Uuno Nurmen omaleimaisia veistoksia on esillä näyttelyssä Luopioisissa

Vuonna 1917 syntynyt luopioislainen Uuno Nurmi loi 1950-luvulla omaleimaisen veistostyylin, josta hän seuraavien vuosikymmenien aikana tuli tunnetuksi laajemmaltikin. Samaa koulua Haltialla käynyt luokkatoveri Aarre Kailanpää luonnehtii Uuno Nurmen tyyliä vuonna 1996: ”Hänen ominta aluettaan olivat lämpimällä huumorilla kuvatut kanssaihmiset, jotka tyyppeinä olivat suorastaan herkullisia”.  Moni sydänhämäläinen onkin saanut syntymäpäivä- tai läksiäislahjaksi Nurmen veistoksen.

Uuno Nurmen töitä on noin 2000. Luopioisten seurakuntakeskuksella pidettävään näyttelyyn niistä saadaan kokoon Veston arvion mukaan vajaa 100.

– Jokainen Uuno Nurmen teos otetaan kiitollisena vastaan. Tällä kertaa olemme liittäneet teosten yhteyteen nimiä ja tarinoita, jos ne vain ovat tiedossa, kappalainen Janne Vesto kertoo.

Yhden Nurmen tekemistä näköisveistoksista sai myös presidentti Urho Kekkonen, jonka Nurmi kuvasi savusaunan portaille vuonna 1975.

– Sitä työtä emme lähteneet jäljittämään, mutta veistoksen kuvan ja Kekkosen kiitoskirjeen kopion voi näyttelyssä nähdä, kertoo kappalainen Janne Vesto.

Usko Saksala on jälleen kaatanut yhden sarvipään, Kustaa Bärling laatii testamenttia. Taustalla opettaja Tuomo Nisula.

Veistosten lisäksi näyttelyssä on esillä Uuno Nurmen pojan, arkkitehti Veikko Nurmen öljyväritöitä.  Edellinen Uuno ja Veikko Nurmen töiden näyttely järjestettiin samassa paikassa kesällä 2008.

Näyttely on avoinna 4–7.9. kello 12–18, ja sen järjestävät Luopioisten kappeliseurakunta ja Luopioisten Yrittäjät. Näyttelyyn on vapaa pääsy.