Kunniamerkkejä ansioituneille naisille – pitkiä pankkiuria juhlistettiin Luopioisissa

Jaana Jokista ja Leena Koivuniemeä onniteltiin pitkän pankkiuran ja aktiivisen paikkakunnalla toimimisen johdosta.

Luopioisten Osuuspankilla juhlistettiin kahta pitkää pankkiuraa ja työtä paikallisen elinvoimaisuuden hyväksi. Pankin pitkäaikainen työntekijä Leena Koivuniemi palkittiin Keskuskauppakamarin kultaisella ansiomerkillä 40 vuotta kestäneestä työurasta, ja pankin hallituksen puheenjohtajana vuosina 2011–19 toimineelle Jaana Jokiselle luovutettiin Suomen Tasavallan Presidentin, Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien suurmestarin antama Suomen Leijonan ansioristi toiminnastaan paikallisen pankin ja paikkakunnan elinvoimaisuuden hyväksi.

Leena Koivuniemellä pankkimaailma on niin sanotusti verissä: isä toimi Kuhmalahden Osuuspankin toimitusjohtajana, ja perhe asui Osuuspankin talossa. Lempileikkejä jo lapsena olivat pankkileikit.

Pankkimaailman suuria muutoksia urallaan nähnyt Koivuniemi tuli Osuuspankkiin töihin 16-vuotiaana oppisopimuksella ja aloitti kassatoimihenkilönä. Tuolloin kassasta tehtiin nostoja asiakkaille, nostotositteet sekä asiakkaan säästökirjamerkinnät tehtiin käsin kirjoittamalla. Päivän lopuksi naputeltiin tositteet OCR-koneelle, ja koneen nauha lähetettiin linja-autolla Helsinkiin keskuspankkiin. Valmiit tiliraportit tulivat seuraavana aamuna takaisin pankille linja-autolla Helsingistä. Raportti ilmoitti asiakkaan tilivarojen määrä edellispäivän noston jälkeen.

Ensimmäinen tietokonepääte pankkitoimintaan tuli 1980-luvun puolivälissä. Tietokonepäätteelle naputeltiin asiakkaan nostotositteet ja päivän päätteeksi kaikki tositteet lähetettiin uudella tekniikalla, modeemiyhteydellä keskuspankkiin. Pankkitoimihenkilöt kutsuvat ensimmäistä tietokonepäätettä ”tyhmäksi tietokonepäätteeksi” – ensimmäiset todelliset tietokoneet tulivat pankkitoimintaan 1990-luvun alussa. Tietokoneiden tulon myötä asiakkaan tekemät rahanostot kirjautuivat asiakkaan tilitapahtumaksi välittömästi noston yhteydessä.

Leena Koivuniemen tehtävänä oli tutustua koneisiin ja kouluttaa oman pankin väki tietokoneiden käyttöön.

Hänen neljänkymmenen työvuotensa aikana pankkitoiminta onkin ehtinyt kokea isoja muutoksia. Koivuniemi on nähnyt pankkitoiminnassa säästökirja-ajan ja nyt opastaa asiakkaita uusimpiin digitaalisiin kanaviin.

– Digitaalisista kanavista huolimatta jokaiselle asiakkaalle löytyy kuitenkin näköisensä palvelukanava, hän muistuttaa.

Jaana Jokinen puolestaan tuli Luopioisten Osuuspankin asiakkaaksi 1990-luvun alussa, kun hän miehensä kanssa rakensi omakotitalon ja muutti Kuohijoelle. Vuonna 1993 hänet valittiin pankin hallintoneuvostoon, ja vuonna 2001 hän siirtyi hallituksen jäseneksi ja sittemmin sen puheenjohtajaksi.

– Oli kiinnostavaa ja innostavaa päästä mukaan uuden kotikunnan paikallisen pankin hallintoon, ja sitä myötä näköalapaikalle seudun yritysten ja kotitalouksien investointeja ja elinvoimaisuutta kehittämään, Jokinen muistelee.

Hän on toiminut Luopioisten Osuuspankin hallituksen lisäksi myös aktiivisena jäsenenä monessa paikkakunnan elinvoimaisuutta tukevassa järjestössä ja yhdistyksessä. Kirjanpitoyrittäjänä hän on monen yrittäjän apu taloudellisissa asioissa. Tämän tärkeän ja aktiivisen toiminnan johdosta Jokiselle päätettiin myöntää kunniamerkki.

Jokinen kertoo, että toiminta pankin hallituksen puheenjohtajana on ollut hyvin antoisaa.

– Oma työura taloushallinnon ammattilaisena on antanut oivalliset lähtökohdat tarkastella talouden ja rahoituksen ilmiöitä ja kehitystä myös pankin näkökulmasta. Toisaalta perehtyneisyys pankkitoimintaan, riskienhallintaan ja vakuuskysymyksiin on muovannut tietotaitoa, jota on voinut hyödyntää tilitoimistoasiakkaitten toimeksiantojen hoitamisessa.

Pankin toimitusjohtajan Sirpa Leppäkosken mukaan Koivuniemen ja Jokisen kaltaiset pitkäaikaiset urat työ- ja luottamustoimessa alkavat olla nykymaailmassa harvinaisia.

Koronapandemian vuoksi kunniamerkit luovutettiin vasta 24. syyskuuta pienimuotoisessa juhlatilaisuudessa.