Kangasalan ja Aitoon taekwondoseurat leireilivät yhdessä – Huutijärven koululla saatiin murskausoppia maailman huipulta

Murskausleiriläiset. Opettajat edessä keskellä.

Kaksikymmentäviisi taekwondon harrastajaa kokoontui murskausleirille Huutijärven koululle viime sunnuntaina. Leiri oli järjestyksessään kolmas Länkyn Taekwondon ja Aitoon Taekwon-don yhdessä järjestämä tapahtuma Kangasalla. Lähiseurat ovat saaneet kehitettyä yhteistä tarjontaa eri lajiliittoihin kuuluvien seurojen jäsenille. Toinen on Suomen Taekwondoliiton; toinen Suomen ITF-Taekwon-don jäsenseura.

Taekwondon osa-alueet ovat ottelu, liikesarjat, itsepuolustus ja murskaus. Leirillä oli käytössä ITF:n arvokilpailuissa (MM, EM, SM) käytettäviä telineitä: yksi erikoistekniikkamurskaus- ja kaksi voimamurskaustelinettä. Leirillä oli mukana myös WT-kilpailuissa käytettävä virallinen maateline. Tapahtuman arvoa nosti se, että vierailevaksi opettajaksi oli saatu Timo Jansson Lohjalta. Hän on hallitseva WT Hanmadang World Champion, Fist Power Breaking -sarjassa. Hän voitti vuosi sitten kultaa Pyeongchang’issa Koreassa murskaten finaalissa nyrkillä alaspäin 12 tiiltä yhteensä 14 tiilen pinosta. Kilpailuihin osallistui kaikkiaan 4798 kilpailijaa 57 maasta. Jansson oli ainoa kilpailija Suomesta. Hänen sarjassaan oli 18 nyrkillä alaspäin murskaajaa.

– Murskauksessa keskeisiä osatekijöitä ovat tarkkuus, nopeus, voima, tekniikka, luuston ja ruumiinrakenteen sopivuus, tahtotila, käden asento osumakohdassa, suuntaus osuman jälkeen, loppuasento ja kropan hyödyntäminen ja virheiden minimointi eli ei siis pelkkää lyöntiä alaspäin, analysoi Jansson leiriläisille.

Timo Jansson osallistui samoissa kilpailuissa myös Speed Breaking -nopeusmurskaukseen, mutta tuli diskatuksi toisen jalan liikkuessa muutaman sentin pois 25 x 25 -senttimetrin suuruiselta muovineliöltä.

– Nopeus olisi hyvin riittänyt, mutta mitään sääntöjen vastaista virhettä ei saa suoritukseen tulla, kertaa Jansson epäonnistunutta suoritustaan.

– Tänne tulen mielellään jatkossakin murskausta opettamaan, niin yritteliästä porukkaa ja hyvä ilmapiiri leirillä on ollut, Jansson jatkaa.

Leon onnistunut harjoitustiilen murskaus maatelinettä käyttäen. Nyrkillä alaspäin murskauksen hallitseva mestari Timo Jansson seuraa vierestä.

Leirillä Jansson piti valaisevan luennon murskauksen teoriasta ja murskausvälineistä sekä murskauksesta urheilulajina. Lisäksi hän opetti lyönneillä ja potkuilla tehtävää murskausta käyttäen voimamurskaustelinettä. Voimamurskauksessa voi olla useita muovi- tai puulevyjä peräkkäin. Maatelineen avulla päästiin kokeilemaan Knife Hand & Fist Power -murskausta alaspäin.

– On upeaa saada huippu-urheilija opettamaan lajiaan ja antamaan vinkkejä harjoitteluun, Länkyn Taekwondon Esa Lappalainen kiittelee Janssonin saamista leirille.

Leirin muina opettajina toimivat Kalle Jauhonmaa (Aitoon Taekwon-do) ja Esa Lappalainen. Jauhonmaa opetti erikoistekniikka- ja taitomurskausta; Lappalainen murskausesityksen suunnittelua ja toteutusta. Erikoistekniikkamurskauksessa käytetään yhtä levyä ja kilpaillaan siitä, kuka saa sääntöjen mukaisen suorituksen korkeimmalla olevaan levyyn. Lisäksi levy sijoitetaan tavallisesti voimamurskausta haastavampaan asentoon.

– Tärkeää on oppia, että murskauksessa käytetään samoja tuttuja tekniikoita kuin salilla perusharjoituksessa, opetti Jauhonmaa leiriläisiä.

Oman murskausesityksen tekemisessä pääsi suunnittelemaan oman taitotason mukaisia suorituksia, ja toteutuksesta sai arvokasta esiintymiskokemusta ja itseluottamusta. Tämä murskaustapa on WT Hanmadang -kilpailuissa All round breaking -laji, vapaasti suomennettuna murskausrata, tosin kilpailuissa puulevyjä on oltava 10–15 kappaletta ja levyjen pitäjiä korkeintaan 15 henkilöä. Nyt käytettiin 2–3:a levyä.

– Murskausesityksessä murskaaja on itse vastuussa myös levyjen pitäjien oikeasta toiminnasta, kouluttamisesta tehtävään ja myös heidän turvallisuudestaan, opetti Lappalainen rastillaan.

Nea suunnittelemassaan murskausesityksessä, jossa käytettiin koottavaa muovilevyä ja puulevyä.

Leikkimielinen lyöntipallokisa oli suosikki

Leirillä käytettiin ikärajoituksia. Lapset käyttivät sanomalehtiä ja alkuharjoitusvälineitä. Aikuisilla oli mahdollisuus kokeilla myös omia rajojaan asettamalla haluamansa määrän materiaalia peräkkäin tai päällekkäin. Käytetyt puulevyt olivat 12 ja 18 millimetrin paksuisia. Lisäksi käytettiin eri paksuisia, koottavia muovilevyjä, joista paksuimpia käytetään ITF:n kilpailuissa voimamurskauksessa.

– Lyöntipallo! huusivat lapset yhteen ääneen kysyttäessä, mikä oli leirillä parasta.

Siinä käytiin myös leikkimielinen kilpailu. Lyöntipallo-voimakilpailun sarjojensa voittajat olivat alle 14-vuotiaissa tytöissä Ninni Hellsten ja naisissa Nea Sorvari, alle 14-vuotiaissa pojissa Jyry Peltola ja miehissä Mikko Honkanen.

Lopuksi päästiin vielä esittämään leirillä opittuja taitoja ja kehittämään esiintymistaitoa omalla, itsesuunnitellulla murskausesityksellä muiden leiriläisten katsoessa suorituksia. Leiriläiset saivat myös diplomit leirin suorittamisesta.

Taekwondo sopii lapsille, nuorille ja aikuisille. Harrastuksen voi aloittaa Länkyn Taekwondon kursseilla Huutijärven koululla joka lauantaina kello 12. Aitoon Taekwon-don alkeiskurssi alkaa 3. syyskuuta kello 18 Kostian koululla.

Lyöntipallokilpailun sarjojensa voittajat. Takana Timo Jansson (vas.), Kalle Jauhonpää ja Juha Reijasto.