta koulutiellä?

  1. Tärkeintä on, että kouluun palataan positiivisella mielellä. Opiskellessa kannattaa pitää yllä positiivista asennetta, sillä koulutus on nykyään avain kaikkeen – myös työelämässä pärjäämiseen. Tätä kannattaa ajatella jo varhaisessa vaiheessa.
  2. Oppilaiden kannattaa ymmärtää, että vaikka parhaita kavereita on kiva nähdä koulussa lomien jälkeen, tällä hetkellä heitä ei ole tarpeen hirveästi kaulailla.
  3. Vanhempien tulee aina tukea lasten koulunkäyntiä. Mitä nuoremmista koululaisista on kyse, sitä suurempi on vanhemman rooli koulutielle opastajana. Oppilaiden on syytä pitää yllä positiivista asennetta opiskelua kohtaan – vanhempien tehtävä on mahdollistaa tämän asenteen syntyminen ja antaa oppilaille positiivisia mielikuvia koulunkäynnistä. Kuten sanottu, koulutus on avain kaikkeen.
Luopioisten kirkonkylän koulun rehtori Antti Anttila neuvoo, että kavereita ei kannata tässä vaiheessa hirveästi kaulailla. Anttila muistuttaa myös siitä, että koulutus on avain kaikkeen, alusta asti. Myös työelämässä pärjäämiseen.