”Kauppiaan hymyä tulee ikävä” – Margit Tuomola tuntee niin helpotusta kuin luopumisen tuskaa

Erkki Kolu asioi kaupassa aina mielellään. Hän jää kaipaamaan Margit Tuomolan kaunista hymyä.

Margit Tuomolan hymyssä on ripaus kaihoa. Elokuu enää, ja sitten hän on vapaa kuin taivaan lintu. Lähes 23 vuotta hän on pyörittänyt K-market Järvikansaa Luopioisissa. Jatkajaksi syyskuussa tulee Pyynikinkulman kauppias Nina Hannonen Tampereelta.

– Tunteet menevät siksakkia. Vapaus pelottaa ja hirvittää, mutta samalla olo on helpottunut. Tunnen myös luopumisen tuskaa.

Kevät oli raskasta aikaa kauppiaalle koronan takia. Päätös luopumisesta kypsyi vähitellen, ja kesäkuussa se oli selvää. Jo aiemminkin Tuomola oli asiaa pohtinut. Pari vuotta sitten elämässä oli surua leskeksi jäämisen takia. Kaupanpito Luopioisissa aloitettiin yhdessä puolison kanssa, mutta toisaalta työ oli suoja surun keskellä.

Koronakeväänä osa asiakkaista olisi toivonut verkkokauppaa, mutta tähän eivät rahkeet riittäneet. Suurin osa ymmärsi tämän toki hyvin. Luopioisissakin wc-paperin menekki oli koronan tultua iso, samaten käsisaippuat tekivät kauppansa.

– Yhä joidenkin tuotteiden saatavuudessa on puutteita. Yksi tällainen on tomaattimurska.

Syksyllä 62 vuotta täyttävällä Margit Tuomolalla on pitkä kokemus kaupan alalta. Luopioisiin hän tuli Forssasta.

Margit Tuomola on pitkän kauppiasuransa aikana huomannut, miten paljon kaupassakävijöistä Luopioisissa on myös mökkiläisiä. Vilkkain sesonki on toukokuun lopusta elokuun alkupuolelle. Margit Tuomolan viimeinen työpäivä on 31. elokuuta. Olo on haikea, mutta myös helpottunut.

Haikeutta ilmassa

Margit Tuomola tietää jo etukäteen, että työkavereita tulee ikävä, samaten työtä. Monista asiakkaista on vuosien varrella tullut tuttuja. Haastattelutuokion aikana hyllyjen väliin ilmaantuukin eräs heistä, Erkki Kolu.

– Täällä on aina ollut ilo asioida. Erityisesti tuota kaunista hymyä tulee ikävä, Kolu huikkaa ja katsoo Margit Tuomolaan, joka on vähällä liikuttua.

Margit Tuomola antaa tunnustusta 12 alaiselleen. Kaikki ovat hyvin hitsautuneet yhteen, ja porukassa on avuliasta väkeä. Pomona oleminen vaatii ymmärrystä ihmismielestä. Joskus on käyty vaikeitakin asioita läpi.

– Vuosien varrella olen esimiehenä oppinut hyväksymään erilaisuutta. Asiat voi myös tehdä monella tavalla, ja lopputulos on silti hyvä.

Vastapainoa työlle on tuonut oma rauha Puutikkalan maisemissa. Vaikka Tampere onkin kotikaupunki, siellä hän aikoo tulevaisuudessa vain käydä. Kolme eri-ikäistä lastenlasta pitävät Tuomolalle myös seuraa toisinaan. Pilates ja lenkkeily tuovat rytmiä arkeen.

Margit Tuomola on oppinut tasapainoilemaan tuotetilausten kanssa. Joulusuklaat ja -kinkut on tilattu jo kesäkuussa. Ennakointi on kaiken a ja o.