”Olen onnellinen, että olen ostanut Liekin” – Sowar Daoud aloittaa lokakuussa Liekin yrittäjänä

– Aukioloajat, monipuolinen lounas, bändit ja karaokeillat jatkuvat kuten ennenkin, Liekin uusi yrittäjä Sowar Daoud vakuuttaa.

Virallisesti hän ottaa vastuun ravintolan toiminnasta lokakuun alusta alkaen. Ensimmäisenä päivänä Liekissä juhlitaan sekä uuden yrittäjän avajaisia että ravintolan 18-vuotissyntymäpäivää.

– Meillä on perinteiseen tapaan tarjolla lohikeittoa ja täytekakkukahvit, Liekkiä 18 vuotta luotsannut Hanna Paasio sanoo.

Paasio jää ravintolaan töihin vuoden loppuun saakka. Lisäksi hän tekee keväällä toisen työpätkän, jonka tarkoituksena on perehdyttää Daoud Liekin kesän valmisteluun.

Suositun ravintolan laaja asiakaskunta voi nyt hengähtää tyytyväisenä. Liekki saa Sowar Daoudista pätevän ravintoloitsijan. Miehellä on alalta lähes 25 vuoden kokemus ja hän on ehtinyt pyörittää jo kahtakin omaa ravintolaa Tampereella.

Kylmäkonekorjaaja toimi viestinviejänä

Ravintola Liekin liiketoiminta ehti olla myynnissä kymmenisen kuukautta ennen kuin tieto kantautui Sowar Daoudin korviin. Hän sai vinkin ystävältään, joka puolestaan oli kuullut asiasta ravintolansa laitteiden huoltomieheltä.

– Vitsailin kylmäkonekoraajallemme Pentti Mäntymäelle, että et sitten ole kiertelysi ohella saanut ravintolaamme myytyä. Sitten paljastui, että ostaja todellakin löytyi hänen kauttaan, Hanna Paasio nauraa.

Ensimmäisen kerran Daoud vieraili Liekissä veljensä kanssa heinäkuussa ja pian hän palasi ostoaikeissa tapaamaan Hanna Paasiota.

Muitakin ostajaehdokkaita oli liikkeellä, mutta neuvottelut Daoudin kanssa johtivat nopeasti kauppoihin.

– Nyt kun tämä konkretisoituu, alkaa olla haikea olo. Pohjalla on kuitenkin hyvä fiilis siirtää toiminta Sowarin käsiin, Paasio sanoo.

Ravintola Liekki vaihtaa omistajaa 1. lokakuuta. Sowar Daoud ottaa vastuun ravintolasta sitä 18 vuotta luotsanneelta Hanna Paasiolta.

Sota toi Suomeen

Sowar Daoud tuli vierailemaan Suomeen veljensä perheen luokse vuonna 2011. Vierailun oli tarkoitus kestää kuukauden ajan, mutta kotimaassa syttynyt sota esti paluun. Syyrian Kurdistanista kotoisin oleva Daoud jäi lopulta pysyvästi Suomeen. Vaimo ja tytär pääsivät maahan vuonna 2015.

Daoud asui ensin Jämsänkoskella, missä hän sai pian töitä paikallisesta ravintolasta. Kotimaassaan hän oli toiminut alalla jo 15 vuoden ajan. Vuonna 2013 mies perusti Tampereelle oman pizzerian ja vuonna 2016 ruokaravintolan.

– Olen onnellinen, että olen ostanut Liekin. Tämä on aktiivinen kylä ja olen kuullut, että täällä asuu hyviä ihmisiä, Daoud hymyilee.

Alkuun hän aikoo käydä Luopioisissa töissä Tampereelta käsin, sillä vaimon Fadwa Khllon opiskelut pitävät perheen arjen toistaiseksi siellä. Khllo opiskelee parhaillaan kokiksi. Muutto Pälkäneelle on kuitenkin suunnitelmissa. Perheeseen kuuluvat 11-vuotias Lava-tytär ja 4-vuotias Diar-poika.

Musiikki on perheessä keskeinen harrastus. Lava käy pianotunneilla ja Sowar itse soittaa baghlamaa, joka muistuttaa pitkäkaulaista luuttua. Myös Diar on kiinnostunut baghlaman soitosta.

Koko kylä suurta perhettä

Hanna Paasio jättää Liekin uudelle toimijalle luottavaisin mielin.

– Siitä on nyt vuosi, kun laitoin Liekin myyntiin. Varauduin siihen, että uuden yrittäjän löytyminen vie aikaa. Toimintaa ei missään vaiheessa ole ollut tarkoitus lopettaa tai laittaa edes tauolle.

Koronarajoitukset pistivät yrittäjän viime keväänä kuitenkin tiukoille. Paasio teki yksin pitkää päivää ja asiakkaat ostivat lahjakortteja tukeakseen kylälle tärkeän yrityksen toimintaa.

– Kaikki lahjakortit ovat voimassa uudenkin yrittäjän aikana, tämä asia on varmistettu kuntoon.

Asiakkaista huolehtiminen on ollut Paasiolle sydämen asia. Sowar Daoud jatkaa toiminnassa samalla linjalla. Kurdeille yhteisöllisyys ja vieraanvaraisuus ovat hyvin tärkeitä arvoja ja tämä tulee varmasti näkymään myös Liekissä.

– Haluan tuoda oman panokseni kylän hyväksi. Minulle on kunnia-asia tarjota asiakkaille hyvää palvelua sekä maukasta ruokaa, Daoud sanoo.

Saattaa olla, että Liekin ruokalistalla nähdään jatkossa hyviksi todettujen tuttujen ruokien ohella myös uusia herkkuja.

– Kävimme Vapun ja Antin (Liekin kiinteistön omistaja Vappu Kyröläinen ja puolisonsa Antti Karttunen) kanssa syömässä Sowarin perheen luona. Ruoka oli todella herkullista ja monipuolista. Maut muistuttivat välimerellisiä ruokia, Paasio kiittelee.