Ruista ranteeseen ja riistaa riippumaan – Ämmätsässä opetellaan himmelin tekoa ja valmistaudutaan lokakuiseen ruis- ja riistatapahtumaan

– Näistä ne himmelit syntyvät, esittelee Päivi Härkälä.

Syksy tulee vääjäämättä kasvukauden satoja hyödyntäen ja metsän riista-antimia tarjoten. Koronalaakso juhannuksesta elokuun alkuun osui Kyynärö-Ämmätsä-Vahdermetsän kyläyhdistykselle sopivasti sallien kuuden väkeä koonneen yleisötilaisuuden onnistumisen. Taustalla on elänyt omaa eloaan myös vuoden ruisteema, jota alusti Asko Kurki kylvämällä rukiin teeman tueksi jo viime syksynä. Tähän mennessä on järjestetty kolme ruisleipäkurssia Päivi Härkälän johdolla.

Nyt Asko Kurjen himmelirukiit on niitetty ja kuhilailla. Sopivasti kuivaneet rukiinoljet tulevat käyttöön himmelintekokurssilla Ämmätsän kylätalolla lauantaina 12. syyskuuta kello kymmenestä alkaen. Kurssin opettajana toimii käsi- ja taideaineiden opettaja Kirsi Tahkola. Kurssilla saa opastusta oman himmelin tekoon ja voi osallistua yhteisen kylätalon isohimmelin tekoon. Kurssille ja ruistaiteen pariin toivotetaan tervetulleiksi kiinnostuneet kauempaakin. Tapahtuma sopii myös lapsille. Koronarajoitukset otetaan lukuun järjestelyissä.

Himmelikurssille voi ilmoittautua Päivi Härkälälle 040 5150643. Kurssimaksu kattaa oljet, langat ja kahvin. Mukaan pitäisi ottaa sakset ja mitta. Sopivan neulan voi ostaa opettajalta, joskin tavallinenkin parsinneula käy. Kantavana ajatuksena on siirtää ruisperinnettä myös tuleville polville.

Lokakuun 3. päivänä järjestetään Ämmätsän kylätalolla ”Ruista ranteeseen ja riistaa riippumaan”-tapahtuma, jonka yhteydessä järjestetään himmelinäyttely. Tarjolla on myös ruisleipää, uutispuuroa ja muuta rukiista suuhunpantavaa. Pälkäneen ja Luopioisten riistanhoitoyhdistyksen toimiessa toisena järjestäjänä tilaisuudessa voi testata amputaitoaan eko-aseella ja tutustua muutenkin riista-asioihin.

 

 

 

Himmelirukiiden niittäjät Päivi Härkälä, Seppo Harjula ja Asko Kurki.