Kuohijoen rauha puhuttelee K-market Järvikansan uutta kauppiasta – Nina Hannonen sai kaupunkilaisetkin yhteisöllisiksi

Nina Hannonen kehuu kyläläisiä aktiivisiksi. Hänet on otettu hyvin vastaan, ja hän haluaakin kauppiaana olla osa yhteisöä.

– Olen tuntenut oloni tervetulleeksi. Täällä on mahtava ja ammattitaitoinen henkilökunta ja mukavat asiakkaat, jotka ovat tulleet heti juttelemaan, miettii K-market Järvikansan uusi kauppias Nina Hannonen.

Hän on ehtinyt pyörittää kauppaa syyskuun alusta, kun pitkäaikainen ja pidetty kauppias Margit Tuomola siirtyi vapaalle.

Nina Hannonen tuntee Margitin hyvin. Tuomola ei lähtöhaastattelussaan yhtään ihmetellyt, että hänen jatkajakseen valittiin Nina Hannonen.

– Kesko otti minuun yhteyttä. Tähän haluttiin tietyntyyppinen kauppias. Olen kyllä persoonana sellainen, että koetan luoda hyvää yhteishenkeä ja yhteisöllisyyttä sinne, mihin menen.

Kun Hannonen oli aloittamassa Tampereella Pyynikinkulman K-marketissa, hän halusi tutustua alueen asukkaisiin jo ennen kuin ryhtyi kaupanpitoon. Tuleva kauppias soitteli ovikelloja ja pysäytteli ohikulkijoita kysyäkseen, millaista kauppaa haluttiin ja mitä asiakkaat erityisesti toivoivat.

– Ihmiset ottivat minut hyvin vastaan, vaikka aluksi vähän epäröin kaupungissa. Halusin tehdä itseni näkyväksi, ja tämä kannatti. Kaupasta tuli yhteisöllinen.

Kaupan ala verissäkin

Nina Hannosella, 45, on pitkä kokemus K-ryhmässä toimimisesta. Ensimmäinen kosketus alalle oli K-market Sepontori Pirkkalassa, jossa hän aloitti jouluapulaisena vain 15-vuotiaana. Pirkkalassa käydyn lukion jälkeen hän hakeutui Tampereen kauppaoppilaitokseen merkonomiopintoihin, jotka veivät eri tehtäviin Keskolla. Hannonen on ehtinyt olla muun muassa noutotukussa ja K-market-ryhmän ketjupäällikkönä useita vuosia.

– Ketjupäällikkönä ollessa minulle tuli tunne, että haluan siirtyä vielä kauppiaaksi. Olen kuitenkin enemmän tekijä kuin toimistossa istuja.

Kauppiasuralle siirtyminen sujui siksikin hyvin, sillä hänellä oli paljon kokemusta kauppojen avaamisesta ja kouluttamisesta. Hän teki paljon yhteistyötä kauppiaiden kanssa. Yrittäjätutkintokin Hannosella on. Oma äitikin oli aikanaan kaupalla töissä, millä oli varmasti osuutensa alanvalinnassa.

Pientä viilausta vain

Nina Hannonen kuvailee itseään enemmän kehittäjäksi kuin uudistajaksi. Hän aikoo kyllä tehdä kaupalla pieniä muutoksia, kuten uusia hyllyjärjestelyjä ja jonkin verran kalusteita.

– Ideana on pienin ratkaisuin tehdä viilauksia jo olemassaolevaan. Meille tuli juuri uusi kukkakylmä ja kassapöytä.

Vaikka korona-aika asettaa omat haasteensa työhön, ruoka ei hyllyiltä lopu. Joskus joku tuote voi hetkellisesti olla lopussa, mutta yleensä jonkun muun merkin alta tuotetta löytyy. Hetkellisesti on esimerkiksi kertakäyttökäsineiden saatavuudessa ollut hankaluutta. Mitään kevään hamstrausta ei enää ole ollut nähtävissä.

– Kun on kuitenkin pieni kauppa, aivan kaikkea ei välttämättä saa. Teemme kuitenkin aina parhaamme.

Pankin vapautuviin tiloihin tulee vuokrattavaa tilaa. Tammikuu menee tyhjentäessä, mutta kevään mittaan löytyy kolme 20–30 neliön toimistotilaa, ja sataneliöinen pankkisali. Nina Hannonen miettii, että pienemmät tilat sopivat hyvin vaikkapa hierojalle tai kosmetologille.

Maaseudun rauhaan

Nina Hannonen ehti käydä ekaluokan Tampereen Härmälässä, kunnes perhe muutti Pirkkalaan. Siirtyminen kauppiaaksi Luopioisiin sopi hyvin tämänhetkiseen elämään. Tytär sai juuri opiskelupaikan Helsingistä ja muutti pois kotoa. Puoliso Matti Hannonen on Keskon palveluksessa logistiikkapuolella, mutta on parhaillaan vuorotteluvapaalla. Sepänpoikana veri vetää hänellä myös kädentöihin.

– Oli selvää, että muutamme tänne. Myimme omakotitalomme Pirkkalassa, ja Kuohijoelta löytyi meille kiva talo. Olemme ehtineet asua täällä kolme viikkoa.

Hannonen arvostaa rauhaa, luontoa ja omaa aikaa. Nuorempana sitä tuli mentyä tukka putkella, joten nyt Kuohijoki on paikka, jossa elämä asettuu omannäköiseksi. Lenkkeilymaastot koiran kanssa ovat hyvät. Tanssiharrastus vie silti yhä Tampereelle säännöllisesti.

– Tänne olen tullut jäädäkseni, kiteyttää Nina Hannonen.

Kauppiasura K-market Järvikansassa tuli Nina Hannoselle hyvään elämäntilanteeseen. Hänelle oli heti selvää muuttaa miehensä kanssa maaseudun rauhaan. Kuohijoen maisemat hivelevät nyt silmää.

 

Lue lisää:

”Kauppa ei ole laajentamassa” – Järvikansan Nina Hannonen aikoo laittaa pankilta vapautuvat tilat vuokralle ja säilyttää käteisautomaatin

 

”Kauppiaan hymyä tulee ikävä” – Margit Tuomola tuntee niin helpotusta kuin luopumisen tuskaa