Ajoneuvopelastamista, ensiapua, henkilön etsintää ja liikenteenohjausta – VPK:n nuoriso-osastossa opetellaan tärkeitä käytännön taitoja mukavassa porukassa

Harjoituksen lopuksi letku tyhjennetään, suoristetaan ja rullataan. Suoristamassa Iida Rautanen.

– Tulimme isoveljen kanssa mukaan toimintaan, kun tämä kuulosti niin hauskalta, 10-vuotias Atte Matikainen muistelee harrastuksensa alkua Onkkaalan VPK:n nuoriso-osastossa.

Samaan päätelmään on ilmeisesti tullut moni muukin, sillä nuoriso-osastossa on tällä hetkellä mukana lähes kaksikymmentä nuorta.

– On upeaa, että toiminta kiinnostaa nuoria. Muutamia mahtuu vielä mukaan, sen jälkeen on täyttä, sillä ohjaajista on pulaa, nuoriso-osaston varajohtaja Antti Syrjä kertoo.

Vehoniemessä asuva Syrjä on itse tullut mukaan toimintaan poikansa Eemi Syrjän kautta.

– Kuljetin poikaa tänne harjoituksiin ja jäin aina juttusille muiden aikuisten kanssa. Pian huomasin olevani mukana ohjaamassa toimintaa, mies naurahtaa.

Pelastustoiminta on hänelle tuttua, sillä työpaikassaan puolustusvoimissa hän kuuluu sotilaspalokuntaan. Kutsumus tehdä töitä muiden turvallisuuden hyväksi on tuonut hänet myös Onkkaalan VPK:n hälytysosaston jäseneksi.

Nuoriso-osaston jäsenet kuuntelevat Antti Syrjän ohjeita ennen harjoituksen alkua.

Toiminta valmistaa pelastustehtäviin

Nuorille VPK-toiminnan harrastaminen tarkoittaa viikoittaisia harjoituksia VPK:n tiloissa. Harjoituksen alussa nuoret pukevat varusteet päällensä ja lopussa ne laitetaan takaisin paikoilleen. Kunkin harjoituksen sisältö on määritelty harjoitussuunnitelmassa.

– Teemme samoja harjoitteita kuin hälytysosastossakin, mutta nuorisolle sovellettuina, Antti Syrjä kertoo.

Harjoitusten sisältöinä ovat esimerkiksi työjohtoselvitys, ajoneuvopelastaminen, ensiapu, tikasharjoitus, henkilön etsintä ja liikenteenohjaus.

– Tässä harrastuksessa oppii käytännön taitoja. Pidän myös siitä, että meillä on todella kiva porukka, 16-vuotia Iida Rautanen kertoo.

Atte Matikainenkin pitää siitä, että VPK:n toiminnassa oppii uutta ja asiat tehdään yhdessä muiden kanssa.

VPK:n näkökulmasta nuoriso-osastolla on arvoa myös tulevien aikuisjäsenten kasvattajana.

– Hälytysosastomme kaipaa lisävahvuutta, sillä erityisesti arkilähdöt ovat haasteellisia. Monen työpaikat ovat kaukana eikä sieltä päästä hätiin hälytyksen tullessa, Syrjä toteaa.

Toki hälytysosaston jäseneksi voi kouluttautua aikuisenakin, mitään erityistä taustaa ei tarvita. Nuoriso-osaston otetaan mukaan 10-17 -vuotiaita. Hälytysosaston jäsenet toimivat heidän kouluttajinaan.

Onkkaalan VPK:n nuoriso-osaston varajohtajana toimii Antti Syrjä.

Harjoittelua oikeilla välineillä

Onkkaalan VPK:n nuoriso-osaston toiminnassa on ollut keväästä lähtien muutaman kuukauden koronatauko. Toiminta alkanee jälleen syyskuussa, joskin ohjaajat kuuntelevat pandemian tilannetta tarkalla korvalla.

Nuorilla into harrastukseen pariin on suuri, sillä vuorokauden varoajalla jutuntekoa varten kokoon kutsuttuun harjoitukseen tuli mukaan reilusti yli puolet osaston vahvuudesta.

Harjoituksen teemana oli työjohtoselvitys. Työjohto on paloautossa se letku, jota sammutuspari käyttää pelastustehtävässä. Selvitys puolestaan on tiettyyn tilanteeseen tehty suunnitelma, jota pelastusyksikön miehistö toteuttaa ennalta opitun mukaisesti.

– Teemme harjoitukset aina oikeilla laitteilla, Antti Syrjä sanoo.

Työjohtoselvityksessä konemieheksi valikoituu nuoriso-osaston konkari Eemi Syrjä. Muut harjoittelevat sammutusparina toimimista vuorotellen.

Letkusta suihkuavaan veteen muodostuu ilta-auringossa upea sateenkaari. Osa arvuuttelee sen päästä löytyvän jalometalleja tai timantteja. Ehkä siellä kuitenkin on jotain vielä arvokkaampaa, joka on näiden nuorten saavutettavissa harrastuksensa kautta.

Työjohtoharjoituksessa sammutusparit harjoittelivat vesisuihkun ohjaamista.